10 Enkla steg för att sälja ett hus Utan Mäklare

Det finns inga krav på att anlita en mäklare vid försäljningen av ditt hus. Det kan därför vara lockande att sälja ditt hus eller din lägenhet utan mäklare för att få ner kostnaderna.

Köp och försäljning av hus sker vanligtvis genom fastighetsmäklare. Men situationer kan uppstå som kommer att kräva att en ägare säljer sitt hus utan att gå via en mäklare.

Att sälja ditt hus själv är verkligen ett bra sätt att spara pengar. Du slipper betala fastighetsmäklarens provision, som är cirka 6 % av försäljningspriset.

Hur man säljer ett hus utan mäklare


1. Ge dig själv en tidslinje

Försäljningen av ett hus kan ta mycket lång tid innan affären är klar. Det kan ta månader eller år, beroende på efterfrågan på hus i området.

Du måste dock sätta en tidslinje för försäljningen. Detta gör att du kan planera ordentligt. Du får utföra städning och reparationer utan dröjsmål, kontakta en advokat, börja annonsera och därefter se fram emot att få förskott från potentiella köpare.

Att arbeta utan en plan kan göra hela processen längre.

Om huset är tomt kan det leda till angrepp av gnagare, vilket kan orsaka skador på huset och minska dess värde eller medföra onödiga reparationskostnader.

Värdet på ditt hus kan sjunka om du inte lyckas sälja det inom en utsatt period. Nya byggnader med bättre design uppförs dagligen, så efterfrågan på nya hus kan dämpa efterfrågan på den typ av hus du vill sälja.

2. Genomföra intensiv städning och reparationer

Ett sätt att öka värdet på ditt hus och chanserna att sälja det inom kortast möjliga tid är att utföra en intensiv rengöring och reparation av alla skadade komponenter.

Kontrollera dörrar, fönster, köksskåp, badrumsduschar och elektriska strömbrytare och anslutningar, och se till att de alla är i goda arbetsförhållanden.

Små fel som inte åtgärdas kan sänka värdet på din bostad och göra att köpare drar sig för att köpa. Detta beror på att de kommer att behöva utföra de nödvändiga reparationerna själva efter att ha köpt huset.

Att anlita en städare för att ge huset en grundlig städning kommer att hjälpa till att locka köpare när de kommer för en inspektion. Håll gräset i gräsmattan lågt, ta bort spindelväv från väggarnas hörn, putsa fönstren och om möjligt måla om väggar och tak.

Du bör dock undvika att utföra större renoveringar och modifieringar i byggnaden. Detta kan medföra kostnader som du kanske inte kan få tillbaka efterförsäljning.

3. Ta bra bilder

Innan du börjar annonsera måste du ha en bra bildlig representation av den fastighet du vill sälja. Ett snabbt och effektivt sätt att övertyga köpare att inspektera ditt hus är att visa vackra bilder av ditt hus framför deras ögon.

Anlita en professionell fotograf för att ta fantastiska bilder av huset. En bra fotograf vet hur man får dina rum att se stora ut om de ser små ut, hur man får väggfärgerna att se skarpa ut om de ser tråkiga ut och hur man får exteriören att se vackrare ut.

Bilderna kommer att locka de köpare som behövs om de tas på rätt sätt och publiceras på internet och i tidningar.

4. Sätt ett realistiskt pris

Att bestämma priset på ditt hus till ett visst belopp kommer med många överväganden. Du skulle inte vilja sätta ditt hus till ett pris som skrämmer bort köpare, och du skulle inte heller vilja ha ett pris som får dig att känna att du har devalverat din fastighet.

Innan du sätt ett pris på ditt hus, är det viktigt att göra en del efterforskningar om vad priserna på sådana typer av byggnader bör vara.

Du kan jämföra med priserna på grannhusen eller besök hemnet.se som annonserar hus. Detta kommer att ge dig en uppfattning om rätt pris för att sälja din.

