10 Effektiva Sätt att Rengöra din Spis

Att rengöra din spishäll är aldrig en rolig uppgift, men det är nödvändigt. Spisar används dagligen och ofta mer än en gång per dag och förtjänar en plats på din vanliga sysslorlista. Inbränd på fett och spilld pastasås är utmanande att få bort när de har legat där för länge, så gör dig själv en tjänst och effektiva sätt att rengöra din spis regelbundet.

Många skjuter upp städningen av sina kaminer eftersom de antingen inte känner till någon städtjänst eller inte vet vilka kemikalier som ska användas eller hur man rengör olika delar av kaminen. Spisskivor finns i olika material och typer, och var och en kräver särskild uppmärksamhet. Här är tio effektiva sätt att rengöra din kamin och hålla den ren.

10 effektiva sätt att rengöra dig r Spis och använd regelbundet

Nummer ett

Det första på den här listan är att inte vänta tills det har blivit en monumental uppgift att rengöra din kamin. Ju längre du väntar med att rengöra den, desto svårare är den att rengöra, och du är mindre motiverad att påbörja processen.

Din spis är en integrerad del av ditt kök, och precis som ugnen och mikrovågsugnen måste den rengöras ofta för att vara säker från bakterier.

Nummer 2

Det finns många olika kemikalier som gör rengöringen mer bekväm, men det är viktigt att ta reda på vilka kemikalier som kan användas på just din spishäll.

Gasserier kräver andra kemikalier än glastopserier och kan variera med olika material. Det är viktigt att läsa etiketterna när du söker efter en ny produkt och följa tillverkarens riktlinjer, så att du inte skadar kaminen.

Nummer 3

Det finns alternativa sätt att rengöra utan att använda starka kemikalier från butiken. Bakpulver och vinäger är bland de mest populära metoderna för att rengöra en glasugn. Den kan skära igenom den torkade, brända röran och lämna din spis gnistrande. Var försiktig när du använder bakpulver eftersom det är nötande och kan repa ytor om det används felaktigt.

Var försiktig när du använder hemgjorda rengöringsmedel eftersom de kan skapa potentiellt farliga kemiska föreningar. Använd lämplig personlig skyddsutrustning, t.ex. skyddsglasögon och handskar, när du använder kemikalier för att skydda dina ögon och hud.

Nummer 4

Elektriska spisar med spolbrännare kommer ofta att lyftas upp som en motorhuv så att de kan rengöras ordentligt. Detta gör att alla smulor och spill kan torkas upp snabbt istället för att låta dem brinna under.

Slingorna kan enkelt tas bort efter att de har svalnat helt och rengjorts med diskmedel. Spolarna är något självrengörande, och mindre spill kan elimineras genom att sätta brännaren på högt utan någon kastrull på toppen för att bränna bort röran, men du kanske vill spräcka ett fönster för denna metod. Det ger inte den renaste spishällen, men i ett nafs är det en enkel lösning.

Nummer 5

Brännare på en gasspis är också enkla att rengöra. Lägg var och en av brännarna i en förslutningsbar påse och tillsätt en liten mängd ammoniak i varje påse. Ångorna från ammoniaken gör underverk och tar bort gammal knaprig mat och fläckar från ytan över natten. Kontrollera att ammoniaken inte tar bort någon beläggning från din brännare.

Var försiktig så att du inte får ammoniak på huden och använd ögonskydd. Det rekommenderas starkt att påsarna är öppna och brännarna sköljs av utomhus eller i ett väl ventilerat utrymme.

Nummer 6

Gaskaminer har flera delar som utgör varje brännare och måste rengöras individuellt. Efter att ha tagit bort brännaren från toppen, ta försiktigt bort den bit som sprider lågan. Se till att alla delar är helt kylda innan du startar.

När du har tagit bort, använd bakpulver och vinäger eller annat hushållsrengöringsmedel för att ta bort smutsen. Skölj och torka bitarna innan du sätter tillbaka dem på spisen och var noga med att rikta in dem på rätt sätt för att säkerställa korrekt låga.

Nummer 7

Glasskivor är både enklast och svårast att rengöra. De ackumulerar snabbt smuts och det bränner lätt fast på ytan. Om ytan rengörs ofta finns det ingen chans för smuts att byggas upp och den torkas av med en fuktig trasa när glaset svalnat.

Sprayer för glashäll finns lätt tillgängliga hos lokala återförsäljare, eller så kan hemgjorda rengöringsmedel användas. Det är här du måste vara försiktig och inte använda en slipande kemikalie eller svamp. Glaset kan repa och skapa en mindre än idealisk matlagningsyta.

Nummer 8

Att rengöra rostfritt stål är lätt med antingen vit vinäger eller äppelcidervinäger. Applicera helt enkelt vinägern på fläcken, låt den sitta och torka av med en mjuk trasa.

Ett rengöringsmedel för rostfritt stål kan användas för att ta bort oönskade fingeravtryck och smuts för resten av ytorna.

Nummer 9

Vreden för att slå på spisen är det enda som de flesta rör vid och behöver rengöras ofta. De har bakterier från dina händer och är potentiella ytor för korskontaminering i köket. Dessa knoppar eller rattar bör torkas av ofta med antibakteriell tvål eller rengöringsmedel.

Nummer 10

Glöm inte spiskåpan. Fläkten ovanför din spis blir stänkt av fett och smuts, precis som ytan på din spishäll. Torka av fläkten när du rengör din spis, så förblir den gnistrande ren.

Spiskåpan är ofta underanvänd och kan förbättra din matlagningsupplevelse genom att dra starka lukter eller rök utanför och förbättra den övergripande upplevelsen av matlagning.

Slutsats

Att städa ditt kök är avgörande för ett hälsosamt liv, och dessa metoder kan göra uppgiften lättare att utföra. Det bästa sättet att hålla din spishäll gnistrande är att rengöra den efter varje användning, men eftersom det är osannolikt att någon faktiskt kommer att göra det, försök att torka av den med några dagars mellanrum med en djuprengöring en gång i månaden för att börja. Det kommer att göra uppgiften mycket lättare att utföra när du väl har för vana att rengöra din spishäll.

Som ett extra tips, lyssna på din favoritmusik medan du städar. Du kan skapa en spellista med några av dina favoritlåtar som du bara kan lyssna på när du städar eller är produktiv. Detta ger dig extra motivation att städa regelbundet. Eller lyssna på en ljudbok du alltid velat läsa. Att göra detta gör att städningen känns mer som en njutning snarare än en syssla.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!