Bästa Svetsbord – Bäst I Test [Guide]

För svetsning är det absolut nödvändigt att ha ett stabilt och högkvalitativ svetsbord för att göra ditt arbete så säkert och effektivt som möjligt.

Om ditt arbete är fristående eller litet har du stabilitetsproblem att ta itu med. Du kan inte hålla i ditt arbetsstycke eftersom den är extremt varm. Du behöver något att klämma fast den i, något som kan ta övergreppet från de mäktigaste svetsarna.

Ett bra bord gör svetsningen så mycket roligare eftersom du har en stabil arbetsyta där du kan arbeta. Om du har funderat på att bygga ditt eget bord kommer du att inse att för den tid det tar att bygga, plus kostnaden för metallen, kan du lika gärna köpa ett färdigt svetsbord. Särskilt med några av de prisvärda alternativen som finns.

Visste du att ett svetsbord av hög kvalitet kan förbättra säkerheten och effektiviteten på arbetsplatsen? En bänk ger en stabil och plan yta på en bekväm höjd och kan till och med ha saker som styrskenor, hörnklämmor och verktygsförvaringshål för att förbättra jobbnoggrannheten och spara tid.

Lågkvalitetsmodeller erbjuder inte samma stabilitet och justerbarhet som avancerade svetsbord, och de ger vanligtvis inte höga poäng när det gäller säkerhet, utjämning och livslängd. Att använda en bänkskiva som håller en livstid och som kompletterar ditt arbete kan vara otroligt givande och kan till och med spara pengar på lång sikt.

Att hitta ett svetsbord som uppfyller dina behov kan dock vara en utmaning och det är svårt att välja rätt. Det finns många olika produkter tillgängliga, alla med unika egenskaper och fördelar. Något som många uppskattar är svetsbord med hål.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa och mest populära svetsborden. Längre fram går vi även igenom allt du bör tänka på när du ska köpa ett svetsbord.

Bästa svetsbord


Plymovent DraftMax Basic

Detaljer

 • Avancerat, robust, och gediget arbetsbord som används både för olika arbeten inklusive svetsning
 • Lämplig för utsug samt filtrering vid svets- och slipapplikationer
 • Tillverkad med arbetsgaller, trestegs förfiltrering för god gnistfångning samt två utbytbara filterpatroner
 • Kan utrustas med anpassade arbetsgaller
 • Justerbar arbetshöjd på utsugsbordet
 • Enkelt filterbute och service underifrån
 • Utdragbara stoftlådor under rörfilter och filterpatroner
 • Indikator som indikerar när det är dags att byta filter

Stronghand svetsbord The Rhino Cart Komplett

Detaljer

 • Gediget svetsbord som kommer inklusive verktyg
 • Lämplig för både stationär och mobil användning
 • Mångsidigt svetsbort som kan användas både i och utanför verkstaden
 • Robust värmebehandlad arbetsyta som mäter 1200 mm x 750 mm x 16 mm
 • Levereras med 66 delar
 • Höjd på 910 mm och vikt på 235g
 • Lastkapacitet på 680 kg

Rimac Svetsbord 900x600x695

Detaljer

 • Svetsbord som erbjuder god arbetsyta för många olika arbetsuppgifter
 • Utrustad med låda för avfall
 • Kompakt storlek som gör att de passar lätt i ett svetsbås
 • Delar av bordsytan har en värmebeständiga tegelstenar som förenklar möjligheterna att svetsa små delar och motverkar fastsvetsning av arbetsstycket i border
 • Designad med slitsar i bordsytan som gör att metall och avfall kan falla ner i avfallslådan

RIMAC svetsbord 900x500x900

Detaljer

 • Liten och praktisk svetsbord till ett prisvärt pris
 • Levereras omonterad
 • Upphängningskrokar för handtag och liknande
 • Låda för slaggrester som är utdragbar

Köpguide: Svetsbord – allt du bör tänka på

Det finns en mängd olika svetsbord på marknaden i alla möjliga olika utformningar, storlekar, kvalité och designer. Med det sagt kan det vara svårt att veta vilket du bör välja. Låt oss gå igenom de viktigaste faktorerna nedan.

När du ska köpa ett bra svetsbord måste du tänka på hur det används och vad det betyder för bordets design.

