Byggnadskreditiv för Företag – Komplett Guide


Creddo.se
 • Företagsfinansiering upp till 10 miljoner
 • Fyll in ansökan – Snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Endast 1 UC.
 • Långivarna lämnar erbjudande inom 24 timmar.
krea.se
 • Kostnadsfritt
 • Förslag inom 1-2 dagar
 • Över 2 000 nöjda byggföretag som kunder
zmarta.se
 • Jämför företagslån kostnadsfritt
 • Låna upp till 5 miljoner kronor
 • Ansök online eller ta hjälp av lånehandläggare
toborrow.se
 • Endast 1 kreditupplysning på företaget
 • Lån mellan 30 000 – 20 000 000 kr
 • Svar inom 48h

Byggindustrin är en av sveriges största industrier vilket är förståeligt av många skäl.

Att bygga ett hus är en kostsam investering vare sig du ska bygga ett mindre hus eller ett större lägenhetskomplex. Detta gör att många byggare och företag som arbetar med att bygga fastigheter använder sig av lån i olika former.

Ett av de vanligaste lånen när det kommer till att just bygga en fastighet är ett så kallat byggnadskreditiv. Byggnadskreditiv kan användas av både privatpersoner och företag men i denna artikel kommer vi att fokusera på byggnadskreditiv för företag, hur företag som bygger fastigheter kan använda sig av denna låneform, och allt du böra veta om hur byggnadskreditiv fungerar.

Byggnadskreditiv – allt du bör veta

Som byggföretagare som står inför utmaningarna säsong, konkurrens och spontana tillväxtmöjligheter kan du dra nytta av att förstå värdet av att ha tillgång till kapital för att finansiera ditt företag. Byggnadskreditiv är en finansieringslösning för att hålla ditt företag och dina projekt igång.

Byggnadskreditiv är en typ av bankutfärdad kortfristig finansiering, skapad för det specifika syftet att finansiera bygget av ett nytt hem eller annat fastighetsprojekt. På ett vanligt fastighetslån belånar man normalt på existerande fastighet, men om ett hus inte ännu är byggt är denna typ av lån inte möjlig.

Om du behöver bygga ett nytt hus från grunden, särskilt om du också behöver köpa marken, är det här ett byggnadskreditiv kan hjälpa.

Lånet kan sökas av alla som investerar sin tid och sina pengar i byggande eller relaterade kostnader. En enskild husägare, entreprenör eller småföretagare kan använda bygglån för att finansiera sitt byggprojekt genom ett så kallat byggnadskreditiv.

Om du redan äger marken kan det egna kapitalet som du har i den egendomen användas som din handpenning för ditt bygglån. Många låntagare frågar hur ett bygglån blir till en fastighetslån. Efter att huset är klart och lånets löptid slutar (vanligtvis bara ett år) kan låntagaren omfinansiera byggnadskreditivet till ett fastighetslån där man nu belånar på den färdigbyggda fastigheten.

Alternativt kan låntagaren ansöka om ett nytt lån för att betala av bygglånet.

Gör låntagaren månatliga betalningar på ett bygglån?

Ja, men räntebetalningar på detta lån kan bara krävas medan byggprojektet fortfarande pågår. Till skillnad från ett engångslån liknar bygglån en kreditlinje, så ränta baseras endast på det faktiska beloppet du lånar för att slutföra varje del av ett projekt snarare än allt på en gång. Vissa byggnadskreditiv kan kräva att saldot betalas ut helt när projektet är klart.

Utöver enbart själva byggnaden kan ett byggnaadskreditiv också användas för att betala för utrustning som används i bygget, byggmaterial eller för att anställa anställda. Detta gör det praktiskt för företag som bygger hus eftersom att det hjälper dem att komma igång med projekt även om kapitalet är begränsat.

