Bygga Altan: Gratis Offert – En Komplett Guide

En altan är en utomhusplattform som är en fantastisk investering för ditt hem. Inte bara ger det dig extra utrymme att njuta av det vackra vädret, men det kan också förbättra din livskvalitet och tillvaro. En altan kan bli den perfekta platsen för att koppla av efter en lång dag på jobbet eller för att umgås med vänner och familj över en grillmiddag.

Men innan du kan bygga en altan behöver du förstå vad som ingår i att skapa en. Att ha en offert för att bygga en altan är en viktig del i processen. En offert kan ge dig en uppfattning om vad projektet kommer att kosta och vad som ingår i priset. Det kan också hjälpa dig att välja en pålitlig och erfaren entreprenör för att genomföra arbetet.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad som behövs för att planera och bygga en altan, inklusive vad som ingår i en offert, hur man jämför olika entreprenörer, vad man bör tänka på när man skriver ett kontrakt och försäkringar som kan vara nödvändiga för att skydda dig och ditt hem under byggprocessen. Vi kommer också att ge dig råd om hur du kan förbereda dig för byggprocessen och vad som händer under själva byggprocessen.

Planering och förberedelse

Innan du börjar bygga din altan är det viktigt att du noggrant planerar och förbereder dig för projektet. Här är några saker du bör tänka på innan du börjar:

Placering

Först och främst bör du bestämma var din altan ska placeras. Tänk på vilken riktning solen går och var du kan få mest nytta av den. Du bör också tänka på vind och skugga, markförhållanden och eventuella störningar som träd eller buskar.

Storlek, form och stil

Tänk på storlek och form för din altan. En altan bör passa in i trädgården och passa dina behov och önskemål. Tänk också på vilken stil du vill ha på din altan, och om du vill ha till exempel staket eller andra funktionella delar.

Hitta en entreprenör

Hitta en pålitlig och erfaren entreprenör för att bygga din altan. Fråga efter referenser och se till att titta på tidigare arbeten för att vara säker på att du får hög kvalitet på arbetet.

50%
1/2
Uppgifter om uppdraget
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Gör en gratis prisförfrågan

Materialval

Tänk på vilka material du vill använda. Trä, komposit och stenplattor är några vanliga val. Tänk på fördelar och nackdelar med varje material, inklusive kostnad och underhåll.

När du har bestämt dig för var din altan ska placeras, storlek, form och stil, hittat en entreprenör och valt material, kan du börja planera själva byggprocessen. Tänk på vad som behöver göras för att förbereda området för byggandet och se till att allt tillstånd och dokumentation är på plats. Detta inkluderar till exempel bygglov, eventuella försäkringar och tillstånd från grannar om det behövs. Det är också viktigt att förbereda ditt hem och trädgård för byggprocessen genom att ta bort hinder och se till att alla dörrar och fönster är tillgängliga för att undvika eventuella skador.

Offert för att bygga altan

Att få en offert för att bygga din altan är en viktig del av processen. En offert ger dig en uppfattning om vad projektet kommer att kosta och vad som ingår i priset. Det kan också hjälpa dig att jämföra olika entreprenörer och välja den som bäst passar dina behov och budget.

När du tar emot en offert från en entreprenör för att bygga din altan bör du se till att den innehåller följande:

 1. Kostnader: Offerten bör tydligt ange kostnaderna för arbete och material. Detta inkluderar också alla extraavgifter som till exempel förberedelser, transport och eventuella tillägg.
 2. Arbete: Offerten bör beskriva vilket arbete som ska utföras, t.ex. grävning, gjutning, konstruktion och eventuella specialfunktioner eller installationer.
 3. Tidslinje: Offerten bör också innehålla en uppskattning av hur lång tid projektet kommer att ta, från start till slutförande.
 4. Garantier: Entreprenören bör också beskriva eventuella garantier eller serviceavtal som ingår i priset.

Det är viktigt att läsa igenom offerten noggrant och se till att du förstår vad som ingår i priset och vad som förväntas av dig under byggprocessen. Om du har några frågor eller oro, tveka inte att kontakta entreprenören för att få ytterligare information eller förtydliganden.

