10 av Världens märkligaste byggnader

Världens mest sofistikerade arkitekter har arbetat med dessa byggnader, de har en egen hashtag på sociala medier och de är lika unika som det bästa beprövade casino utan svensk licens. Här är 10 av de märkligaste byggnaderna du kan se idag.

Basket Building (USA)

Den 9000 ton tunga byggnaden, som byggdes 1997 i Ohio, tillhör Longaberger Company. Picknickkorgar, som är populära i Amerika, tillverkas här. Författare och sponsor av projektet var Dave Longaberger, som själv äger företaget. Byggnaden är en 160 gånger förstorad kopia av korgen, och dess enorma handtag fungerar som en värmare för det kupolformade glastaket.

Air Force Academy Chapel (USA)

100 liksidiga tetraedrar som bildar 17 spiror – detta är utformningen av Air Force Academy Chapel. Byggnaden uppfördes 1962 under ledning av arkitekten Walter Netsch. För att minska strukturens vikt är kapellet klätt med lätta aluminiumplattor som ger byggnaden ett modernt och futuristiskt utseende.

Atomium (Belgien)

Namnet på detta projekt av ingenjör André Waterkein talar för sig självt. Utifrån ser byggnaden ut som en gigantisk molekyl bestående av aluminiumklädda sfärer som kallas atomer. Sfärerna är sammankopplade med rulltrappor och en hiss. Varje sfär har en annan funktion: det finns restauranger, utställningar, museer och till och med en utsiktsplats.

Bosco Verticale, Vertical Forest (Italien)

Den vertikala skogen är ett gemensamt projekt av de italienska arkitekterna Giovanni La Varra, Stefano Boeri och Gianandrea Barreca. Bosco Verticale ligger i en stadsdel i Milano och består av två skyskrapor som fungerar som luftfilter och bildar sitt eget ekosystem. I byggnaderna finns över 6 000 växtarter och cirka 11 000 rabatter.

Sagrada Familia (Spanien)

Sagrada Familia i Barcelona invigdes och invigdes officiellt 2010. Det har gått 138 år mellan den dag då byggandet inleddes och den dag då byggnaden invigdes. Detta beror på att templet byggdes enbart med hjälp av donationer från församlingsmedlemmar, och varje block krävde individuell anpassning och utförande. Idéförfattaren är Francisco del Villar, men i officiella källor anges arkitekten Antonio Gaudi, som ändrade den ursprungliga designen avsevärt. Det unika med templet ligger inte bara i dess långa konstruktion utan också i dess form: ett latinskt kors med skulpturer som beskriver Jesu Kristi liv.

Casa Terakota, terrakottahus (Colombia)

Terrakottahuset byggdes 2012 av ägaren, den colombianske arkitekten Octavio Mendoza. Byggnaden liknar till sin exteriör en gigantisk bläckfisk som kastats i land, eller Flintstones bostad, som lokalbefolkningen kallar den. Väggarna är helt gjorda av bränd röd lera, vilket bidrar till att hålla temperaturen i bostaden på en behaglig nivå. Det är dock inte bara naturmaterialet som används. Möbler, elektriska apparater och redskap tillverkades också av lera.

House NA, The Glass House (Japan)

Den här byggnaden som designats av den japanska arkitekten Su Fujimoto kommer att älska alla som gillar att umgås och är excentriska. Den består av 22 separata lådor som ligger på olika nivåer bredvid varandra. I huvudsak skiljer sig byggnaden från akvariet endast genom att det finns flera sovrum och ett garage.

Huset Keret (Polen)

Den polske arkitekten Jakub Szczesnys hus anses vara det smalaste huset i världen. Byggnaden är 9 meter hög och har en maximal bredd på 122 cm, medan den smalaste delen är 72 cm. Trots sin storlek är byggnaden beboelig och har alla bekvämligheter, inklusive el och avlopp. Strukturen är stabil genom en metallram och husets panoramatak är tillverkat av ultralätt polykarbonat.

House Unitaz (Sydkorea)

Byggnaden är byggd av den sydkoreanska arkitekten Shim Jae-duk som en symbol för World Toilet Association (WTA) och kallas Haewojjae, vilket kan översättas till “en plats där alla kan lösa sina problem”. Toaletthuset har fyra tvättrum och ett lyxigt badrum. WTA:s huvudsyfte är att öka den globala medvetenheten om sanitetsproblemen för de mer än 2 miljarder människor som inte har tillgång till en utrustad toalett.

Hang Nga Hotel (Vietnam)

En av de mest bisarra byggnaderna i världen är Hang Nga Hotel i den vietnamesiska staden Dalat. Turisterna kallar det för ett galet hotell eller ett sagohus. Byggnaden är designad av den vietnamesiska arkitekten Dang Viet Nga och innehåller 10 temarum, vart och ett tillägnat en annan djursort. I ett rum finns till exempel en öppen spis i en kängurus mage, medan ett annat rum har en finurlig äggform där kalao noshörningsfågeln sitter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!