Material

En sak du kommer att märka direkt är att svetsbord är, och ska vara gjorda av metall, vanligtvis stål, även om det finns det några aluminiumexemplar här och där. Det finns tre huvudorsaker till detta.

Styrka och hållbarhet

Ingenting erbjuder så bra styrka och är så billigt som stål. Det är lätt att designa ett billigt bord som kommer att förbli stabilt, kan hålla mycket vikt och tåla tuff behandling som hammare och slipmaskiner.

Värmeupptagning och avledning

Svetsning och slipning skapar mycket värme och höga temperaturer, gnistor och smält metall. Stål kan absorbera dessa faror utan att fatta eld eller ta betydande skada. När det blir för varmt för att arbeta kan du ta en paus, låta det svalna och du är redo att börja igen.

Elektrisk konduktivitet

Sist men absolut inte minst leder stål och andra metaller elektricitet, vilket ger en arbetsyta med minimal installation. Du kan fästa jordledningen på bordet och slutföra svetskretsen genom att klämma fast arbetsstycket i bordet. Detta ger ett mer produktivt arbetsflöde.

Vad gör ett bra svetsbord?

Förutom det uppenbara behovet av metallkonstruktion finns det önskvärda funktioner som hjälper till att skapa en produktiv arbetsyta där du kan utföra ditt hantverk.

Robusthet

Metallföremål kan vara ganska tunga. Ditt svetsbord behöver bära många kilon. Leta efter ben- och ramdesigner som främjar styvhet och stabilitet. En stabil konstruktion är ett måste.

Hur tjockt ska ett svetsbord vara?

Bordsskivor är där arbetet äger rum vilket kommer att kräva tjocka saker för att göra jobbet. De flesta kvalitetsbord har tjock plåt och är stansade och böjda för att ge styvhet. Vissa bord använder till och med tjockplåtsstål.

Tjockplåtsstål kan absorbera mycket värme under en dag med hög volym och är bra för att fungera utan att sakta ner arbetet med att reparera bordet. För den mer avslappnade gör-det-självsvetsaren, kan tung mätplåt hålla bra.

Svetsbordsmått

Du måste ha tillräckligt med utrymme för att arbeta bekvämt, men du behöver ofta passa in ditt svetsbord i begränsad golvyta.

Längden är också viktig att tänka på för att undvika upprepade stressskador på ryggen.

Användbarhetsfunktioner

Svetsbord har slitsar, hål och andra sätt att fästa klämmor och fixturer för att hålla ditt arbetsstycke säkert.

Fundera på om en layout tjänar dina behov och preferenser bättre än en annan.

Vissa bord är hopfällbara för förvaring, har hjul för rörlighet eller möjligheten att ställa skivan i vinkel. Andra har extrafunktioner som verktygshållare, sladd- och slangstyrningar eller förvaring, och föremål som jordningsbultar.

Storlek

Storleken på ditt svetsbord bör vara en av dina första överväganden när du väljer ett bord. Om du inte redan har gjort det, mät upp området i din verkstad där du vill att bordet ska passa och leta efter svetsbord som passar ditt utrymme snyggt. Detta kommer att hjälpa till att snabbt utesluta tabeller som är för stora.

Tänk slutligen på storleken på dina typiska svetsprojekt. Om du inte längre stycken behöver du absolut inte ett långt eller stort bord. Ett större bord ger dig dock maximal flexibilitet med dina projekt. Max belastning är också värt att tänka på, om de flesta av dina projekt är av lägre vikt så behöver du inte ett stort arbetsbord.

Bärbarhet

Du kanske till en början vill köpa det största bordet som fyller ditt utrymme, men det är verkligen värt att överväga ett bärbart svetsbord som du kan fälla ihop och ställa undan, hänga på väggen eller flytta runt i din verkstad. Fällbara bord är också ett bra val om du vill flytta platser och ta ditt bord med dig och de har ofta hjul och ett handtag som hjälper dig att flytta runt dem.

Bärbara bord är fantastiska att börja på, eftersom de inte är dyra och även om du vill uppgradera över tid, har du fortfarande ett trevligt praktiskt bärbart arbetsbord som inte tar mycket plats.

