10 saker att Enkelt Odla i en Nybörjares Trädgård

Processen att starta en trädgård är spännande upplev när du väljer dina favoriter bland en mängd olika växter. Efter att ha flyttat in i ett nytt hem kanske du vill piffa upp din bakgård med en touch av livlighet.

Eller så kanske du har intresserat dig för trädgårdsarbete och vill veta mer innan du smutsar ner händerna. Oavsett hur du började din resa, hjälper det att ha en uppfattning om vad du ska plantera innan du dyker i. Speciellt de lätta sakerna att odla i en trädgård.

Som tur är är vissa växter lättare att sköta än andra. Det finns inget bättre än att med säkerhet veta att du kommer att skörda en riklig skörd eller odla blomstrande blommor. Läs vidare för att lära dig hur du förbereder dig för framgång och upptäck några enkla saker att odla i en trädgård.

Saker att veta innan du börjar trädgårdsarbete

Även om du förmodligen är sugen på att hoppa in och förtjäna din gröna tumme, notera dessa viktiga tips om att förbereda din jord och ordna dina grödor.

Bygg upp bra jord

De flesta trädgårdsmästare är överens om att bra jord är en viktig del av att producera en hälsosam gröda. Växter växer inte bra i smuts som inte stöder deras rotsystem eller har litet näringsvärde. Ett utmärkt sätt att se till att din jord förser dina växter med de näringsämnen de behöver är att införliva organiskt material, som inkluderar kompost, gödsel, löv.

Matjord, det översta lagret, är en utmärkt källa till organiskt material eftersom det fångar upp lövströ som faller från växter. Denna lövströ absorberas så småningom i matjorden när den är klar att sönderfalla, genomsyrar jorden med näringsmässiga egenskaper. Eftersom en mängd olika bakterier och svampar hjälper till med nedbrytningsprocessen måste din jord innehålla många organismer.

Markens pH är också avgörande. Om din jord är för sur, kommer näringsämnen att lösas upp snabbare än de borde. Alternativt, om det inte är tillräckligt surt, kommer näringsämnen att lösas upp långsamt och övermata dina växter. Neutral jord är bäst för att upprätthålla hälsosamma produkter.

Utrymme och rotera dina grödor

Att arrangera din trädgård på rätt sätt maximerar rum du har tillgängligt för att odla så många växter du vill. Istället för att skapa enstaka rader som måste vara åtskilda – som de du skulle se på en gård – överväg att göra växtbäddar som lämnar tillräckligt med yta för dig att odla andra saker.

Bästa Röjsågen – 9 Bäst i Test [Lista & Tips]

Om du planerar att odla grönsaker, rotera grödorna varje år så att jorden inte förlorar näringsämnen. Att placera produkter på samma plats varje år innebär att de kontinuerligt matar på samma plats, vilket lämnar färre näringsämnen för nästa års skörd. Växtföljd ger också ett skydd mot sjukdomar och insekter. Utan det kan skadedjur lättare ta reda på var vissa växter finns och kommer att fortsätta att komma tillbaka till dessa platser.

Nu när du har lärt dig hur du ställer in din trädgård är det dags att utforska några nybörjarvänliga växter.

1. Potatis

Potatis är lätt att odla på grund av sin självförsörjning. Du behöver inte göra mycket mer än att vattna dem med några dagars mellanrum och se till att du inte utsätter knölarna för solljus. Dessutom finns det många sätt att odla potatis – du behöver inte hålla dig till en metod. Du kan plantera dem under jorden, använda halm istället för jord eller odla dem i behållare.

Du behöver inte odla potatis uteslutande från fröer heller. Plantera lite överbliven köpt potatis med groddar i jorden. De kommer att trivas lika bra som fröodlade spudsar.

2. Gurka

Du kan plantera två typer av gurkor, växthus eller utomhus. Utomhusgurkor är det bättre valet för nya trädgårdsmästare som ännu inte har ett växthus. Dessa frukter trivs i varm, väldränerad jord och fullt solljus, så du bör plantera utomhusgurkor på senvåren eller sommaren när risken för frost är borta.

Gurkor växer bra när de är fuktiga, så vattna dem ofta – men inte så mycket att de blir vattensjuka. Förutom organiskt material är gödsel med hög kaliumhalt lämplig för gurkor. Lägg denna gödsel med några veckors mellanrum.

3. Morning Glories

Dessa blommor är ett färgstarkt tillskott till alla trädgårdar och kräver inte mycket underhåll efter den första planteringen. Blötlägg fröna kvällen innan du planterar dem för att förbättra deras grobarhet. Skapa en liten öppning i varje frö så att vattnet lätt kan komma in. När du har planterat dem, vattna dem högst två gånger i veckan.

