Så Minskar du din Elförbrukning i Hemmet [Bästa Tips & Idéer]

Med stigande elpriser är det än mer angeläget att minska din elförbrukning i hemmet. Och bäst av allt, många av de sätten vi går igenom i denna artikel är otroligt lätta åtgärder som inte kräver stor ansträngning men som sparar dig många kronor varje år.

Hur mycket betalar du för el varje månad? Oavsett svaret skulle du förmodligen inte ha något emot att ha en lägre elräkning. Den goda nyheten är att det finns många enkla sätt att minska dina energikostnader.

Använd dessa idéer för att spara el i hemmet.

Att driva ett hus kräver mycket energi. Från att ladda enheter till att köra AC, så många aspekter av det dagliga livet kräver ström. Om dina senaste elräkningar får dig att tänka att det är dags att sätta ditt hus på en diet, försök då att implementera dessa energibesparande idéer. De kräver ingen drastisk livsstilsförändring och de är lätta att snabbt implementera, så att du kan börja se dessa besparingar.

Om du ska köpa ett nytt hus kan det vara bra att i förväg planera och förstå dess elförbrukning. Idag är det lagstadgat att varje villa ska inneha en giltig energideklaration vid försäljning vilket underlättar för köpare att förstå vad de har att förvänta sig. Att använda en energideklaration hjälper dig att lära känna ditt hus och därmed också förstå vilka åtgärder som kan behöva tas för att effektivisera elförbrukningen.

Koppla ur dina prylar

Bara för att en apparat är avstängd betyder det inte att den inte drar ström. Som ett exempel, enligt studier kostar apparater som drar el bara för att dem är ikopplade 30 miljarder dollar per år för konsumenter vilker översätts till omkring 2000kr per hushåll.  Liknande statistik gäller så klar Sverige.

Koppla ur enheter och apparater som mobilladdare, laptops och brödrostar när de inte används (eller när saker och ting är fulladdade).

Justera varmvattenberedarens temperatur

Att sänka termostatinställningen på din varmvattenberedare är ett enkelt sätt att spara pengar; för varje 12 grader du sänker temperaturen kan du spara 3%–5% i energikostnader. Vissa tillverkare ställer in termostater för varmvattenberedare på 60 grader, men en temperatur på 50 är mer än tillräckligt för de flesta hushåll. Kontrollera och återställ din om det behövs.

Ändra filter

Ett smutsigt luftfilter innebär att ditt VVS-system måste arbeta ännu hårdare för att fungera, vilket förbrukar mer energi. Du kan se till att det fungerar effektivt genom att byta filter. Det är viktigt att notera att olika filter kräver olika åtgärder; glasfiberfilter bör bytas ut månadsvis medan permanenta filter bör rengöras regelbundet.

Satsa på diskmaskinen

Du kanske tror att du sparar energi genom att handdiska smutsig disk istället för att använda en diskmaskin men diskmaskiner använder faktiskt mindre varmt vatten än att låta kranen rinna när du skrubbar. När det är dags att rengöra disk, skölj inte av dem innan du lägger in dem och se till att fylla din diskmaskin till dess kapacitet innan du kör. Spara mer genom att öppna luckan efter den sista sköljningen för att låta disken lufttorka naturligt. Och om du kan, kör maskinen på natten för att dra nytta av billigare el när efterfrågan är lägre.

Välj tvättprogram med kallt vatten

Cirka 90 % av energin som används för att tvätta kläder går till att värma varm- och varmvattenkretsloppen. Med framstegen inom tvättmaskiner och tvättmedel är det möjligt att få både vita och färgade kläder perfekt rena i kallt vatten. Välj den kalla cykeln när det är möjligt.

Programmera din termostat

En programmerbar termostat – en som justerar temperaturen när du är borta från hemmet – kan spara cirka 10 % per år på uppvärmnings- och kylningskostnader. Byt ut din standardtermostat mot en programmerbar modell (eller till och med uppgradera till en smart termostat), så att du kan ta kontroll över temperaturen.

