Renoveringslån – Låna till Renoveringen allt du Bör Veta


Creddo.se
 • Företagsfinansiering upp till 10 miljoner
 • Fyll in ansökan – Snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Endast 1 UC.
 • Långivarna lämnar erbjudande inom 24 timmar.
 
krea.se
 • Kostnadsfritt
 • Förslag inom 1-2 dagar
 • Över 2 000 nöjda byggföretag som kunder
 
zmarta.se
 • Låna upp till 600 000 kronor för renovering.
 • Ansök hos upp till 35 banker och långivare samtidigt med bara en låneansökan.
 • Endast en kreditupplysning hos UC.
 • Går att ansöka tillsammans med en medsökande.
 
toborrow.se
 • Endast 1 kreditupplysning på företaget
 • Lån mellan 30 000 – 20 000 000 kr
 • Svar inom 48h
 

För mer information om lån, besök www.comparia.se

Renoveringar väcker inte bara nytt liv i ditt hem, de kan också öka också bostadens andrahandsvärde.

Haken är att renoveringar kan ofta vara extremt kostsamma. Detta gör att många behöver låna pengar till sin renovering för att täcka dessa kostnader.

Renoveringslån finns i flera olika former och upplägg för att passa alla olika behov. En av de vanligaste typerna av renoveringslån är i form av omfinansiering av ditt nuvarande bolån. Renoveringslån i detta fall baseras på ett bostads uppskattade värde efter att renoveringen är klar, så att du kan låna mer än ett traditionellt bolån. Genom att förbättra värdet på hemmet kan renoveringarna hjälpa dig att bygga eget kapital snabbare än om du skulle kunna köpa ett inflyttningsklart hus, vilket ger dig mer kontroll över värdet på din fastighet.

Genom att bevara äldre hem eller de som är i förfall hjälper renoveringslån dig att köpa i ett dyrare grannskap till en mer överkomlig pris. Trots allt listas hem som behöver arbete sällan till fullt marknadsvärde. Din vilja att investera tid och tålamod när du renoverar dig kan löna sig i ett lägre övergripande inköpspris. Oavsett om du lägger till ett badrum, slår ut några väggar, installerar energieffektiva apparater och vattenbesparande armaturer och landskapsarkitektur, kommer du att uppleva nöjet att skapa ett hem som verkligen återspeglar dina värderingar, smak och livsstil.

Renoveringslån erbjuder ett antal fördelar jämfört med vissa traditionella finansieringsmetoder:

 • Undvik att tömma dina besparingar eller maximera dina kreditkort för att betala för nödvändiga reparationer och önskade uppgraderingar.
 • Genom att kombinera ditt bolån och dina renoveringslån förenklar du din månadsräkning och kan sänka din ränta.
 • Bygg upp eget kapital snabbare genom att öka värdet på ditt hem.
 • Öka ditt hems värde när du bestämmer dig för att sälja.

Ett renoveringslån låter dig få den finansiering som behövs för att göra de renoveringar och förändringar som du drömmer om att göra på din fastighet.

Vad är ett renoveringslån?

Det finns flera olika typer av renoveringslån. Men som dess namn antyder är ett renoveringslån en typ av lån som tas i syfte att finansiera en renovering av en bostad. Renoveringslån är lån med eller utan säkerhet, och kan utformas för att utöka ditt befintliga bolån, men också tas ut som ett vanligt privatlån utan säkerthet, då oftast till en högre ränta. En fördel med att baka in ditt renoveringslån i ditt existerande bolån är ofta att du kan få en lägre ränta.

Osäkrade privatlån erbjuds av banker, kreditföreningar och ett antal online -långivare. Eftersom lånen är osäkra behöver du inte använda ditt hus som säkerhet för att kvalificera dig. Din ränta och kvalifikation baseras till stor del på din kreditvärdighet. Finansieringen kommer dessutom ofta snabbt; när du väl godkänner villkoren sätter många långivare in pengar direkt på ditt konto på så lite som en dag.