Det är också viktigt att göra ordentlig research innan du bestämmer ett pris för att undvika onödiga avdrag och ökningar. När du ofta höjer eller sänker ditt pris, kan potentiella köpare börja ifrågasätta värdet på ditt hus.

5. Ge utrymme för rabatter

När du bestämmer ett pris för ditt hem, ställ också in en procentsats som du skulle tillåta en rabatt om en köpare insisterar på att pruta på priset. Det är normalt att köpare alltid begär rabatt på fastigheter. Denna rabatt bör övervägas redan innan priset fastställs.

6. Ha dina dokument redo

Dokument som köpekontrakt, inflyttningsbevis, regeringens godkännande, fastighetsundersökning, skatteregister, inteckningsdokument och bevis försäkringen bör hållas till hands. Köpare kan begära dessa dokument under inspektionen för att övertyga dem om värdet du gav ditt hus.

7. Anlita en fastighetsadvokat

Fastighetsadvokater är kunniga och erfarna för att ge råd om fastighetstransaktioner. De är kvalificerade och licensierade att utöva fastighetsrätt; de skiljer sig från fastighetsmäklare.

En fastighetsadvokat hjälper dig att granska kontrakt och dokument, fylla i pappersarbete, identifiera problem som kan komma upp senare och se till att transaktionen med din köpare går smidigt.

Advokaterna försöker upptäcka frågor som skattefrågor, med mera. Även om det kan kosta en del pengar att anlita en advokat, är det värt det. Detta gäller särskilt för en stor finansiell transaktion.

9. Gör flygblad

Du kan också designa flygblad som en form av reklam för ditt hus. Flyers och broschyrer innehåller mer information om huset.

Denna information inkluderar fastighetens adress, ditt telefonnummer och e-postadress, husets försäljningspris, antal rum i huset, funktioner i hus, fördelar med att köpa huset och all annan information du vill lägga till.

Du kan också välja att inkludera vackra bilder av din fastighet på reklambladet. Bilderna bör avslöja viktiga områden som badrum, sovrum, vardagsrum, balkonger och andra platser som kan öka värdet på din byggnad.

10. Annonsera online

För närvarande är internet utan tvekan det mest effektiva sättet att marknadsföra fastigheter. Många webbplatser är dedikerade till att koppla ihop fastighetsköpare och säljare. Även om vissa av sådana sajter kan kräva provision, är de mestadels överkomliga.

Med onlineannonsering kan du enkelt uppdatera informationen om din fastighet och ändra ögonblicksbilderna av ditt hus till bättre ettor.

Onlineannonsen når ut till en bred publik på grund av den höga användningen av internet. Du kan välja att göra en viss uppsättning människor eller personer som bor i ett visst område till din målmarknad.

Fördelar med att sälja ditt hus utan mäklare


Du maximerar vinsten

Processen att sälja ditt hus själv eliminerar behovet av en fastighetsmäklare. Procentandelen av försäljningen du skulle ha betalat till en agent kommer att sparas och kanaliseras till andra saker.

Du fattar besluten själv

En del av en fastighetsmäklares jobb är att kartlägga strategier som ska locka köpare. Ibland kan en agents idéer och förslag vara emot din önskan. Men du vill själv ta beslut när du undviker att gå via en agent.

Försäljningsprocessen får maximal uppmärksamhet

Det är vanligt att en fastighetsmäklare hanterar flera försäljningar av hus samtidigt. Detta kommer att få agenten att dela sin tid mellan alla fastigheter han har att sälja, vilket gör honom mindre effektiv.

När du säljer ditt hus själv, ägnar du din tid åt det och ge den den nödvändiga uppmärksamheten den kräver.

Slutsats

Det är nödvändigt att ha tillräckligt med eftertanke innan du bestämmer dig för att sälja ditt hus själv. Se till att förbipasserande lätt kan se skylten som visar ditt intresse att sälja huset. Om ditt hus ligger på en plats där fastighetsmäklare redan har hus de marknadsför kan det vara en fördel för dig. Detta beror på att agenterna kommer att dra potentiella köpare till området.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!