Åtgärda läckor

Det genomsnittliga hushållets läckor kan stå för nästan 10 000 liter vatten som slösas bort varje år. Det är inte bara fruktansvärt slösaktigt, utan ett ignorerat läckage kan leda till större VVS-problem. Kontrollera regelbundet alla dina kranar för läckor, och när du upptäcker dem, fixa dem själv eller få dem åtgärdade så snabbt som möjligt.

Cirkulera luft

Du kan betala allt från 3 kr per timme för att driva en luftkonditionering i rummet, men en takfläkt kostar ungefär 1kr för samma tid. Även om en takfläkt inte kyler ett rum på samma sätt som AC gör, kommer den att cirkulera luften och skapa en bris. Och tro inte att takfläktar bara är effektiva under de varma sommarmånaderna. Vänd riktningen under vintern för att återcirkulera varm luft som samlas nära taket.

Minska flödet i kranar

Lågflödesduschmunstycken och kranluftare gör att du kan spara resurser utan att ge avkall på vattentrycket. Genom att installera en kan du spara upp till 2 700 liter per år och mer än 330 kilowattimmar el årligen eftersom det är mindre efterfrågan på varmvattenberedaren. En annan enkel idé att minska på vattenavfallet? Ställ in en timer för kortare duschar.

Använd bättre lampor

Om du byter ut ditt hems fem mest använda armaturer eller glödlampor med ENERGY STAR-certifierade lampor kan du spara så mycket som 750kr varje år. När dina glödlampor brinner ut, byt ut dem mot effektiva glödlampor. De använder 80 % mindre energi och kan hålla 3-25 gånger längre.

Täta luftläckor

Du kan spara upp till 20 % på uppvärmnings- och kylningskostnader (eller upp till 10 % på din totala årliga energiräkning) genom att se till att ditt hem är tillräckligt tätt och isolerat. Se till att täta läckor runt fönster, dörrar, eluttag och på andra ställen med tätningslister och tätning.

En spolning mindre

Toaletter använder cirka 30 % av ditt hems vattenförbrukning inomhus. Och om du har äldre modeller kan de använda upp till sex liter vatten per spolning! Om du byter ut dina ineffektiva toaletter med effektiva kan ditt hushåll spara nästan 13 000 liter vatten varje år. Om du inte är redo att köpa nya toaletter överväg att eftermontera dina nuvarande toaletttankar med vattenbesparande kit.

Förstå din elräkning

Vad du betalar för din elräkning beror på flera faktorer. Det tillkommer fasta avgifter för nätavgiften och olika tilläggsavgifter och skatter. Dessa delar av din faktura kan du inte göra så mycket åt. Resten av din elräkning är vad som kallas “användning”. Med andra ord elen som du faktiskt använder. Det är här du kan påverka förändringen och sänka din räkning.

Din elanvändning mäts i kilowattimmar och du debiteras ett visst belopp för varje kilowattimme som du använder. Att köra en apparat med 1000 watt (1 kilowatt) i 1 timme kommer att använda 1 kilowattimme elektricitet. Så det är värt att veta hur mycket energi allt du ansluter till väggen förbrukar. Du bör också utbilda dig själv om ditt elbolags priser. Avgifterna per kilowatt kan variera beroende på säsong och tid på dygnet. Så, bli informerad och var en smart konsument.

Övervaka din energianvändning

Om du verkligen menar allvar med att sänka energikostnaderna, är ditt första steg att avgöra vilka av de föremål du äger som är mest energikrävande. Luftkonditioneringsapparater är ökända energiförbrukare, men vad mer i ditt hem kan driva upp månadsräkningen? Det finns mer än ett sätt att göra det här detektivarbetet, men här är ett enkelt tillvägagångssätt: Anslut vilken elektronisk enhet som helst till en smart plug och du kan sedan övervaka dess användning via en smartphone-app för att lära dig vad det kostar dig.