När du har fått offerter från olika entreprenörer bör du jämföra dem för att se vilken som är bäst för dig. Det är viktigt att inte bara titta på priset, utan också på kvaliteten på arbetet och på entreprenörens erfarenhet och rykte. Att välja en billig entreprenör kan ibland leda till problem och extra kostnader längre fram, så var noga med att välja en pålitlig och erfaren entreprenör för att bygga din altan.

Jämföra offert och välja en entreprenör

När du har fått offertar från olika entreprenörer är det dags att jämföra dem och välja den som bäst passar dina behov och budget. Att välja rätt entreprenör är avgörande för att få en välbyggd och säker altan. Här är några faktorer att tänka på när du jämför offertar och väljer en entreprenör:

Erfarenhet och kvalifikationer

Kontrollera entreprenörens erfarenhet och kvalifikationer. Har de tidigare byggt liknande altaner? Har de utbildning och certifieringar för det arbete som behövs? Det är viktigt att välja en entreprenör som har erfarenhet och kunskap för att utföra arbetet på ett korrekt och säkert sätt.

Referenser

Fråga entreprenören om referenser från tidigare kunder. Kontakta referenserna för att få en uppfattning om entreprenörens kvalitet på arbete, pålitlighet och kundservice.

Kostnad

Jämför priset på offertarna, men var också noga med att titta på vad som ingår i priset. En högre pris kan inkludera fler funktioner eller bättre materialval, medan en billigare offert kan leda till problem och extra kostnader längre fram.

Garantier och serviceavtal

Se till att du förstår vilka garantier och serviceavtal som ingår i entreprenörens pris. Detta kan vara viktigt om du behöver reparera eller byta ut något senare.

Kommunikation och samarbete

En entreprenör som är lätt att kommunicera med och som visar intresse för att samarbeta med dig är viktigt för att göra hela processen så smidig och trevlig som möjligt.

När du väljer en entreprenör är det viktigt att du känner dig trygg och bekväm med dem. Ta dig tid att prata med dem och ställ frågor om offerten och projektet. Var också noga med att skriva ett kontrakt som inkluderar alla detaljer som har diskuterats och att du har en klar förståelse av vad som förväntas av dig och entreprenören under byggprocessen.

Kontrakt och försäkring

När du har valt en entreprenör och en offert är godkänd är det dags att skriva ett kontrakt. Ett kontrakt är viktigt för att undvika missförstånd och för att klargöra vad som förväntas av både dig och entreprenören under byggprocessen. Det är också viktigt att säkerställa att entreprenören har rätt försäkringar för att täcka eventuella skador eller olyckor som kan uppstå under byggprocessen.

När du skriver ett kontrakt, se till att det inkluderar följande:

 1. Priset på projektet: Detta ska vara ett fast pris som är inkluderat i offerten.
 2. Betalningsschema: Detta ska klargöra när och hur betalningar kommer att göras.
 3. Arbetstid: Detta ska klargöra när arbetet kommer att börja och när det förväntas vara färdigt.
 4. Material: Detta ska klargöra vilka material som kommer att användas och vilken kvalitet som förväntas.
 5. Ändringar: Detta ska klargöra hur eventuella ändringar eller tillägg till projektet ska hanteras.
 6. Garantier: Detta ska klargöra vilka garantier som ingår i projektet och vad som täcks.
 7. Ansvarsförsäkring: Detta ska klargöra att entreprenören har en giltig ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador eller olyckor som kan uppstå under byggprocessen.

Det är också viktigt att se till att entreprenören har de nödvändiga försäkringarna för att täcka eventuella skador eller olyckor som kan uppstå under byggprocessen. Be entreprenören att skicka en kopia av deras försäkringscertifikat och se till att det täcker arbete som utförs på din egendom.

Att ha en väldefinierad kontrakt och säkerställa att entreprenören har rätt försäkringar är viktigt för att skydda dig själv och ditt hem under byggprocessen. Det kan också hjälpa till att undvika eventuella konflikter eller problem längre fram.