Här är några användningsområden och saker att veta om byggnadskreditiv:

 • Nybyggnation: Om du är en enskild eller småföretagare som söker finansiering för att bygga ett nytt hem för dig själv eller en kund, kan du ansöka om ett kortfristigt byggnadskreditiv. Denna typ av lån kan användas för att betala för byggandet av den nya fastigheten.
 • Byggnadskreditiv har höga räntor på grund av den högre risken jämfört med vanliga fastighetslån.
 • Byggare eller husägare som vill bygga anpassade hem vänder sig i allmänhet till byggnadskreditiv. Efter avslutat projekt kan du omfinansiera lånet till en inteckning, eller så kan du betala tillbaka det genom att ta ett nytt lån från en annan långivare.
 • Byggnadskreditiv kan kräva en stor handpenning: Byggnadskreditiv kräver i allmänhet en stor handpenning på cirka 20-25% av projektets totala kostnad, vanligtvis bygg- och inteckningskostnader. Men storleken beror givetvis på dina förutsättningar och din långivare.
 • Grundlig ansökningsprocess: När du ansöker om ett byggnadskreditiv kommer du att bli ombedd att lämna detaljer om ditt byggprojekt, inklusive det totala beloppet som krävs, en detaljerad projekttidslinje, planritningarna eller konstruktionen ritningar, materialkostnader och arbetskostnader, med mera.

Byggnadskreditiv används vanligtvis för att köpa eller bygga ett antal organisationsrelaterade byggnader, till exempel:

 • Kontorslokaler
 • Butiker
 • Hotell
 • Restauranger
 • Flerfamiljshus
 • Industriella byggnader
 • Samt byggnader med ”specialändamål”

Typer av byggnadskreditiv

Byggnadskreditiv: Detta är ett lån du kan använda för att finansiera köp av mark eller byggande av en fastighet på mark du redan äger. Dessa lån är vanligtvis uppbyggda så att långivaren betalar en procentandel av kompletteringskostnaderna och du, byggaren eller utvecklaren, betalar resten.

Under bygget kommer långivaren att släppa dina pengar i en serie betalningar. Vanligtvis kommer långivaren att kräva en inspektion mellan utbetalningarna för att kontrollera att projektet fortskrider som planerat. Som låntagare är du ansvarig för att betala ränta på beloppet du använder.

Detta skiljer sig från ett terminslån, där du får en utbetalning på hela summan på en gång och sedan betalar tillbaka ränta på hela beloppet. När ditt bygge är klart och din ränta är betald ansvarar du för att betala tillbaka hela lånebeloppet till förfallodagen.

Bygglån har i allmänhet korta löptider eftersom de speglar hur lång tid det ska ta att färdigställa projektet. Ett år är ett vanligt tidsperspektiv.

En annan typ av bygglån är ett lån som kombinerar ett traditionellt fastighetslån med ett kortfristigt bygglån. Detta ger låntagarna lite extra bekvämlighet genom att kombinera två typer av lån i en enda process.

Under byggtiden, om du har denna typ av lån betalar du bara ränta på det utestående saldot, med en rörlig ränta som bestäms av långivaren och är bunden till huvudräntan.

När byggfasen är över konverteras lånet till ett vanligt fastighetslån där du betalar kapital och ränta.

En fördel med detta lån för småföretagare och husägare är att du istället för att behöva få ett lån för byggfasen och sedan ett andra för att finansiera det färdiga projektet kan du få två lån samtidigt.

Kommersiella byggnadskreditiv

Om du tänker större och planerar att bygga ett flerfamiljshus eller flerbostadshus, höghus, flerfamiljshus, kommersiellt kontorshus eller annan typ av större projekt, borde du nog leta för ett kommersiellt byggnadskreditiv.

Långivare för moderna kommersiella byggnadskreditiv för lägenheter och liknande stora projekt tenderar att vilja undvika risk så långt det går. Detta gör att de kommer att förvänta sig att en ett fstighetsutvecklande företag ska bära största delen av risken genom att täcka upp till en stor andel av projektets kostnad. Om du är involverad i denna typ av kommersiella projekt måste du vara förberedd med mycket pengar till hands för att finansiera bygget själv.

Vad kan du använda byggnadskreditiv till?

Köp utrustning och material: Du kan använda ett byggnadskreditiv för att köpa material och utrustning som kommer att användas vid byggandet av fastigheten.

