Lån för att Köpa Tomt – Låna för Tomtköp Allt du Bör Veta


Creddo.se
 • Företagsfinansiering upp till 10 miljoner
 • Fyll in ansökan – Snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Endast 1 UC.
 • Långivarna lämnar erbjudande inom 24 timmar.
krea.se
 • Kostnadsfritt
 • Förslag inom 1-2 dagar
 • Över 2 000 nöjda byggföretag som kunder
zmarta.se
 • Låna upp till 600 000 kronor för renovering.
 • Ansök hos upp till 35 banker och långivare samtidigt med bara en låneansökan.
 • Endast en kreditupplysning hos UC.
 • Går att ansöka tillsammans med en medsökande.
toborrow.se
 • Endast 1 kreditupplysning på företaget
 • Lån mellan 30 000 – 20 000 000 kr
 • Svar inom 48h

Byggindustrin är en av sveriges största industrier vilket är förståeligt av många skäl.

Kan man låna för att köpa en tomt?

Att låna för att köpa en tomt fungera på ett annorlunda sätt än att köpa en befintlig bostad där du tar ett bolån. Det går inte att nyttja ett bolån när du ska köpa en tomt. Därför behöver du ta ett privatlån för att finansiera köp av tomt. Detta innebär också att du inte behöver någon kontantinsats, och lånet kommer inte med någon säkerhet.

Anledningen till detta är att det juridiskt inte går att ta pant på tomten för långivaren. Därav är pantlån den enda lösningen ett lån utan säkerhet, alltså ett privatlån. Det finns dock ett ytterligare alternativ som vi ska diskutera längre fram.

Om du drömmer om att köpa en tomt för att bygga den perfekta bostaden behöver du antaligen ett lån.

Att finansiera lån utan säkerhet, som är fallet med tomtlån är mer riskabelt för långivaren – så räntorna tenderar att vara högre än för bolån. Lån på mark ​​har vanligtvis högre räntor och erbjuder också kortare återbetalningsvillkor.

Med ett privatlån för att köpa en tomt ​​kan du låna pengar för att köpa marken, men det täcker inte kostnaden för att bygga ett hem. För att finansiera själva bygget av huset måste du få ytterligare ett lån när du är redo att bygga. Detta är ofta känt som byggnadskreditiv.

Eller så kan du helt hoppa över privatlånet och betala för markköpet och byggandet samtidigt med ett byggnadskreditiv. Så innan du går vidare med ett markköp måste du överväga varför du vill ha marken och om ett lån för marken ​​är det bästa alternativet för dig.

Vad är ett lån för att köpa tomt?

Ett lån för att köpa tomt ​​är pengar du lånar för att köpa en tomt. Lån på tomt ​​skiljer sig från bolån eftersom du köper en tomt som inte innehåller några strukturer, byggen, eller fastigheter.

Att låna ut pengar till mark är delvis mer riskabelt för en långivare, eftersom att det är ett lån utan säkerhet. Så det är svårare för banken att få tillbaka sina pengar om du inte betalar.

Lån på tomt med byggnadslån

Ett lån på tomt rakt upp och ner tas oftast via ett privatlån. Men det finns även någonting som kollas byggnadslån, även känt som, bygglån, byggnadskredit, byggkreditiv, eller byggnadskreditiv.

Dessa bör inte blandas ihop. Ett byggnadslån är en så kallad byggkredit som innebär att du delar upp ditt lån i etapper och betalar endast ränta på den del som du utnyttjar under byggtiden. Eftersom att ett byggnadslån innefattar projektet att både köpa tomt och bygga huset har banken en säkerhet när huset väl står på plats. När bygget är klart görs byggnadslånet om till ett vanligt bolån vilket sker när du har skickat in ett slutbesked och en slutvärdering. Om du väl planerar att bygga ett hus relativt omgående på tomten du köper  tomt är byggnadskreditiv det bästa och mest förmånliga valet.

Eftersom att du inte kan ta ett vanligt lån likt ett bolån på tomter kommer många att välja ett privatlån. Ett byggnadslån är givetvis ett alternativ, men om du inte har planer på att börja bygga förens om ett tag kanske inte ett byggnadslån är lämpligt.