Förberedelser inför bygget

Innan bygget påbörjas är det viktigt att göra vissa förberedelser för att säkerställa att bygget kan genomföras smidigt och utan problem. Här är några saker att tänka på:

 1. Tillstånd: Kontrollera om du behöver tillstånd från kommunen för att bygga din altan. Detta kan variera beroende på var du bor och storleken på altanen. Kontrollera också om det finns några byggregler eller riktlinjer som måste följas.
 2. Rensa området: Rensa området där altanen ska byggas. Detta inkluderar att ta bort alla buskar, träd och andra hinder som kan vara i vägen. Se också till att området är nivellerat och redo för byggnation.
 3. Ta bort vatten och avlopp: Om altanen ska byggas över ett område med vatten och avlopp, se till att dessa är borttagna eller omleds på ett säkert sätt.
 4. Skydda ditt hem: Om altanen byggs i anslutning till ditt hem, se till att ditt hem är skyddat under byggnationen. Detta kan inkludera att täcka fönster och dörrar med skyddsplast och att täcka taket på ditt hem med ett skyddande material.
 5. Tillgänglighet: Se till att entreprenören har tillräckligt med tillgång till byggområdet för att kunna transportera material och utrustning på ett säkert sätt.

Genom att göra dessa förberedelser kommer du att kunna göra byggprocessen smidigare och undvika eventuella problem som kan uppstå under byggprocessen. Det är också viktigt att ha en öppen kommunikation med din entreprenör under hela byggprocessen för att säkerställa att allt går smidigt och enligt planen.

Planering inför bygge av altan

Att planera en altanbyggnad är en viktig del av processen. Här är några saker att ta hänsyn till när du planerar din nya altan.

Beslut om storlek, form och placering av altanen

Innan du kan börja bygga en altan måste du bestämma var den ska placeras och hur stor den ska vara. Tänk på hur du vill använda altanen och vilken plats på tomten som skulle fungera bäst. Även valet av form spelar en viktig roll. Vill du ha en rektangulär eller rund altan? Eller kanske en L-formad altan? Tänk också på hur altanen kommer att passa in med resten av din trädgård och ditt hem.

Val av material och design

Nästa steg i planeringsprocessen är att bestämma vilka material som ska användas för din altan. Vanliga material inkluderar trä, kompositmaterial, sten eller betong. Tänk på vilket material som passar din budget och din stil. Vilken färg och vilken ytbehandling du väljer kan också påverka altanens utseende och livslängd.

Att ta hänsyn till bygglov och andra tillstånd

Innan du börjar bygga din altan är det viktigt att du kontrollerar lokala byggnadsregler och ansöker om bygglov vid behov. Regelverken kan variera från område till område, så se till att du är bekant med dem innan du börjar bygga. Dessutom bör du ta hänsyn till klimatet och säkerhetsaspekter när du planerar altanen.

Att ta hänsyn till klimatet och säkerhetsaspekter

Tänk på hur din altan kommer att påverkas av väderförhållandena på din plats. Kommer det att bli mycket regn, snö eller vind? Tänk också på säkerhetsaspekter när du planerar altanen. Du vill vara säker på att altanen är säker för din familj och dina gäster att använda.

När du har planerat din altan kan du börja leta efter en professionell altanbyggare som kan hjälpa dig att bygga din drömaltan.

Val av en professionell altanbyggare

När du har planerat din altan är det viktigt att hitta en professionell altanbyggare som kan hjälpa dig att bygga den. Här är några saker att tänka på när du väljer en altanbyggare.

 1. Erfarenhet och referenser: Det är viktigt att välja en altanbyggare med erfarenhet och goda referenser. Be om att få se bilder på deras tidigare arbeten och läs recensioner från tidigare kunder. Om möjligt, kontakta tidigare kunder och fråga om deras erfarenheter med altanbyggaren.
 2. Licens och försäkring: Se till att altanbyggaren är licensierad och försäkrad. Detta säkerställer att de följer lokala byggnadsregler och att du är skyddad i händelse av skada eller olycka under byggprocessen.
 3. Skriftligt avtal: Innan du anlitar en altanbyggare bör du få ett skriftligt avtal som beskriver arbetsomfattningen, kostnaderna och tidslinjen för projektet. Detta hjälper till att undvika missförstånd eller oenigheter senare i processen.
 4. Kostnad: Be om en detaljerad offert från altanbyggaren innan du anlitar dem. Jämför priser från olika byggare för att se till att du får ett rimligt pris. Tänk på att det inte alltid är bäst att välja den billigaste byggaren, eftersom det kan innebära att du får en sämre kvalitet på arbetet.
 5. Kommunikation: Det är viktigt att du känner dig bekväm med altanbyggaren du väljer. De bör vara lätt att kommunicera med och lyhörda för dina önskemål och behov.