Utöka företagets anläggningar: Om du är ett småföretag med en fysisk plats och du behöver bygga ett nytt kontor eller bygga om ett befintligt kan du använda byggnadskreditiv för att finansiera ditt byggprojekt.

Anställa och utbilda anställda: Du kan använda medlen från ett byggnadskreditiv för att anställa nya medarbetare för byggändamål. Du kan också finansiera utbildningskostnader för de anställda med ditt byggnadskreditiv.

Att reparera skador: Om ditt kontor eller din kommersiella egendom skadas av oförutsedda omständigheter såsom katastrofer kan du använda byggnadskreditiv för att utföra nödvändiga reparationer.

Hur kan du få ett byggnadskreditiv?

Är det svårare att få ett byggnadskreditiv? Ja, byggnadskreditiv är svårare att få än ett vanligt fastighetslån på existerande fastigheter. De flesta långivare anser att byggnadskreditiv är relativt riskabla (eftersom det inte finns någon tillgång för att säkra lånet), så du kommer att ha ett antal hårda krav om du bestämmer dig för att ansöka.

Här är vad många långivare kräver för ett byggnadskreditiv:

Handpenning: För att få ett byggnadskreditiv måste du normalt betala minst 20% eller mer av kostnaden för det totala projektet. Det betyder att du måste vara beredd att starta projektet med dina egna medel eller tillgångar innan en långivare kommer att gå med på att låna mer. Om du till exempel redan äger marken är det troligt att du kommer att kunna använda det mot förskottsbeloppet.

Det specifika beloppet för din handpenning beror på kostnaden för ditt projekt, marken och vad du planerar att göra med medlen. Men inte minst beror det på långivaren. Långivare kräver ofta höga handpenningar som ett sätt att se till att du är investerad i projektet och att minska risken. Du kan förvänta dig att kommersiella byggnadslån vanligtvis kräver att ditt företag tar minst 51% av byggnaden. Om du inte upptar majoriteten av byggnadskostnaden kan det innebära att du måste ansöka om ett investeringslån.

Stark personlig kredit: När du ansöker om ett byggnadskreditiv kan du behöva förse långivaren med din personliga kredithistoria-även om du ansöker som ett företag.

Finansiella dokument: Långivare kommer normalt att analysera din nuvarande och tidigare skuld- och betalningshistorik, liksom alla andra lån eller panträtt som ditt företag kan ha. Du kommer antagligen att bli ombedd att lämna bokslut, skattedeklarationer och bevis på andra tillgångar.

Bra rykte: Om ditt företag arbetar med att bygga hus kommer långivaren möjligtvis kolla på ditt rykte. All offentlig information är någonting som långivaren kan titta på.

Ett pålitligt byggföretag med en gedigen historia av framgångsrika projekt kommer med högsta sannolikt att ha lättare att få ett godkännande från en långivare i form av ett byggnadskreditiv jämfört med nystartade företag.

Specifika planer: För att kvalificera dig för ett byggnadskreditiv måste du ha specifika och detaljerade byggplaner, byggentreprenader och kostnadsberäkningar redo.

Bedömning: Det är utmanande att bedöma något som inte finns ännu. Naturligtvis finns det experter som gör just det varje dag. långivare av byggnadskreditiv arbetar med värderare för att analysera ditt projekt när du ansöker om lån. De går igenom specifikationerna för ditt byggprojekt och jämför det med andra befintliga byggnationer med liknande specifikationer. De drar sedan slutsatser om byggnadens möjliga värde i framtiden.

Det är mycket viktigt att få en bra bedömning för att förbättra dina chanser att få ett byggnadskreditiv godkänt. Du kan få en oberoende värdering om du vill, men din långivare kommer med största sannolikhet att insistera på att bedriva en egen.

Första steget mot byggnadskreditiv

Innan du fattar beslut om ditt potentiella byggnadskreditiv rekommenderar vi att du överväger ett brett utbud av alternativ. Banker, långivare online, mäklare och underleverantörer kan var och en hjälpa dig genom den svåra och stressiga processen att slutföra ditt byggprojekt.