Om du arbetar på olika platser kan tunga svetsbord snart bli en frustration. Svetsare som kräver portabilitet bör också överväga vikbara modeller. Om din bänk är på den tunga sidan kan hjulen lägga till en del bärbarhet.

Höjd

En av fördelarna med att ha ett svetsbord är för komforten. Oavsett om du föredrar att sitta eller stå när du svetsar, leta efter ett bord som har den mest bekväma höjden. Många bord har justerbara ben eller höjd så att du kan ställa in den till din perfekta höjd. Andra har en avtagbar yta så att du även kan placera den ovanpå ett befintligt bord.

Höjd är en avgörande köpfråga. Om arbetsytans höjd inte är lämplig kommer du inte att kunna arbeta bekvämt och säkert. En för låg bänkskiva gör att du böjer dig, vilket kan resultera i ryggsmärtor.

Den mest effektiva lösningen är att välja ett bord som erbjuder fullständig justerbarhet, så att du kan arbeta effektivt när du sitter eller står. Ben tillverkade av fyrkantsrör är de mest lämpliga för optimal justerbarhet.

Material

Materialet i ditt svetsbord är avgörande för din säkerhet. Stålsvetsbord är starka och är mindre känsliga för skador från värme eller gnistor. Om du har ett träbord utgör detta en brandrisk. Även om du har svetsat nära en träbänk tidigare, kan gnistor flyga runt och pyr iväg i timmar i en springa utan att hittas innan de antänds.

Tillbehör

Håll utkik efter tillbehör som följer med ditt svetsbord. Om ditt svetsbord har hål eller slitsar, behöver du specifika verktyg som är kompatibla när bordet. Om ditt bord innehåller klämmor kan dessa ge mycket för pengarna eftersom du inte behöver köpa dem separat. Andra tillbehör du kan hitta är en bricka för att fånga upp skräp, vinklade hängslen, en svetsskärm och en pistolhållare, för att nämna några.

Yta

De flesta av våra topprankade svetsbord har antingen slitsar eller hål, eller en blandning av båda. Dessa är utmärkta för att fästa klämmor och jiggar för att hålla ditt arbete på plats medan du svetsar.

Detta är inte en avgörande faktor för alla svetsare, men det hjälper verkligen. Det är också värt att tänka på att svetsbord med förborrade hål är designade för att passa tillverkarens klämmor och tillbehör. Du kan behöva köpa dessa utöver bordet för att kunna få hela värdet av bordet, t.ex. endast de klämmor och tillbehör som passar dessa hål, slitsar och gängmönster.

Om du inte känner att du behöver hål eller slitsar och det enda som kommer att hända är att du tappar saker i hålen och gnistor kommer att gå igenom dem och göra en röra, då kan du bara satsa på ett platt stålbord.

Byggkvalitet

När det gäller köpskäl är kvaliteten på ett svetsbord kanske den viktigaste.

Högklassig konstruktion och kvalitetsmaterial kommer att maximera prestanda och säkerställa längsta möjliga livslängd. Det kommer också att säkerställa att din bänk är funktionell när det gäller säkerhet, nivellering, kvadrering och mätning.

Många svetsare försöker spara kostnader genom att kompromissa med kvaliteten. Du kan dock behöva byta ut ditt svetsbord i förtid på grund av defekter eller begränsad funktionalitet. I det långa loppet kan du spara mer pengar på en högkvalitativ modell i det långa loppet.

Konstruktionskvalitet kommer också att möjliggöra enkel och snabb installation och användarvänlig drift.

Storlek

När det kommer till storlek finns det flera saker att tänka på. Vid en första anblick kan en stor arbetsyta tyckas vara att föredra. Men om du måste ta ditt svetsbord med dig från plats till plats kan en mer kompakt svetsyta som du kan passa i ett fordon vara mer lämpad för dina behov.

Kraftiga applikationer kan kräva en större bänkskiva, särskilt i industriella eller kommersiella miljöer. Ytterligare fixturer som ett skruvstäd, styrskenor eller dammuppsamlare kan också behöva en rejäl toppstorlek.

Rörelse

När du arbetar vill du ha minimal rörelse för att säkerställa stabilitet. Tjockleken, längden och strukturella styrkan hos bänkbenen spelar en integrerad roll för att stabilisera ditt svetsbord. Även om fötterna är ordentligt förankrade i marken kan det fortfarande förekomma rörelser som ett resultat av svajning.