Förberedelser inför altanbygget

Innan altanbyggaren börjar arbeta på din altan, behöver du göra några förberedelser för att säkerställa att allt går smidigt och enligt planen.

Rensa området

Det första steget är att rensa området där altanen kommer att byggas. Ta bort allt gräs, stenar, buskar eller andra föremål som kan hindra altanbyggaren från att arbeta effektivt.

Säkerställ tillgång till vatten och el

Altanbyggaren kommer att behöva tillgång till vatten och el för att kunna arbeta. Se till att det finns tillräckligt med eluttag och vattenkällor i närheten av altanbygget.

Tillstånd och bygglov Innan du påbörjar arbetet måste du se till att du har rätt tillstånd och bygglov från din kommun. Detta kan ta tid, så se till att ansöka i god tid innan arbetet påbörjas.

Köp material

Beroende på vad du har avtalat med altanbyggaren, kan du behöva köpa material som kommer att användas under altanbygget. Tänk på att köpa högkvalitativa material som håller länge och som passar din stil och smak.

Bestäm stil och design

Innan arbetet påbörjas är det viktigt att bestämma stil och design för din altan. Tänk på hur du vill använda din altan och vilken stil som passar ditt hus och din trädgård. Altanbyggaren kan hjälpa dig att välja rätt material och design.

Informera grannarna

Det är viktigt att informera dina grannar om att du ska bygga en altan och att arbetet kan orsaka störningar. Se till att du är medveten om tider då buller inte är tillåtet enligt kommunala regler.

Genom att göra dessa förberedelser kommer altanbygget att gå smidigare och du kommer att få ett bättre resultat. Var noga med att kommunicera med altanbyggaren för att säkerställa att allt går enligt planen.

Altanbyggprocessen

När du har gjort alla förberedelser och har anlitat en professionell altanbyggare, är det dags för själva altanbygget att börja. Här är de steg som vanligtvis ingår i altanbyggprocessen:

 1. Gräva och förbereda marken: Altanbyggaren kommer först att gräva upp marken där altanen ska placeras och förbereda marken. Detta inkluderar att lägga en dräneringsduk och stabilisera marken för att säkerställa att altanen inte sjunker eller blir ojämn med tiden.
 2. Bygga altanstomme: Efter att marken är förberedd kommer altanbyggaren att bygga själva stommen för altanen. Detta inkluderar att placera stolpar, lägga balkar och bjälkar och säkra dem på plats. Detta är ett viktigt steg för att säkerställa att altanen är stabil och hållbar.
 3. Lägg altangolv: När stommen är på plats kommer altanbyggaren att lägga golvet på altanen. Det finns många material att välja mellan, såsom trä, komposit, kakel eller sten. Valet av material beror på din personliga smak och stil, men också på hur du planerar att använda din altan.
 4. Bygga altanräcken och trappor: Efter att golvet är på plats kommer altanbyggaren att bygga altanräcken och trappor. Detta är ett viktigt steg för säkerhet och för att skapa en mer estetiskt tilltalande altan. Det finns många olika stilar och material att välja mellan när det gäller altanräcken och trappor.
 5. Avslutande detaljer och rengöring: När altanen är färdigbyggd kommer altanbyggaren att fokusera på avslutande detaljer, såsom att måla, applicera ytbehandling och installera belysning. Slutligen kommer altanbyggaren att städa upp området runt altanen och se till att allt är klart för användning.

Genom att följa denna process och arbeta med en erfaren altanbyggare, kommer du att ha en välbyggd altan som du kommer att kunna njuta av under många år framöver. Kom ihåg att kommunicera med altanbyggaren under hela processen för att säkerställa att allt går enligt planen och för att undvika onödiga förseningar.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan terrass och altan?

Terrass och altan är båda plattformar som är konstruerade för utomhusbruk, men det finns några skillnader mellan dem.

