10 Renoveringar som Ökar Värde på ditt Hem. . . och 6 som inte gör det

Dessa kommer att göra ditt hem mer attraktivt och kan genomföra affären om du planerar att sälja.

1. Parkering utanför gatan

Om det finns utrymme att parkera en bil framför ditt hem, är det värt att gå igenom planeringsringarna för att få den eftersom den kan lägga till 10-15 procent till fastighetens värde. Bristen på särskild parkering kan vara en avstängning för blivande köpare. Planeringsansökan tar cirka tre månader att behandla, det är om det inte finns några invändningar från grannarna. Din byggare måste lägga en hård bas och avsluta den efter eget val – grus, asfalt, tegel. Oavsett vilket du väljer är det ett dyrt jobb – att parkera för två bilar med “uppdelning” av gångvägen kan kosta upp till 100 000 kr med lämplig landskapsarkitektur, men det lägger till en omedelbar premie.

Parkering utanför gatan är en stor fördel och att inte ha det är en nackdel när du kommer att sälja. Om du planerar att hyra ut huset kommer det att göra det mycket mer önskvärt. En företagskund vill till exempel inte parkera på gatan.

2. Köksrenovering

För de flesta av oss är köket det viktigaste rummet i huset och det är också det rum som potentiella köpare kommer att zonera in på om det inte är rätt. Det är också ett av de enklaste rummen att fixa och du behöver inte spendera en förmögenhet. Om de befintliga köksenheterna är bra, men bara inte efter din smak. då kan du få ett helt nytt utseende till en relativt låg kostnad genom att måla skåpen, byta ut bänkskivorna och lägga till nya handtag i skåp och lådor, medan nytt kakel också ger en omedelbar uppdatering. Ett helt nytt kök är ett dyrt utlägg, men om det är oundvikligt, överväga sedan att välja ett kök från en stor leverantör och använda extra medel för att investera i ytor och belysning av högsta kvalitet.

3. Nytt badrum

Efter köket är badrummet det näst viktigaste rummet att ta itu med när det gäller mervärde. Eller badrum. Finns det utrymme att lägga till ytterligare ett duschrum? Titta på utrymmet under trappen eller andra ställen som kan omvandlas till ett våtrum eller gästrum. Det har kommit till punkten där ett hus med fyra sovrum ska ha minst två badrum. Duschrum kan läggas till genom att ta en bit från varje sovrum där de angränsar för att skapa ett för varje sovrum eller ett stort centralt badrum med tillgång från båda rummen. Det är värt det när dina barn är tonåringar eller för att sälja vidare. Var noga med att byta ut och reproducera eventuella golv och takdetaljer när jobbet har utförts så att de nya rummen smälter in sömlöst.

När det gäller beslag, håll det enkelt, särskilt om du planerar att sälja vidare. Spendera inte mycket pengar på att renovera badrummet eftersom avkastningen på detta vanligtvis är 50 procent av dina utgifter. Så håll dig till en budget, håll den vita och lägg till stora fluffiga vita handdukar.

4. Skapa lite utrymme

Knacka igenom icke-strukturella väggar för att öppna upp områden som små matsalar som kan integreras i en hall eller ett kök för att göra ett ljusare och mer välkomnande utrymme där det är lättare att cirkulera. Se bara till att om du knackar igenom och installerar en rullad stålbjälke för support måste du få ett intyg om överensstämmelse. Det är arbete som kan göras relativt billigt, men certifikatet kommer att dyka upp senare om du går att sälja.

5. Gör plats för en gäst

Så kallade inkomstsviter har ersatt mormorslägenheter som försäljningsställen. Många människor tar nu in Airbnb-gäster, studenter eller hyresgäster i hyresavtalet – varigenom husägare kan tjäna upp till 100 000 kr per år skattefritt genom att hyra ut ett rum – så en separat sovrumssvit, medans den kan nödvändigtvis tillföra värde till ett hem, kan det också göra det mer attraktivt för en köpare och betala för sig själv under tiden.

6. Gör ditt hem mer energieffektivt – och lägg till en spis

Det här är en investering som ingen kommer att märka särskilt, även om alla kommer att uppskatta brist på utkast och rimliga räkningar. Bra isolering, nya fönster, en isolerad vind – det här är arbete som du inte kan se, men det är värt att göra eftersom potentiella köpare frågar mer och mer om energieffektivitet. Extern isolering blir mer populär eftersom den är mindre störande och också för att den kan förvandla husets utsida. På samma sätt kommer nya fönster nu bara att minska dina bränsleräkningar men de kommer också att förändra ditt hem utseende helt.

Husjägare börjar se kaminer som mycket önskvärda. De gillar utseendet på dem – de har den” hygge “utseendet och de kan vara mycket energieffektiva.

7. Omarbeta din hall

Måste korridorer är inte så stora men de har stor inverkan på besökare och blivande köpare. De första tio sekunderna är de viktigaste när det gäller att visa människor ett hem. Du kommer att se tittarens ögon gå över en hall och de undrar omedelbart om de kan bo i det här huset. Så alla förbättringar du gör i hallen är värda. Hall- och trappmatta och nymålade väggar kan skapa en direkt tilltalande effekt. Om det finns utrymme, överväg att sätta in en nedre våning under trappan.