Privatlån utan säkerhet för renovering har vanligtvis kortare återbetalningstider, lägre lånebelopp och färre avgifter än utökade bostadslån. De är vanligtvis bäst för små eller medelstora projekt i ditt hem, till exempel ett badrumsbyte eller fönsterbyte.

Men eftersom de är osäkra har husrenoveringslån vanligtvis högre räntor än bostadslån, särskilt om du har medioker eller dålig kreditvärdighet. Vissa långivare tar också ut avgifter för ansökningshantering, sena betalningar och till och med förskottsbetalningar på ett renoveringslån. Innan du ansöker, jämför de bästa långivarna för bostadsförbättringar som erbjuder låga räntor, konkurrenskraftiga avgifter, förmånliga återbetalningsvillkor och snabba utbetalningar.

 • Viktiga fördelar: Du behöver inte ha något eget kapital för att säkra denna typ av lån.
 • Viktiga nackdelar: Ett privatlån för renovering är vanligtvis för ett mindre belopp och fungerar inte för att finansiera större projekt.
 • Denna typ av lån har också vanligtvis högre räntor än andra typer av lån eftersom det är osäkert.
 • Vem är detta bäst för: Någon med dålig kredit eller inte mycket eget kapital som har ett litet hemprojekt att finansiera

Krav och begränsningar

När du kvalificerar dig för ett renoveringslån kommer du att omfattas av en rad riktlinjer och begränsningar. Många renoveringslån kräver att du bor i hemmet som din primära bostad. Det finns gränser för hur mycket du kan låna samt vilken typ av projekt du använder dem till.

Beroende på vilken typ av lån du tar kan du behöva använda licensierade entreprenörer för alla konstruktions-, el- eller VVS -renoveringar.

Typer av renoveringslån som finns

Som sagt finns det flera olika typer av renoveringslån.

Det lånealternativ du behöver beror på de renoveringar du ska utföra. Lån är i allmänhet bättre lämpade för engångsbruk. Att installera ett tak, lägga till ett familjerum eller bygga ett nytt garage är till exempel ett engångsprojekt. Å andra sidan kommer planerna att göra om köket och badrummen under nästa år pågå, så du kanske är mer intresserad av ett privatlån.

Utökat bolån: Ett renoveringslån där du utökar ditt bolån ger dig de medel du behöver för att göra ett stort köp samtidigt som du får en lägre ränta än ett kreditkort och en viss tidsram för att betala av lånet. Du kan säkra ditt renoveringslån med det egna kapitalet i ditt hem som säkerhet vilket kan göra dig berättigad till en ännu lägre ränta. Lån är också något anpassningsbara genom att du kan välja din föredragna ränta, oavsett om den är fast eller rörlig, samt din föredragna återbetalningsplan.

Kreditlinje: Om dina renoveringsplaner pågår kan du undersöka privatlån. Denna typ av lån låter dig låna pengar och betala tillbaka dem vid behov.

Du kan tänka dig att ett privatlån liknar ett kreditkort. När du väl har tillgång till medlen behöver du inte ansöka igen varje gång du vill använda dem. Detta gör det till en mer flexibel lösning eftersom även om du inte vet exakt hur mycket du behöver för ett visst projekt, har du sinnesro när du vet att det är tillgängligt för dig när den tid kommer.

Med en kreditlinje har du också möjlighet att säkra den och sänka din ränta genom att använda ditt hem som säkerhet. Dessutom kan du ta ut pengar på din kreditlinje från ditt bankkort, bankautomat, online och mer.

Maximera ditt lån med dessa renoveringar

Med din finansiering på plats är det dags att prioritera dina önskade hemrenoveringar. Ditt lån eller din kredit för privatlån används bättre på vissa renoveringar än andra. Överväg att göra dessa förbättringar i ditt hem för att både förbättra din komfort och ditt hems andrahandsvärde. De flesta renoverar sitt hem antingen för sina egna behov och bekvämlighet, men andra renoverar för att de akut måste åtgärda någonting i sitt hem.

Men något du också kan överväga är att renovera ditt hem för att öka ditt hems värde. Du kan läsa alla våra artiklar om hur du ökar värdet på ditt hem här.