Banken gör en förhandsvärdering av fastigheten som du ska bygga och denna fastighet fungerar sedan som säkerhet för lånet. Värdet på fastigheten avgör hur mycket du kan låna. Banken följer ditt bygge under processen och kontrollerar att värdet ökar i takt med att du får pengarna, med andra ord att bygget gör framsteg.

Swedbank räkneexempel på byggnadskreditiv:

 • “Ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, till 3 % ränta (rörlig ränta per 21-05-28), med återbetalningstid på 1 år. Uppläggningsavgift är 3 000 kronor samt 20 000 kronor i kreditavgift. Effektiv ränta blir 7,47 %.
 • Antal månadsbetalningar i exemplet är 12 stycken. Totalt att betala 1 039 254 kronor, vilket motsvarar 86 604 kronor per månad. Månadsbeloppet inkluderar ränta, amortering och kreditavgift. Notera att det inte finns något krav på månatlig amortering av byggnadslånet under krediten.”

Lån för råmark

Ett lån för råmark används för mark som har små eller inga förbättringar. Råmark saknar vanligtvis tillgång till vägar och allmännyttiga tjänster som el och vatten. Denna typen av mark är det att få finansiering på.

Lån på utvecklade tomter

Ett lån på utvecklade tomter ​​används för fastigheter som har tillgång till vägar, el och offentliga avlopp men inte har några byggen.

Förbättrad mark är vanligtvis dyrare än rå mark, men det kan vara lättare att få finansiering för om du väljer ett byggnadslån. Om du ska köpa en tomt i ett välutvecklat område där det finns grannskap, vägar, och tillgång till el och vatten ser banker ser mer positivt på den typen av tomter eftersom värdet stöds av grannarna runt det.

Om du vill bygga direkt kan ett byggnadslån vara bättre än ett lån på mark ​​eftersom du kan finansiera köp av mark och bostadsbyggande samtidigt.

Hur och var man kan få ett lån på mark

Om du inte planerar att ta ut ett byggnadslån är ett privatlån för finansiering ditt enda val.

Eftersom att långivarna inte erbjuder ett lån specifikt för mark kommer du att behöva ta ett privatlån.

Långivaren måste granska din ekonomi, inklusive din kreditvärdighet och inkomst. Du kan förvänta dig att långivare har högre krav för privatlån ​​jämfört med bostadslån eftersom att det inte finns någon säkerhet. Precis som när du ska ta alla typer av lån är det alltid en bra idé att jämföra olika långivare.

För- och nackdelar med privatlån på mark

Lån för mark ​​gör det möjligt för låntagare att köpa mark utan att behöva bekosta kostnaden direkt ur fickan. Detta ger bostadsköpare och företag mer flexibilitet i var de väljer att bygga. Men att välja att köpa mark kommer med flera utmaningar som du inte kommer att ha när du köper en befintlig fastighet.

Fördelar med lån på tomt:

 • Möjlighet att bygga ett skräddarsytt drömhus
 • Obebyggd mark kan vara billig
 • Säkra marken just nu för ett framtida bygge i ett område med stigande priser

Nackdelar:

 • Högre räntor
 • Ofta högre krav för att få lån
 • Högre månatliga betalningar på grund av kortare återbetalningsvillkor
 • Fler överväganden än ett traditionellt bolån

Hur du hittar det bästa lånet på mark

När du hittat några långivare som antingen erbjuder ett byggnadslån eller ett privatlån (beroende på vad du väljer), se till att jämföra dem alla. Du vill vara uppmärksam på lånekostnaden, inklusive ränta, månatliga betalningar och avgifter. Var också uppmärksam på de finstilta och återbetalningsvillkoren.

Privatlån ​​har mycket kortare återbetalningsvillkor än traditionella bolån. Vissa lån kan ha mindre månatliga betalningar med en stor, engångsbretalning mot slutet av lånet.