Kör apparater på natten

Ett av de enklaste sätten att spara pengar på el är att köra dina vitvaror på natten. Eftersom alla är vakna och använder sina grejer under dagtid tenderar elbolag att ta mer betalt under dessa rusningstider. Priserna är vanligtvis betydligt lägre under lågtrafik. Kontrollera med ditt energibolag för att ta reda på dina lokala topp- och lågtrafikpriser.

Var smart med din belysning

Gör bättre val när det kommer till ditt hems belysning – inifrån och ut. Vid det här laget är du förmodligen bekant med LED-lampor, men om du inte har gjort övergången än gör det nu. LED-lampor använder minst 75 procent mindre energi och håller 25 gånger längre än glödlampor. Du kan ta det ännu ett steg längre genom att uppgradera till smarta LED-lampor. Den här nya typen av glödlampa låter dig vanligtvis styra belysningen runt ditt hus genom att använda din telefon eller röstkommandon, och märken som C by GE gör det enkelt att installera. Utomhusbelysning är också viktigt. Välj solenergilampor för att lysa upp din bakgård och vägar snarare än att vara beroende av el.

Ändra dina filter

För att fungera effektivt behöver ditt hems ugn regelbundet underhåll. Inte bara kan ett smuts-täppt filter potentiellt orsaka skador på systemet som helhet, men det får också ugnen att arbeta hårdare för att pumpa luft i hela huset. Att byta filtret ungefär en gång i månaden kommer att minska mängden energi som behövs för att driva ugnen, vilket minskar din energiräkning.

Behåll ett effektivt kylskåp

Håll din energianvändning låg genom att köra ditt kylskåp med maximal effektivitet. Till att börja med, ställ in din temperatur på den rekommenderade inställningen på 2-3 grader för kylen och -17 för frysen – kallare och du slösar bara med el. Ditt kylskåp bör vara ungefär tre fjärdedelar fullt – det tar mindre kraft att hålla ett fullt kylskåp kallt, men du måste ge tillräckligt med utrymme för luft att cirkulera. Rengör spolarna på baksidan av kylskåpet flera gånger varje år – och motstå frestelsen att förvara saker ovanpå eftersom dessa föremål kan förhindra att varm luft strömmar ut och få din enhet att arbeta mer.

Titta på din tvättcykel

Tvätta disken på ett smartare sätt: Använd korta, miljövänliga cykler för alla utom de allra smutsigaste lasterna, och försök vänta med att starta tills den är full. Sedan, när tvättcykeln är klar, ställ in apparaten på att lufttorka istället för att värmetorka – detta enkla drag kan minska apparatens elanvändning med 15 till 50 procent. Har du inte alternativet inbyggt? Stäng helt enkelt av diskmaskinen efter den sista sköljningen och öppna luckan.

Isolera ordentligt

Utan ordentlig isolering kan alla pengar du spenderar på att värma och kyla ditt hem komma ut genom fönster, dörrar eller taket. Tid och pengar som spenderas på att täcka och isolera är väl använd!

Installera en solvärmare

Ett av de enklaste sätten att spara på dina räkningar är att installera din egen solvärmare. Vattenuppvärmning är den näst största konsumenten av el i hemmet, så det är vettigt att installera systemet nu. Denna soluppgradering är designad för att komplettera ditt befintliga elsystem, så även i molnigt väder kan du fortfarande njuta av en varm dusch.

Ge AC en paus

Försök att ge AC en paus. Innan du slår på den eller vrider den till kyliga temperaturer, använd andra metoder för att hålla den sval. Stäng gardinerna och stäng gardinerna för att blockera solljuset från att stråla in i rummet. Slå på takfläkten eller den elektriska fläkten för att skapa en brispåverkan – se dock till att du stänger av fläkten när du lämnar eftersom den bara blåser luft och inte kyler ett rum. Och naturligtvis, lämna inte AC:n på när ingen är hemma.

Håll dig till ett schema

Ett effektivt sätt att dra fördel av lägre elpriser under lågtrafik är att sätta lämplig elektronik eller apparater på en enkel timer. Du kanske har använt en liknande pryl tidigare för att sätta ditt hems belysning på ett schema, kanske innan du åker på semester.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!