Vissa renoveringsprojekt är bättre än andra när det kommer till att öka värdet på ditt hem, och det är också viktigt att tänka på kostnaden jämfört med den potentiella värdeökningen.

Innan du slår ut en vägg, plockar fram färg eller börjar dekorera hemmakontoret du planerar att lägga till, tänk på dina långsiktiga mål för ditt hem och din familj. Renoverar du för att göra ditt hem säkrare, bekvämare och mer energieffektivt? Eller har du stora visioner om att öka ditt hems värde när di väl ska sälja det?

Även om det är helt rimligt och önskvärt att renovera ditt hem så att det passar dina behov, din budget och dina intressen bättre är det viktigt att tänka på att gusägare får sällan tillbaka 100% av de pengar som spenderas på ombyggnadsprojekt om man inte är väldigt eftertänksam med vad man gör. Ja, ett extra badrum, uppdaterat kök eller pool i marken kan förbättra ditt eget kapital och andrahandsvärde. Men inte tillräckligt för att betala för sig själv.

Faktum är att de hemförbättringar som tenderar att generera den bästa avkastningen är några av de minst spännande, som glasfiberisolering för vinden, en ny ytterdörr i stål, mindre köksrenoveringar och garageportar, målning, och så vidare.

Låntagare får generellt den sämsta avkastningen från saker såsom ett badrumstillägg, installation av en uteplats på bakgården, större eller mindre badrumsrenoveringar och större köksinredningar. Även om sådana renoveringar kanske inte betalar sig själva, kan de öka ditt hems eget kapital och värde. Om renoveringar gör dig lyckligare, stoltare och bekvämare i ditt hem – och du har råd med kostnaden och besväret – kan ett renoveringslån vara väl värt investeringen.

Uppdatera dina badrum: Gör ditt badrum modernt med nya armaturer, en ny tolatt, snygga skåp, ny färg och nytt kakel. Ombyggnad av badrum kan ha en 56% högre avkastning på investeringen än genomsnittliga renoveringar.

Bygga ut köket: Om du har ett litet kök eller ett kök som är dåligt utformat kan det vara lämpligt att renovera och fräscha upp det. Du kan se en avkastning på ditt arbete här som är 44% högre än genomsnittet.

Byt golv: Trägolv är ennågot som har en positiv effekt på värdet av ett hem eftersom det uppskattas av många potentiella köpare. Om du har trägolv, investera i att renovera dem. Om du har fula och slitna mattor ovanpå fina golv, riv upp dem och piffa upp golven.

Det finns en mängd olika renovationsprojekt som du kan pröva så möjligheterna är verkligen oändliga. Fler möjligheter inkluderar:

Landskapsarkitektur: Samtidigt som en fin trädgård kan ha stor påverkan på din fastighets värde finns det något som heter “för mycket”. Om du skapar en trädgård som ser komplicerad ut och den potentiella köparen inte har gröna fingrar kan potentiella köpare se det som en börda snarare än något attraktivt.

Lägga till en pool: Denna lyxartikel är en fin touch till ditt hem, men bara om du är engagerad i allt arbete och underhåll. Och eftersom att en pool tenderar att kosta en hel del är det inte alltid säkert att du får igen dina investerade pengar.

Lägga till takfönster: Om du vill lägga till mer ljus i ett rum med takfönster, kom ihåg att det är osannolikt att köpare betalar en premie för denna funktion.

Hur skiljer sig renoveringslån från privatlån?

Lån är en viktig aspekt av finansiella tjänster eftersom de hjälper individer att lösa problem med brist av likvida medel för olika ändamål – inklusive renoveringar.

Den vanligaste formen är privatlån som är ett användbart verktyg för att komma över nödsituationer eller ta itu med tillfälliga ekonomiska problem. Ett personligt lån kan också användas för att finansiera dyra inköp som kan amorteras över mindre månatliga betalningar. Finansinstitut som banker ger personliga lån baserat på låntagarnas trovärdighet. Personliga lån är ofta att föredra eftersom de kan användas för olika ändamål.

