Köksutrustningstips för Godare Tacos – Hacks och Idéer

I Sverige är Tacofredagen nästan en helig dag. Det är ett perfekt tillfälle att varva ner efter en stressig vecka med vänner och familj och njuta av en god måltid.

Att sätta ihop en taco verkar ganska grundläggande och enkelt. Du tar en tortilla (eller ett tacoskal) och slänger i ditt kött, ost och extra pålägg, och du är klar. Men när det kommer till att göra riktigt läckra tacos finns det några taco hacks som du bör veta om som kommer att ta dina tacos till en ny nivå och skapa de bästa tacosen du någonsin ätit. Från att få dina tortillas att förbli intakta till att lägga till den perfekta osten, här är några av våra favorit taco hacks att prova nästa tacofredag.

Tacos är fantastiskt eftersom du kan äta mycket nyttigt med riktigt bra råvaror, för inte mycket pengar eller tid. De är fyllda med protein, inslagna i kolhydrater och toppade med färska grönsaker. Du får alla näringsämnen och kalorier du behöver i ett perfekt paket. Dessutom är det snabbt att göra, enkelt och framförallt väldigt gott. Enligt oss finns det inget bättre sätt att inviga ett nyrenoverat eller nybygt kök än med tacos.

1. Skaffa ordentliga tortillas

Precis som hur det centrala i en fantastisk smörgås är brödet, är nyckeln till fantastiska tacos tortillas – eller tacoskal om du föredrar det.

2. Mjuka upp Tortillorna

Placera dina tortillas i en stekpanna i 30 sekunder per sida för att värma dem så att de är mjuka och rörliga och håller dina tacos varmare längre. En del föredrar även att lägga sina tortillas i ugnen en kort period.

Att värma tortillas bör vara ditt sista steg innan du sätter ihop din taco.. Medan kött vilar och grönsaker svalnar är det dags att värma tortillas. När varje tortilla har värmts upp, linda in den i ett tyg, håll temperaturen medan du gör klart allt annat. Kalla tortillas är ett säkert sätt att negativt påverka din tacoupplevelse.

3. Överväg dubbel tortilla

Det finns en anledning till att många restauranger och tacoställen använder dubbla tortillabröd. Det håller ihop allt och förhindrar att ingredienser faller igenom i händelse av att en tortilla är skadad eller rivs sönder.

4. Sprid ut guacamolen

Att sprida ut guacamole över hela tortillan håller den på plats och fördelar guacamolen jämnt i varje tugga. Många slänger bara på en klick guacamole på sin taco men detta gör att man inte kommer att få en jämn fördelning av den när man äter. Höj din taco till nya nivåer genom att sprida den jämnt.

5. Glöm inte din viktigaste fyllning – köttet

Den mest centrala och viktigaste delen i tacos är köttet. Man kan ha en mängd olika typer av kött, från fisk till biff, till kyckling. Men det allra vanligaste alternativet som de flesta svenskar väljer (och som brukar vara godast) är köttfärs. Inte minst vill du använda en högkvalitativ och saftig köttfärs som är välkryddad. Men en sak som många inte tänker på som är otroligt viktig är faktiskt att se till så att köttfärsen inte innehåller några klumpar. När du steker köttfärsen är det därför viktigt att noga hacka köttfärsen för att bli av med klumpar.

Detta kan dock vara jobbigt och tidskrävande med en vanlig stekspade. Ett bättre alternativ är därför att investera i en Hackit köttfärshackare som gör det lättare att få perfekt köttfärs varje gång. Denna kan dessutom användas för när du ska göra din guacamole. Använd rabattkoden “Bygg” och få 20kr rabatt på din nästa beställning hos Hackit.

Hackit

6. Tacos behöver crunch

Något som en del inte tänker på eller glömmer bort är vikten av crunch i en god taco. Det gör tacon mer intressant och förhöjer smakupplevelsen. Det finns flera olika sätt att lägga till lite crunch till din taco.

Strimlad kål, skivad rädisa, krispig vit lök. En bra taco är en symfoni av texturer, se till att du inte utelämnar krispigheten.

7. Strimla din egen taco ost

Visste du att riven taco ost har ett cellulosahölje för att förhindra att den fastnar? Det är sant! Det betyder att när osten smälter kommer den inte att kunna hålla ihop. Strimla istället din egen tacoost så att du kan få en riktigt smält ost tacoupplevelse.

8. Placera osten nära köttet

Om du placerar osten nära det varma köttet kommer den att smälta, istället för att äta kall ost som strös ovanpå kalla pålägg. Förhöj din taco genom att få din ost att smälta genom att lägga den ovanpå eller strax under det varma köttet.

9. Lägg till avokado (om du inte har tid att göra guacamole)

Har du inte tid att göra lite guacamole? Att bara lägga till skivad avokado kommer att göra susen! Det tillför en boost av enkelomättat fett och kostfibrer till din taco, utan all ansträngning att göra guacamole. Men om du har tid är givetvis rekommendationen att alltid få till en smaskig guacamole till din taco.

10. Hitta den perfekta hettan

Jalapenos från marknaden kan vara som grön paprika ena dagen och heta som habaneros nästa dag. Du måste anpassa mängderna därefter.

Hitta en het sås som handlar mer om smak än om hetta: en som ger dig en hetta, sedan försvinner den och bränner inte i din mun i flera timmar. Det krävs lite experimentering och testning innan du hittar vad som passar bäst för dina smaklökar, så våga testa!

11. Syrlighet är viktig

I nästan vilken rätt som helst, särskilt köttrik tacos,  vill du ha syra som en del av smakbalansen. Salsa ger syra. Det gör även crema, vinägerbaserad slaw, grillad frukt eller lite lime.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!