Marklån ​​kontra bygglån

 
Ett marklån, eller privatlån som du använder för att köpa en tomt ​​används endast för att köpa mark, inte för att finansiera ett hus. Om du inte planerar att bygga ett hus direkt kan ett marklån ​​vara precis vad du behöver.
 
Men om ditt mål är att köpa mark och bygga en fastighet direkt så är ett byggnadslån sannolikt ett bättre alternativ. Det är så nära ett bolån du kan komma, och det innebär också att byggnadslånet görs om till ett bolån när bygget är klart. Det gör att du kan i princip kan köpa marken och få ett lån för att bygga ditt hus samtidigt.
 
Generellt kan man säga att om du planerar att bygga ett hem inom två år efter markköpet är ett byggnadslån den bästa vägen att gå.
 

Medan huset byggs fungerar bygglån som en kreditlinje, där du är godkänd för ett visst belopp med en rörlig ränta och du har en viss tid, vanligtvis ett eller två år, för att använda det pengar för att bygga ditt hem. Med ett bygglån görs en första betalning för marken och till byggaren. Efteråt kan byggaren bli betald i flera omgångar under byggandet. Dessa betalningar förhandlas vanligtvis i förväg och sammanfaller med milstolpar, till exempel slutförande av grunden, ramen eller tak.

Om du funderar på att investera i mark och behöver finansiera köpet är det inte meningsfullt att ansöka om ett traditionellt bostadslån eftersom att långivare inte erbjuder denna typ av lån.

Vad är ett marklån?

Som namnet antyder används ett marklån ​​för att finansiera en mark. Dock brukar det normalt inte kallas marklån eftersom att det i grunden inte är ett lån som är ämnat specifikt för mark eftersom att det inte går att använda tomt som en säkerhet.

Enkelt uttryckt, om du vill köpa en tomt, skulle du inte använda ett traditionellt bolån för att finansiera köpet. Du skulle använda ett privatlån.

Fördelar med marklån


Frihet att hitta den bästa användningen

En av de största fördelarna med att ta ett lån för att köpa en tomt är att du har möjlighet att välja den bästa användningen för fastigheten och forma marken som du tycker passar.

Mer prisvärt än bebyggd mark

Obebyggd mark i allmänhet vara billigare än bebyggd mark. Att få en bit obebyggd mark i ett växande område kan vara en bra investeringsstrategi.

Kommer en långivare att ta en tomt som säkerhet?

Långivare kan inte ta en tomt som säkerhet, men däremot kan du ändå uppnå i princip detta med ett byggnadskreditiv. Med ett byggnadskreditiv gör banken en förhandsvärdering av din fastighet som ska byggas på tomten och fastigheten fungerar som säkerhet för lånet.

Behöver du handpenning för att köpa en tomt?

Du behöver inte en handpenning för att ta ett lån för en tomt. Detta beror på att du inte kan ta ett vanligt bolån utan måste ta ett privatlån eller ett byggnadskreditiv.

Är tomter en bra investering?

Absolut!  Om du köper tomter som kan utvecklas kan det ge enorma långsiktiga vinster. I många delar av landet har markvärdet skjutit i höjden. Sällan går värdet på mark ner.

Förstå marken du köper

Många gör för lite research när de ska köpa mark. Det finns dock en betydande mängd research och överväganden som måste analyseras.

Det är bäst om du hade en god förståelse för vad du ska leta efter när du köper en tomt.

Har till exempel marken en avloppsanslutning eller behöver du dra fram vatten och avlopp? Att dra fram vatten och avlopp kan kosta en hel del och flera saker kan väsentligt påverka kostnaderna.

Du bör också tänka på sankmark. Sankmark är en annan sak som bör beaktas vid köp av mark. Detta kan komplicera förberedelsen av marken rejält och kräva betydligt mycket mer förarbete.

Undersökning av om det finns några bevarande-och miljöfrågor bör alltid vara en viktig faktor vid köp av mark. Slutligen, betjänas marken av allmänt vatten, eller måste en privat brunn installeras? Att ha tillgång till kommunalt vatten kommer att göra att du slipper den extra kostaden för att dra fram vatten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!