Hemrenovering är ett vanligt exempel på vad ett lån används till. Naturligtvis finns det också ett möjligt scenario där ett hem kräver brådskande reparationer eller där vissa element utgör en säkerhetsrisk. Detta kan vara saker såsom elektriska eller VVS reparationer som kräver omedelbar uppmärksamhet. Alternativt kan du helt enkelt fundera på önskade förändringar i ditt hem för att skapa ett trevligare utrymme. Orsakerna kan vara oändliga-du kanske bara tröttnar på att titta på samma tråkiga armaturer, kanske vill installera bättre ljudisolering för att komplettera det avancerade stereosystemet för filmkvällar, eller bara ändra saker.

Den här typen av arbete kan bli dyrt. Ibland är det kanske inte möjligt att ha de nödvändiga kontanterna i förskott för att betala för renoveringar i ditt hem, eller så skulle du hellre ta kostnaden över en tidsperiod istället för att göra ett stort hål i ditt sparande. Det är därför det finns olika finansieringsalternativ, inklusive ett personligt lån och ett renoveringslån. När du bestämmer vilket lån du ska välja är det viktigt att först undersöka vilket lån som bäst passar dina krav.

När man tittar på privatlånalternativ måste man begränsa långivaren noggrant. Skulle man inte göra det och göra ett mindre än optimalt val kan det innebära att man betalar mer i räntekostnader eller dolda kostnader under lånets löptid, vilket aldrig är idealiskt.

Använda renoveringslån

Ett renoveringslån, som namnet antyder, är en typ av lån som enbart används för att renovera sitt hem, vare sig det gäller nya möbler eller inventarier, ny belysning, en större ombyggnad eller kanske till och med omfattande reparationer. Allt detta kostar pengar – och ibland mycket!

När du har föreställt dig vilka förändringar du vill se i ditt hem och bestämt hur mycket det kommer att kosta dig, kommer nästa steg att bestämma hur du ska betala för dessa utgifter. Med tanke på att renovering kan leda till stora utgifter är ett alternativ att låna pengar från ett finansinstitut och betala i avbetalningar och/ eller vid en mer bekväm tid, istället för att bära bördan på en gång. Även om man inte är ekonomiskt begränsad kan det vara ett ekonomiskt mer genomförbart alternativ att låna pengar för att betala för stora utgifter, till exempel för renovering.

Ett alternativ är ett renoveringslån för att finansiera ditt hemprojekt. I stället för att utnyttja dina besparingar kan du välja ett renoveringslån för att du inte behöver oroa dig för kassaflöde, men ändå uppnå önskad makeover för ditt hem.

Privatlån för renovering

Ett renoveringslån är inte den enda finansieringsvägen som finns på marknaden. Faktum är att andra alternativ kan passa dina behov bättre. Renoveringslån kan endast användas för avsett ändamål och det lånade kapitalet kan inte användas till något annat utgiftsområde. Ett nyckelkrav som måste uppfyllas är att sökanden för renoveringslånet antingen måste tillhandahålla bevis för att äga hemmet eller vara familjemedlem till husägaren till det hem som han eller hon vill renovera.

I ett sådant sammanhang tillåter ett personligt lån låntagaren mer flexibilitet. Detta är en av dess största fördelar jämfört med renoveringslån.

Som med alla lån måste sökanden uppfylla bankens behörighetskriterier.

En trovärdig tidigare lånehistoria är en viktig förutsättning för att få någon form av lån, och lånebeloppet bestäms av en individs inkomst. Banker kommer vanligtvis att godkänna en högsta summa upp till fyra gånger en sökandes månadsinkomst, men det finns en mängd olika faktorer som påverkar hur mycket du får låna.

Renoveringslån tenderar att vara mindre i storlek. Den främsta fördelen med ett renoveringslån är lägre ränta jämfört med ett privatlån. Det är möjligt att säkra ett renoveringslån till en ränta på under 5 procent, men det är så småningom en avvägning mellan lägre ränta och större flexibilitet och lånebelopp för privatlån.