En terrass är vanligtvis placerad på marknivå och är vanligtvis inte högre än en fot över marken. Den kan vara konstruerad av trä, sten eller andra material, och den kan vara täckt eller öppen. En terrass kan ofta vara en förlängning av ditt hus, som en anslutning till din bakgård eller trädgård.

En altan å andra sidan är vanligtvis högre än en terrass och kan vara placerad på olika våningsplan, till exempel på andra eller tredje våningen i ett hus. En altan kan ha en trappa som leder upp till den och kan ha ett tak eller en markis för att skydda mot solen och regnet. En altan är ofta en separat struktur från huset, men kan ändå vara ansluten till det.

Sammanfattningsvis är en terrass vanligtvis en plattform på marknivå, medan en altan är en plattform som kan vara högre upp och ansluten till huset eller en separat struktur. Valet mellan en terrass eller altan beror på dina personliga preferenser, stil och behov.

Vad ska man ha under altan?

När man bygger en altan är det viktigt att tänka på vad som ska placeras under den för att säkerställa att altanen är stabil och skyddad mot elementen. Här är några alternativ för vad man kan ha under altanen:

 1. Dräneringsduk och grus: Ett vanligt alternativ är att lägga en dräneringsduk och grus under altanen. Detta hjälper till att dränera bort vatten från regn eller smältande snö, vilket kan förhindra att marken blir för mjuk och att altanen sjunker eller blir ojämn.
 2. Betongplattor: En annan möjlighet är att lägga betongplattor eller en betongbas under altanen. Detta ger en stabil grund för altanen och skyddar den från fukt och skadedjur.
 3. Träunderrede: En annan möjlighet är att bygga ett träunderrede under altanen. Detta ger ett extra skydd mot elementen och skadedjur och kan också ge ett extra utrymme för förvaring.
 4. Stenläggning: Om altanen är byggd högre upp och det finns en risk för att falla material från altanen kan stenläggning användas under som en skyddande åtgärd. Det ger också ett robust och hållbart material som stöd.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att du ser till att altanen har en stabil och skyddad grund för att säkerställa att den håller länge och är säker att använda. Det är också viktigt att kontrollera byggreglerna i din lokala kommun för att se till att du följer de nödvändiga riktlinjerna och kraven för att bygga en altan.

Måste man ha grus under altan?

Det är inte nödvändigt att ha grus under en altan, men det kan vara en bra idé beroende på din specifika situation och de lokala förhållandena.

Grus kan användas som en form av dränering under altanen för att hjälpa till att hålla marken stabil och förhindra att den blir för mjuk. Det kan också hjälpa till att avlägsna överskott av vatten från regn eller smältande snö, vilket kan orsaka problem med fukt och mögel om det inte tas om hand på rätt sätt.

Om din altan ligger på mark med en naturlig dränering, till exempel en sluttning, kanske det inte är nödvändigt att använda grus under altanen. Men om marken är platt eller har en tendens att hålla kvar fukt kan det vara en god idé att lägga en dräneringsduk och ett lager av grus under altanen.

Det är alltid viktigt att noggrant planera och förbereda altanbygget, och det kan vara en god idé att rådgöra med en professionell altanbyggare eller en trädgårdsmästare för att bestämma vilka åtgärder som behöver vidtas för att säkerställa att din altan byggs på en stabil grund.

Måste man gräva ner plintar till altan?

Det är inte alltid nödvändigt att gräva ner plintar när man bygger en altan, men det beror på vilken typ av altan du planerar att bygga och på markförhållandena.

Om du bygger en mindre altan som inte kommer att ha tunga belastningar eller om marken är tillräckligt stabil kan det vara möjligt att bygga altanen på en fast yta som betong eller sten.

Men om du planerar att bygga en större altan eller om marken är mjuk eller ojämn, kan det vara nödvändigt att gräva ner plintar för att stabilisera altanen och förhindra att den sjunker eller blir ojämn över tiden.

Plintar är vertikala stöd som placeras under altanens konstruktionsbjälkar för att hålla upp altanen och fördela dess vikt på marken. Plintarna är vanligtvis gjorda av betong och grävs ner i marken till en viss djup, beroende på höjden av altanen och markförhållandena.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!