Om din ytterdörr är gammal ska du reparera och måla om. Ytterdörren ska vara orörd med polerat järnhandel. Slutligen kan korridorerna vara mörka, så om du har lite pengar att spendera, överväga att installera en taklampa på en övre våning som kastar ljus ner till ingången.

8. Ge virke ett nytt utseende

Naturliga träfinisher var extremt populära för 20 och 30 år sedan och om du har flyttat till ett hem med mycket träfinish, överväga att måla allt – dörrar, takbjälkar, trappor, köksenheter, tomten. En agent citerar fallet med ett stort vindsrum med mörka färgade balkar som deprimerande snarare än imponerade köpare. Hon föreslog att måla hela utrymmet vitt och huset såldes inom några veckor för över det begärda priset.

9. Ta bort och beskär

Träd, häckar och buskar kan stänga in en trädgård på nolltid, vilket gör att den verkar mindre än den är och skär ut ljuset. Populära buskar som escallonia eller forsythia kan växa till 2-4 meters djup. Att uppgradera dem ger dig mycket mer utrymme och ljus. För att få mer ljus in i trädgården, om du planerar att sälja, ta bort dem helt och du har en direkt större trädgård. Alternativt finns det ”kjollyftning”. ”Det är där du tar bort de nedre stjälkarna på en buske för att skapa en paraplyliknande kvalite. Du tappar inte privatlivet men du får utrymme.

10. Slutligen, fortsätt med små reparationer

Låt dem inte bli större problem vid ett senare tillfälle. Läckor bör fixas innan de till exempel underminerar tak eller träarbete. Lantmätare ombeds att få fler och mer detaljerade rapporter idag. Jag får människor som vill sälja sina hem men de kan inte möta att de släpps ut på marknaden för att de inte har hållit på med reparationer.

Renoveringar som inte lägger till värde på ditt hem…

1. Ett överdrivet och överstort badrum

Detta kommer inte att ge mervärde till ett hem, särskilt om det tar plats i ett extra sovrum. Det kan se fantastiskt ut, men det kan till och med devalvera ditt hem. Det finns något dekadent och spännande med dem, men i slutet av dagen tillbringar du bara så mycket tid i badrummet – och människor är praktiska. Mycket få människor vill bada i ett fristående badkar med ingenstans att balansera en tvål.

Spendera inte mycket pengar på att renovera badrummet eftersom avkastningen på detta vanligtvis är 50 procent av dina utgifter. Så håll dig till en budget, håll vit och lägg till stora fluffiga vita handdukar, det är sant, de tillför mervärde.

2. Vindkonvertering

Det är något man kan spendera för mycket pengar på och inte få tillräckligt med avkastning. Så du måste verkligen se till att du kommer att använda det utrymmet om du ska investera i det – och lantmätare tenderar inte att gilla dem. De hittar ofta problem i dem som kan försena en försäljning.

3. Hobbyrum

Ett hemgym, filmrum eller meditationsutrymme är alla bra idéer om du är i ditt eviga hem, men om din strävan är att sälja, var försiktig med att skräddarsy ett rum efter personlig smak. Nästa person kanske inte ser poängen med surroundljud eller vägg-till-vägg-speglar från golv till tak i det som egentligen borde vara bara ett sovrum. Detta sträcker sig också till dekor. Vi älskar alla att titta på ett rum med mycket personlig inredning som dramatiska färger eller inredning, men husen som säljer snabbare är mycket mer intetsägande. Människor vill föreställa sig att de bor där och de kan inte göra det om det är för personligt.

4. Allt öppen planlösning

Inte alla älskar öppen planlösning. Genom att slå väggar genom större delen av din nedre våning till ett stort område så att ditt hem är ett stort utrymme, kommer du att förlora integriteten och potentiellt skjuta upp blivande köpare. Ett stort kök med öppen planlösning finns på mångas köplistor, men om du planerar att slå ut och utvidga för att skapa det stora utrymmet med tanke på en försäljning i åtanke, se till att du hiver lite utrymme för ett tvättstuga för tvätt och lagring.

5. En vinterträdgård

Det är en härlig plats att vara på en varm dag och teoretiskt sett ett bra komplement till ett hem, men de är dyra att installera och är ofta underutnyttjade. En dåligt planerad vinterträdgård kan vara för varm på sommaren, för kall på vintern och kan helt enkelt lida av bristande syfte.

6. Ambitiös landskapsarkitektur

Ja, trädgårdsmästaren lämnade fullständiga instruktioner om hur man hanterar den gröna väggen och hur ofta man ska betjäna vattenfunktionerna, men landskapsarkitektur kommer inte nödvändigtvis att ge mervärde till ditt hem. Omfattande anläggningssystem kan skrämma potentiella köpare som inte vill ha kostnaden för trädgårdsunderhåll.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!