10 typer av karriärer inom byggbranschen

Bygg är en av de största industrierna i världen, och den försvinner inte snart. Så länge världen behöver infrastruktur, kommer den att behöva människor som kan bygga och underhålla den. Det finns många karriärer inom byggbranschen du kan välja mellan, men hur väljer du rätt?

Det finns tiotusentals byggjobb i Sverige idag. Det är många möjligheter, men det är också många val för dig att överväga. För att hjälpa dig att begränsa det eller bara komma igång, listar vi här är 10 av de bästa typerna av karriärer inom byggbranschen.

1. Projektledare

Projektledare är ett av de bäst betalda jobbet inom byggbranschen med en medianlön på 42500kr i månaden . Jobbet innebär att övervaka byggprojekt från början till slut. För att göra det behöver du exceptionell planering, organisation och problemlösningsförmåga.

Detta jobb kommer med mycket ansvar, så se till att du kan hantera det innan du fortsätter. De flesta företag kräver att projektledare har en kandidatexamen och erfarenhet inom området. Om du vill ha den här tjänsten, var beredd att arbeta för det under några år.

2. Civilingenjör

Om du vill ha något som liknar ett kontorsjobb kan du överväga att bli civilingenjör. Civilingenjörer designar och övervakar infrastruktur som broar, vägar och tunnlar. Det innebär mycket matematik och problemlösning, så om det passar dig kan det bli en utmärkt karriär.

Civilingenjörer har vanligtvis en relaterad kandidatexamen. Många högre rankade ingenjörer har också en examen. All den skolan kan dock löna sig, eftersom civilingenjörer tjänar en respektabel lön.

3. Solcellsinstallatör

I takt med att förnybar energi blir mer populärt, blir solcellsinstallatörer mer efterfrågade. Dessa är arbetare som monterar, installerar och underhåller solpaneler på bostäder eller andra byggnader. Som solcellsinstallatör kommer du att arbeta med el och hjälpa människor att bli mer hållbara.

Du behöver förmodligen ingen kandidatexamen för att göra detta, men en associerad examen eller lärlingsutbildning kan vara hjälpsam. Detta är praktiskt arbete, så var beredd på att arbeta utomhus, ofta på höjden och i solen. Om det inte stör dig kan detta vara ett givande och välbetalande karriärval.

Solceller Offert: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

4. Rörmokare

Om du någonsin har behövt anlita en rörmokare, vet du hur det kan vara ett lukrativt yrke. Det är ett av de högst betalda jobben som inte kräver en högskoleexamen. Du kommer dock att behöva en certifiering, en licens och ofta en lärlingsutbildning.

Rörmokare arbetar inte bara med toaletter utan även rör och vattenledningar i alla möjliga situationer. Du behöver utmärkta problemlösningsförmåga samt en fallenhet för mekanik och kundservice.

5. Elektriker

Världen blir mer beroende av teknik, så att vara elektriker kommer med anställningstrygghet. Liksom rörmokare behöver elektriker ingen högskoleexamen men behöver vara certifierad och licensierad. Det är mycket tekniskt arbete, så du måste skaffa dig lite kunskap och erfarenhet innan du kan arbeta som elektriker.

Elektriker installerar elsystem, men mycket av deras arbete går ut på att reparera eller underhålla dem. Att vara säkerhetsinriktad är avgörande, eftersom ett misstag i vissa elektriska system kan leda till en katastrof. Om du inte är säker på din tekniska förmåga och problemlösningsförmåga kan du tycka att det här jobbet är stressigt.

6. Vindkraftstekniker

Vindkraftstekniker liknar elektriker, men med ett mer specifikt fokus. Om du tar den här karriärvägen kommer du att installera och reparera vindkraftverk som genererar elektricitet från vinden. Som att vara en solcellsinstallatör innebär det mycket arbete utanför.

Vindturbiner är massiva strukturer, så om höjderna stör dig kanske det inte passar bra. Du kommer att arbeta med el och mekaniska system, så du behöver en fallenhet för sånt. De flesta vindkraftstekniker har en certifiering eller associerad examen i vindenergiteknik.

7. Glasmästare

Glasmästare är byggnadsarbetare som arbetar med glas. De skär och installerar glas för att passa fönster, takfönster, displayer med mera. Det är precist och fysiskt krävande arbete, men det är också bland de 20 högst betalda jobben som inte kräver examen.

Du behöver inga certifieringar för att bli glasmästare, men du kommer förmodligen att behöva en lärlingsutbildning. Utöver de fysiska kraven på jobbet kräver det också mycket matematik. Du kan också löpa högre risk för skador än vissa andra arbetstagare, så tänk på det.

8. Plåtslagare

Som du säkert har gissat arbetar plåtslagare med plåt. Inom byggandet innebär det vanligtvis att man arbetar med värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem. Dessa uppgifter innebär mycket skärning och svetsning, så du måste vara noggrann och ha mycket teknisk kunskap.

Vissa plåtslagare får ett svetscertifikat, det kan du få med en lärlingsutbildning. Om du är på den konstnärliga sidan eller vill ha något unikt, kan detta vara en bra passform för dig. Du behöver också stadiga händer, exceptionell koordination och matematiska färdigheter.

9. Snickare

Snickare arbetar med trä, vilket i byggandet ofta innebär arbete på strukturer som golv, väggar och dörröppningar. Det här jobbet är fysiskt krävande, men det innebär också mycket matematik och problemlösning.

Du behöver ingen examen för att bli snickare, men du behöver ett utbildningsprogram. Lärlings- eller handelsskolor kan ge dig den kompetens du behöver för jobbet. Om du gillar att arbeta med händerna och kritiskt tänkande kan detta vara yrket för dig.

10. Murare

Det sista jobbet i denna lista över karriärer inom byggbranschen är murare. Murverk är en bred kategori som omfattar arbeten med betong, tegel och sten. Det här kan vara ett av de mest fysiskt krävande jobben inom byggnation, men det kräver också stor uppmärksamhet på detaljer.

Som murare kommer du att planera och bygga saker som staket, gångvägar och väggar. Om du vill ha praktiskt arbete med hög precision, då är det här jobbet för dig.

Hitta den bästa byggkarriärvägen för dig

Dessa 10 jobb är bara ett litet urval av alla karriärer inom byggbranschen du kan välja. Det är en av världens äldsta industrier, men den utvecklas hela tiden och blir mer mångsidig. Oavsett dina kunskaper eller intressen är chansen stor att det finns ett byggjobb som passar dig.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!