Ett personligt lån är vanligtvis dyrare och över återbetalningsschemat kommer det sannolikt att kosta låntagaren betydligt mer. Båda formerna av lån kommer vanligtvis att ha en maximal löptid på fem år för återbetalning.

Innan du bestämmer dig för vilken typ av lån du måste bestämma ditt bekväma månatliga återbetalningsbelopp. En väl motiverad analys gör att du kan budgetera dina månatliga utgifter effektivt, så att dina återbetalningar av lån inte påverkar din budget i hög grad.

Det är ofta frestande att tro att den extra kostnaden inte kommer att påverka din ekonomi. Det är dock viktigt att tänka på sin återbetalningsförmåga när man tar ett lån för att undvika framtida stress.

Välja lån för renovering

Det är generellt klokare att ta ett privatlån istället för ett renoveringslån eftersom det ger större flexibilitet. Detta är en viktig övervägande eftersom man kanske kan använda medlen för frågor som uppstår oväntat, till exempel bara brist på pengar. Skulle allt gå bra kan det lånade lånet användas för renoveringsändamål som ursprungligen planerat.

Så länge låntagaren betalar tillbaka lånet i tid finns det ingen nackdel.

Men oförutsedda omständigheter skyddas inte i ett privatlån. I detta sammanhang – och förutsatt att lånet i första hand var för en renovering – kan ett renoveringslån vara mer fördelaktigt. Detta beror på att vissa renoveringslån har en inbyggd försäkring. I det olyckliga scenariot där en låntagare dör i förtid eller är permanent funktionshindrad, betalar försäkringsbolaget banken det återstående lånebeloppet. Försäkringspremien som kan betalas kan motsvara 1 procent av lånebeloppet.

Att tänka på med renoveringslån

Ett hemrenoveringslån bygger på en nyckelfaktor: värdet på fastigheten efter renoveringen. Renoveringslån använder ett bostads uppskattade värde efter renoveringen istället för det nuvarande bostadsvärdet för att beräkna hur mycket en husägare kan låna. Detta ger husägare fördelen av ökningen av bostadsvärdet från den föreslagna renoveringen i förväg.

Det är lätt att bli förvirrad med tanke på att några av de lånen som är till för renovering faktiskt bara är ommärkta privatlån  eller kreditkort som inte är lämpliga för de flesta projekt på grund av deras höga räntor, kortare villkor och begränsad lånestorlek. Dessa vanliga ”hemförbättringslån” är inte renoveringslån.

Renoveringslån är den ENDA typen av lån som ger husägare kredit för ett bostads framtida värde. Att använda värdet efter renovering hjälper dig OCKSÅ att få den lägsta möjliga räntan, eftersom långivare vanligtvis fastställer räntor baserat på belåningsgraden.

Hitta en långivare

Oavsett om du vill låna för att täcka kostnaden för ombyggnad av ett enkelrum, till exempel ditt badrum eller kök; ett par rum, eller hela ditt hem så kan det lånealternativ du väljer kan ha en enorm inverkan. Det bestämmer dina räntor, månatliga betalningar, beloppet du kan låna och om du behöver omfinansiera ditt första bolån eller inte. Jämför och hitta lån med låg ränta här.

När bör du överväga ett renoveringslån?

Du bör primärt bara överväga att låna pengar för att renovera ditt hem om du är säker på att projektet antingen kommer att minska dina långsiktiga kostnader eller öka värdet på din fastighet. Vissa hemrenoveringsprojekt kan öka ditt fastighetsvärde med ett större belopp än vad du spenderar på renoveringar. Vindisolering, källare, badrum och ombyggnader av ytterdörren toppar listan för värdefulla reparationer. Om du hoppas kunna förbättra värdet på ditt hem innan du säljer, se till att du lägger dina pengar där de har den största påverkan på fastighetens värde.

Det är värt att titta på bostadsrenoveringslån om en reparation sparar pengar på lång sikt eller gör ditt hem till en säkrare plats. Projekt i dessa kategorier inkluderar takreparationer, nya sidospår och uppdaterade fönster för att hålla ditt hem väderbeständigt och energieffektivt.

