10 Tips för att Hålla ditt Hus Varmt Under hela Vintern

Medan vintern är den “mysigaste” tiden på året, är den också den dyraste. Och vi pratar inte bara om presenter och semesterkostnader.

Vintern är säsongen då våra hem elräkningar skjuter i höjden. Faktum är att 70 % av energiförbrukningen i ett typiskt amerikanskt hushåll går till uppvärmning.

De goda nyheterna är – det finns faktiskt enkla sätt att hålla ditt hem varmt under hela vintersäsongen och hålla din energikostnad på ett minimum.

1. Installera en programmerbar termostat

Det finns många goda skäl till varför du skulle vilja investera i en programmerbar termostat. Den största fördelen är att det hjälper dig att spara pengar. Med en programmerbar termostat kan du justera temperaturen till den nivå som är mest bekväm för dig och din familj. Du kan också ställa in en timer så att ditt värmesystem inte behöver gå hela dagen, speciellt när du är borta. Den här enheten hjälper också till att upprätthålla den perfekta, jämna temperaturen för ditt hem och gör den mer energieffektiv.

2. Använd värmare

Ett annat sätt att hålla ditt hem varmt samtidigt som du sparar på kostnaden är att använda en rymdvärmare. En bärbar tornvärmare kan värma upp ett rum eller ett litet område samtidigt som temperaturen hålls lägre på ditt centralvärmesystem. Det betyder att du bara behöver värma ett specifikt rum som används, och inte hela huset.

Men rumsvärmare har fått ett dåligt slag för att vara brandrisk. Så se till att iaktta lämplig försiktighet när du använder denna utrustning.

3. Ska du stänga eller öppna gardinerna?

Det kan förvåna dig att så små saker som gardiner kan ha en inverkan på ditt rums temperatur. Men jag har faktiskt en inverkan. Här är vad du bör göra.

4. Låt solljuset komma in under dagen

På dagtid, även under kallare månader, öppna upp gardinerna för att släppa in solskenet är fortfarande en bra idé. Trots allt är solen fortfarande varm. Det är dock bättre att lämna gardinerna stängda på fönster som inte får direkt solljus.

5. Håll gardinerna stängda på natten

Glöm inte att stänga gardinerna på kvällen så att all värme inte försvinner. Överväg att byta ut dina gardiner med tjockare eller tyngre för extra isolering.

6. Mattor

Mattor är ett enkelt sätt att piffa upp ditt utrymme och göra ditt hem mysigare. De lägger till textur, färg och atmosfär i ditt sovrum eller vardagsrum, vilket ger det en omedelbar ansiktslyftning. Men under vintermånaderna har mattor en annan funktion. De gör ditt hem varmare. Mattor lägger till ett lager av isolering till ditt golv genom att fånga kall luft under.

7. Isolera trägolv

Ett trägolv ser fantastiskt ut som det är. Men på vintern kan du överväga att lägga till lite isolering eftersom det kan bli väldigt kallt. Extremt låga temperaturer gör också trägolv mottagliga för drag. Ett bekvämt, enkelt och kostnadseffektivt sätt att isolera ett golv är att installera mattor eller mattor. Du kan också använda reflekterande folier. De fungerar genom att fungera som en ångspärr för att förhindra att kall luft sipprar upp och kyler ner rummet. Om du har budget kan du välja fiberisolering eller polystyren.

8. Täta alla luftläckor

Det bästa sättet att hålla ditt hus varmt under vintern är att säkerställa att sval luft utifrån inte har en chans att komma in. Fönster och dörrar är ofta bovarna. Men även de små hålen och sprickorna runt ditt hem kan öka och sabotera dina ansträngningar för att hålla det varmt.

Några enkla sätt att täta luftläckor är att installera dörrsvep, installera utloppspackningar på eluttag, lägga till tätning på fönsterkarmar, ta bort barriärer eller blockering från värmeventilerna och täcka din köksfläkt när den inte används.

9. Skapa en mysig känsla

Ibland är några justeringar i din inredning allt du behöver för att ditt utrymme ska kännas mycket varmare. Du behöver inte investera i någon större hemrenovering bara för att göra ditt hem mysigare. Tänk på dessa tips:

    • Använd en portabel öppen spis.
    • Klä ditt bord. Använd några vackra, inbjudande textilier eller quiltade löpare.
    • Använd mjuk belysning. Denna enkla justering kan göra ditt hem inte bara varmare utan också avkopplande. Du kan lägga till ljusare lampskärmar också.
    • Släng i några kuddar. Förutom mattor kan du accentuera ditt hem med kuddar. Överväg att kombinera olika stilar, mönster och texturer.

10. Se till att ditt VVS-system fungerar bra

A felaktigt värmesystem kan kosta dig mycket pengar på energiavfall. VVS-underhåll är viktigt för att säkerställa att det fungerar på optimal nivå. Experter rekommenderar att du byter filter minst en gång i månaden. Dessutom, om du har en mycket gammal VVS-maskin, överväg att få den kontrollerad av en professionell tekniker. Han eller hon kan ge rekommendationer för att förbättra ditt hems energiförbrukning.

Att hålla ditt hem varmt den här säsongen är inte så svårt som du tror. Med några justeringar här och där kan du få ett varmt, bekvämt och mysigt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!