Om toppen är stor och skrymmande, se till att benen kan bära vikten, speciellt när de är helt utdragna.

Lastkapacitet

Detta är den vikt som arbetsbordet kan hantera effektivt. Så valet av lastkapacitet kommer att bero på dina speciella svetsbehov (av särskilt projekt). Om du arbetar med lätta till medelstora svetsuppgifter, välj sedan ett svetsbord som kommer med en viktbärande kapacitet. Om du använder svetsbord för tung industriell svetsning, välj bara ett bord som har en hög lastkapacitet.

Vilken funktion har svetsbord?

Här tillhandahåller vi några av de primära funktionerna hos svetsbord, där en svetsare kan finna att detta bord är användbart för olika aktiviteter.

 • Elektrisk jordning
 • Svetsning
 • Mätning
 • Klämning (på grund av hål på bordets yta)
 • Fyrkantiga hörn
 • Mätning
 • Utjämning
 • Böjning
 • Montering
 • Jiggar

Hur håller jag mitt svetsbord som rostfritt?

Även om det är en svår uppgift att underhålla det rostfria svetsbordet, men det finns några alternativ som hjälper dig att hålla det rostfritt och låta det fungera under längre tid. Applicera helt enkelt ett fint lager av någon sorts olja, vax eller någon flytande film. Till exempel, applicera ett lätt lager av WD40/5-56 antingen en snabb spray eller spridning med trasa för att skydda bordet från rost.
Om svetsbordet redan har börjat rosta kommer en stålborste och slipmaskin att hjälpa dig att rensa bort rosten. Det bästa sättet att hålla bordet rostfritt är att använda det konstant (när du behöver det) och olja in delarna när det inte används.

Vad är ett svetsbord?

Jag skulle inte bli förvånad om du sa att du aldrig hört talas om ett svetsbord. Många svetsare arbetar normalt på vilken yta de än hittar i närheten. Så här fungerar vårt jobb i alla fall. Så, vad är egentligen ett svetsbord?

Svetsbord är normalt plattformar i midjenivå som fungerar som en stabil yta för de flesta typer av svetsjobb. Detta är i grunden en arbetsbänk och det bör betraktas som en väsentlig vara i varje svetsverkstad.

Dessa bord är “nästan alltid” gjorda av stål. Allt annat material kommer att vara benäget att utsättas för brandrisker, och det vill vi inte. Dessutom är stål det mest pålitliga och hållbara materialet och tål värme, tryck och kontinuerlig användning.

Alla svetsbord av god kvalitet har en robust konstruktion, vinglar inte och har en justerbar höjd. De finns faktiskt i olika storlekar, men de är nästan alltid rektangulära.

Dessa saker erbjuder också mycket lätthet oavsett vilken typ av svetsning du gör. Faktum är att många har bordsskivor vars lutning kan justeras beroende på dina behov.

Varför behöver du ett svetsbord?

Vi har redan diskuterat några av de viktigaste anledningarna till att du bör investera i ett svetsbord men låt mig berätta varför jag anser att en sådan är nödvändig. Vi behöver normalt en plan och stadig yta för de flesta av våra svetsuppgifter. Men istället väljer många att till exempel arbeta på golvet, men är det verkligen så bekvämt? Inte alls.

Ett svetsbord av högsta kvalitet kommer att göra ditt jobb mycket enklare. De är inte bara platta och stadiga utan kan också vara flytande och dynamiska.

Du kan enkelt utföra jobb som att vända hörn, mäta, mäta, montera, elektrisk jordning och mer.

Faktum är att svetsbord är bäst lämpade för att använda jiggar, och vi behöver alla jiggar. De kan enkelt ställas upp på borden och göra sitt jobb.

Idag är de flesta jiggar gjorda för att användas med svetsbord. Det går inte att förneka hur viktiga och användbara jiggar är, och det är svetsborden också.

Den viktigaste anledningen för många att använda ett svetsbord är komfort.

Med ett bord kan du arbeta i en position som passar dig. Du kan till och med bära runt den och ställa in den var du vill.

Vilken typ av svetsning ska du göra?