Här är några ytterligare rekommendationer för att komma igång:

Jämför för att hitta den bästa långivaren: Du kan leta efter en långivare som erbjuder alla alternativ du behöver. Vissa långivare ger inte byggnadskreditiv medan vissa långivare ger lån med begränsade alternativ som du inte behöver. Kolla in dina lokala banker och kreditföreningar för att lära dig vilken typ av byggfinansiering de erbjuder och vilka alternativ som är tillgängliga för dig.

En mäklare är en professionell och är ofta expert på byggnadskreditiv. Att ta hjälp av en erfaren expert kan spara dig mycket krångel. De kommer att förstå dina krav, förklara för dig de bästa alternativen som du har gett din budget och sedan hjälpa dig hitta rätt långivare. De kanske kan ge dig bättre priser än du kan förhandla själv. Mäklare förstår den ekonomiska sidan av byggnadskreditivet såväl som byggsidan och båda deras begränsningar.

Bekräfta långivarens erfarenhet: Detta kan låta självklart, men se till att välja en långivare med erfarenhet av byggnadskreditiv. Om deras tidigare erfarenhet inte är tydlig kan du fråga dem om tidigare byggprojekt som de har finansierat. Du kan också be om referenser till andra utvecklare som de har hjälpt.

Vilken långivare är bäst för ett byggnadskreditiv?

Ditt val av den bästa banken och långivaren beror på ett antal faktorer, inklusive din låntagarprofil, vem som erbjuder byggnadskreditivet, var du är etablerad, din kreditvärdighet och hur mycket pengar du behöver.

Om du är en företagare som planerar att bygga en fastighet eller en kommersiell byggnad bör du vara medveten om de många nya alternativen till byggnadskreditiv.

Även när du växer ditt företag är det inte ovanligt att du behöver ytterligare kapital för att täcka kostnaderna. Istället för att vänta på att ha mer rörelsekapital till hands kan kommersiella lån för bygg- och fastighetsköp göra dina expansionsplaner verklighet förr än senare.

Hur återbetalning av byggnadskreditiv fungerar

Kommersiella lånevillkor kan löpa från 5 till 25 år och är uppbyggda på olika sätt, beroende på din användning. Vissa är helt amorterade, medan andra har kortare frister med förlängda amorteringsperioder och kräver en avbetalning i slutet.

De flesta kommersiella byggnadskreditiv är inte avsedda att betalas av tidigt, åtminstone inte utan att det ska bli någon form av avgift. Det är ju så här långivare genererar intäkter sina intäkter.

Vissa kommersiella byggnadskreditiv innehåller en klausul, som gör att du inte kan betala av ditt lån tidigt.

Innan du skriver under kontraktet, se till att verifiera detaljerna i din kommersiella byggnadskreditiv, fråga din långivare hur det fungerar och läs det finstilta.

Projektplaner

Långivare gillar givetvis att ett projekt fortsätter som planerat och kommer sannolikt att kräva att du tillhandahåller uppdateringar när bygget fortskrider. Att bygga är en högriskinvestering, och traditionella långivare är mycket mer försiktiga med att ge finansiering för projekt som kanske inte lönar sig enligt prognoser.

Typer av säkerhet för kommersiella byggnadskreditiv

Nästan alltid fungerar fastigheten i sig som säkerhet för ett kommersiellt byggnadskreditiv. Du kan också bli ombedd att tillhandahålla en kommersiell garanti som gör dig personligt ansvarig för betalningen om ditt företag misslyckas. Det finns dock några fall där långivare kan acceptera andra tillgångar som säkerhet. Om till exempel din kreditvärdighet eller affärsekonomi inte är så bra kan du bli ombedd att ge ytterligare säkerhet.   Om så är fallet bör du kunna använda någon av följande tillgångar  

 • Lager: Produktbaserade företag och butiker har kunnat använda sitt nuvarande lager som säkerhet för ett kommersiellt fastighetslån.
 • Kundfordringar: Det är inte ovanligt att tillverkningsföretag eller byggföretag måste vänta en längre tid för att få sina lönecheckar från kunder.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!