Ett av de viktigaste stegen i beslutet om ett bostadsrenoveringslån är att veta riskerna och vad man ska se upp för. Kontrollera först ditt eget kapital. Det finns en större risk att misslyckas med ett renoveringslån när du har mindre pengar investerat i ditt hem.

Ett annat misstag är att investera för mycket i din renovering. Du vill inte att förbättringarna ska göra ditt hus alltför dyrt jämfört med liknande fastigheter i ditt grannskap. Var medveten om den övre prisgränsen av bostadsförsäljningspriser i ditt område. Annars kan du få upptäcka att du faktiskt har skadat ditt hus säljbarhet genom att göra det alltför dyrt.

Slutligen, skynda inte att renovera. Konsultera med flera långivare, känn till de tillgängliga priserna, och kom ihåg att ombyggnader ofta blir dyrare och tidskrävande än du ursprungligen antar. Du bör se till att din ekonomi kan hantera bördan av ett annat bostadslån.

Alternativ till ett bostadsrenoveringslån

Om du har mycket god kreditvärdighet och ett billigare projekt i åtanke kan du använda ett kreditkort med en gratis ränteperiod som ett alternativ till ett helrenoveringslån. Att isolera dina projektkostnader på ett separat kreditkort kommer att göra det lättare att hålla dessa kostnader åtskilda från dina vanliga utgifter, medan ett räntefritt erbjudande minimerar kostnaden för att låna pengarna. Kom bara ihåg att det kan vara lätt att spendera för mycket med ett kreditkort, så se till att du är säker på att du kan använda det på ett ansvarsfullt sätt och återbetala det snabbt.

Det finns också alternativ för utbetalning av omfinansieriing, vilket innebär att du omfinansierar ditt nuvarande bolån till ett högre lånebelopp och använder de extra pengarna för en renovering. Detta val kan vara vettigt om du har minst 20% eget kapital i hemmet, en bra kreditvärdighet och låga räntealternativ som finns tillgängliga på marknaden. Titta noga på aktuella räntor, långivare och hur mycket eget kapital du har i ditt hem innan du väljer att lägga om ditt bolån.

Vad du behöver veta för att få ett renoveringslån


Tänk på din tidslinje

Att få ett renoveringslån tar normalt omkring 35-45 dagar. Kontakta din låneansvariga för att få reda på den genomsnittliga tiden det tar för att få ett renoveringslån i ditt område.

Var realistisk med din budget

Det kan vara frestande att underskatta reparationer för att försöka spara pengar på din månatliga betalning, men du måste ha den stora bilden i åtanke. Ingenting är värre än att behöva omfinansiera ett ytterligare renoveringslån ett år senare eftersom du var för optimistisk första gången.

Det är viktigt att förstå alla kostnader och ha en bra känsla för sin budget.

Hur fungerar ett renoveringslån?

Du kanske tänker att eftersom en renoveringslån betalas över 30 eller 15 år har du samma tid att renovera. Den stora skillnaden för ett renoveringslån är att låntagare får pengar för reparationer efter eget val, men de måste också normalt göra allt arbete i tid ,vanligtvis inom 6 månader till ett år, men det varierar också beroende på långivare.

Det finns också ofta många skyddsåtgärder för att säkerställa att de pengar som är avsedda för renoveringar inte används för att köpa en båt eller ett andra fritidshus.

Hur ett renoveringslån fungerar varierar beroende på långivare och program, men generellt gäller följande regler:

 • Du hittar en långivare som erbjuder den här typen av låneprodukter och ansöker.
 • För att bli godkänd måste du uppfylla vissa behörighetskriterier som kreditvärdighet, fast inkomst och bevis på anställning.
 • Sedan väljer du en professionell entreprenör (som ofta måste verifieras av långivaren) för att komma till fastigheten och ge dig ett bud på projektet.
 • Långivaren kommer sedan ut och tilldelar ett värde för hemmet som det är och ett “efter renoveringsvärde” med hänsyn till de projekt du planerar att göra med din entreprenör.
 • Värdet efter reparation är vad banken använder för att avgöra hur mycket du får låna på ditt renoveringslån.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!