Vilken typ av svetsning du gör är också viktig. De flesta svetsbord är inte lämpliga för plasmabågsvetsning då det lätt kan skada bordsskivan. Faktum är att det finns specialdesignade bord för användning av plasmaskärare.

Detta gäller även andra typer av svetsprocesser. Det är därför du måste se till att bordet du köper är kompatibelt med den typ av svetsning du gör.

Bord ska vara gjorda av stål

Det råder ingen tvekan om detta. Svetsbord ska vara av stål och dess övriga varianter. Något annat material duger helt enkelt inte. Anledningen är mycket enkel: endast stål tål svetsningens hårda natur. Andra material kommer helt enkelt att förstöras vid första användningen.

Det räcker dock inte att svetsbord är gjorda av stål. Bordet måste byggas ordentligt. Ett bord är tillverkat av tunt stål där delarna inte sitter ordentligt fast och ramstödet är svagt är inte idealt.

Ett sådant bord kommer inte bara att bli rangligt utan det kommer också att göra ditt arbete hårdare och mer obekvämt.

På samma sätt kommer ett välbyggt bord men med tunt material att vara på samma sätt. Därför är det mycket viktigt att borden är gjorda av högkvalitativt stål och byggda på rätt sätt.

Bordsskivan måste vara tillräckligt tjock så att den inte bucklas under arbetsbelastningen. Ramstödet nedan bör vara lika starkt, annars kommer bordet inte att kunna bära vikten av metallverk.

Av denna anledning bör även ramarna och benen vara gjorda av starkt stål.

Det fina är att du faktiskt inte behöver betala mycket för struktur och material av hög kvalitet. De flesta av toppkvalitetsborden är överkomliga och kan köpas med en budget på några tusenlappar. Däremot bör du investera mer än så om du vill ha bästa kvalitet och prestanda.

Slitsar och hål

Slitsar och hål läggs till på toppen av ett svetsbord så att du enkelt kan ställa in dina svetsprojekt.

De ger många alternativ för att fästa klämmor och andra svetstillbehör. Det vill säga, de är väsentliga för att arbeta med olika svetsprojekt.

Normalt har svetsbord någon av de två. När de har luckor är det mestadels 3-4 av dem placerade längs bordsskivans längd. De kan vara av vilken storlek som helst. De måste dock vara tillräckligt stora för att kunna föra in klämmor och andra verktyg genom dem.

Vid hål kommer de i stora grupper. Hålen måste göras ordentligt och bör vara lika stora.

De bör också placeras på lika avstånd från varandra. Det finns ingen universell avståndsmätning, så även om hålen är jämnt placerade kanske de fortfarande inte passar dina verktyg.

Det finns också några bord som inte har någon av de två. De är inte direkt i underläge men vissa människor tycker att de är mindre bekväma. Du kan fortfarande fästa klämmor på dessa bord, men du kan bara göra det längs kanterna.

Justerbar lutning och höjd

Dessa egenskaper finns inte i många svetsbord, men de borde göra det. Att kunna justera lutningen och höjden på ett bord kan vara mycket användbart. Svetsarbeten är inte desamma. Var och en kräver en viss typ av installation så att vi kan göra dem ordentligt. Det är här dessa funktioner kan spela en stor roll.

Du kan justera höjd och lutning efter dina behov så att du kan arbeta utan obehag. Det finns faktiskt väldigt lite tröst i det här yrket, men vad vi än kan rädda hjälper mycket med vårt arbete.

Vi svetsare är dock vana vid att arbeta i tuffa situationer. Vi måste trots allt behålla precisionen oavsett vad. Det är därför dessa två egenskaper kanske inte alltid är nödvändiga för dig. Så du kan välja de fasta svetsborden.

Verktyg och tillbehör

Vissa svetsbord levereras med olika verktyg och tillbehör som är användbara för ditt arbete. Det bästa med dem är att eftersom de är gjorda av samma märke är de alltid kompatibla med bordet. Som magneter, klämmor och till och med jiggar.

Det finns också några bord som har brickor och guider fästa vid dem. Brickor är praktiska för att samla upp skräp så att du kan arbeta oavbrutet.

Guiderna är bra för att fungera som stopp eller faktiska guider för att sätta upp dina svetsprojekt. Jag har även sett bord med krokar på sidan där man kan hänga kablar, svetspistoler och hjälmar.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!