Morgenhärligheter självsår, vilket innebär att de sprider sina frön i den omgivande jorden. Om du vill förhindra detta, ta bort döda blommor och fröskidor omedelbart.

4. Fikon

Fikonträd är fantastiska för nybörjarträdgårdsmästare eftersom de har minimala problem med skadedjur och inte kräver frekvent gödsling om de planteras i marken. Se till att dina träd har ett överflöd av organiskt material. De behöver fullt solljus, även om du kan odla dem i kallt väder så länge du kan skydda dem från frost på ett tillfredsställande sätt.

Om du bestämmer dig för att plantera dina fikonträd i behållare, gödsla dem regelbundet.

5. Bladsallat

Sallat är en populär växt för otåliga, eftersom de kan startas tidigt på våren och ge flera skördar. Om du vill ha en näringstät och hemodlad sallad, måste du börja med att förbereda en bädd i väldränerad jord rik på organiskt material. Du kommer att vilja vänja dig vid att så och plantera massor av unga salladsplantor, eftersom äldre skördar inte blir lika läckra. Även om denna ansträngning kan kräva mer arbete, kan en stadig tillgång på färsk sallad odlas av även nybörjare trädgårdsmästare.

6. Jordgubbar

Jordgubbar är särskilt bekväma för nya trädgårdsmästare eftersom de inte kräver mycket utrymme för att ge en bra skörd. Om du bara har ett hörn av gården tillgängligt, kommer dessa frukter att passa in. De finns i många typer som bär frukt vid olika tidpunkter, så välj de som uppfyller dina förväntningar.

Fullt solljus och väldränerad jord med ett surt pH är idealiskt. Håll växtens krona ovan jord för att minimera skador från sjukdomar och skadedjur.

7. Tomater

Tomater är en otroligt populär växt, och det finns en anledning till det. Deras låga underhållsbehov gör dem enkla saker att odla i en trädgård oavsett din kompetensnivå. Du måste välja ett område som får mycket solljus och se till att det är en varm tid på året.

Då kommer regelbunden vattning och gödsling att bidra till läckra tomater som kan konkurrera med allt du kan hitta på stormarknadens hyllor. Hemodlade tomater har ett sätt att charma alla utom de mest envisa tomathatarna.

8. Solrosor

Solrosor är ettåriga blommor som är berömda lätta att odla i en trädgård. För att inte tala om, de är den typiska sommarväxten. Allt du behöver är en plats med gott om solljus, och deras värmebeständiga egenskaper och höga jordtolerans kommer att göra ditt arbete en bris.

Den enda knepiga delen för vissa trädgårdsmästare är att ge stöd , eftersom dessa höga blommor är mer sårbara för att gå sönder. Du kan göra detta genom att skydda dem från hårda vindar och knyta en käpp bredvid stammen för ökad stabilitet.

9. Krusbär

Vad är ett krusbär, frågar du? Även om de inte är de mest kända frukterna i USA, är de fortfarande ett tåligt val för alla fruktentusiaster till att börja med. De finns i kulinariska och dessertvarianter, som trädgårdsmästare kan välja mellan baserat på deras sötma preferenser. Buskarna kommer att behöva några meter utrymme, så se till att din säng har gott om plats för den mogna plantan. Krusbär växer riktigt bra i norra USA, eftersom de inte kräver lika mycket solljus och vatten som andra frukter.

Om du är en amerikansk trädgårdsmästare måste du kontrollera se till att det inte finns några lokala restriktioner mot krusbär där du bor. Tyvärr är vit tallblåsrost förtjust i växten och fungerar som ett hot mot den lokala timmerindustrin i vissa områden.

10. Bönor

Bönor är enkla saker att odla i en trädgård eftersom de är ganska lite underhållsmässigt. Pole beans tenderar att klättra ganska högt på medföljande spaljéer, medan bush beans är mer självförsörjande. Om du väljer att odla bönor i din trädgård måste du välja en sort och förbereda dess utrymme utifrån varje sorts unika behov.

Du kan börja plantera bönor efter den sista frosten i våren och räkna med skörd efter ca 50-65 dagar. Om du är en bönfanatiker rekommenderar trädgårdsmästare att odla bönor för att ge en frisk tillgång hela sommaren.

Enkla saker att odla i en trädgård

Att hitta enkla saker att odla i en trädgård kan vara en lektion i försök och misstag, men trädgårdsarbete är lättare och mycket mer givande när du vet var du ska börja. Med den här guiden som utgångspunkt och lite tålamod kommer din gröna tumme säkerligen att växa på nolltid.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!