12 Husstädningsidéer för ett Trevligare hem

Det kan vara spännande att kolla i kalendern och märka att semestern närmar sig och ditt hem kommer att bubbla av massor av aktiviteter inom några veckor eller dagar.

Dessa förväntade ögonblick är verkligen ovärderliga.

Efter så många månader på ditt jobb är närvaron av dina vänner och familjemedlemmar i ditt hem är precis tillräckligt för att lindra dig från stressen du har varit med om. Sådant att när du återupptar arbetet efter semestern återupptar du med förnyad energi.

Att förbereda semestern kan dock sluta med att bli en stressig övning. Behovet av att städa ditt hem för att ge dina besökare ett bestående intryck av städningen i ditt hem kommer att göra dig orolig.

Nu kan du leta efter sätt att anpassa din städning träna in i ditt fullspäckade schema.

Städningstips

Nedan finns strategiska städtips som lockar till sig komplimanger från dina besökare. Observera dem för att få jobbet gjort som förväntat.

1. Bestäm dina prioriteringar

Tid och omständigheter är två faktorer du knappt har kontroll över som person.

Ibland kan ditt jobb vara så krävande att du knappt hinner utföra all städning som behövs göras. Andra gånger kan du hamna under oförutsedda omständigheter eller nödsituationer.

Oavsett vilket så kommer semestern anlända och ditt hem kan vara okänsligt. för besökare och till och med obehagligt för dig och din familj.

Du kan minska chanserna att få ett okänsligt hem genom att göra rätt städprioriteringar. Gör först en att göra-lista över dina städövningar, börja med de viktigaste och svåraste. Du är klar med de viktiga i händelse av att du inte kan slutföra uppgifterna på din lista.

2. Dela jobbet

Du har förmodligen alltid föredragit att städa i ditt hem ensam eller med minimal hjälp från någon. Nåväl, det är dags att få hjälp om du måste slutföra städningen i god tid.

Låt alla i huset bidra till städningen, inklusive barnen. Du kan till exempel låta barnen ställa i ordning sina rum, ta bort sina leksaker från vardagsrummet och göra ordning på vardagsrummet.

Om du har resurserna kan du hyra någon som klipper gräsmattan och klipper blommorna på gården till fina former. Se bara till att jobbet är delat.

3. Gör snabba improvisationer

När du städar ditt hem kan du märka några trasiga föremål, felaktiga enheter och utrustning, eller utslitna material som kanske inte vara tilltalande för dina besökares ögon. Du kan få allt att se perfekt ut under semestern genom att göra några grepp på dem.

Om dina gardiner, stolsöverdrag eller matbordsöverdrag har några revor eller hål, gör några dekorativa stygn på dem eller sy några tjusiga märken över hålen på kläderna.

Gör stora dekorationer (med band, kort eller någon annan dekorativ bit du kan hitta) över väggarna om färgerna redan är blekta. Gamla och trasiga apparater som du inte enkelt kan ta bort, såsom fläktar, kylskåp och tv-apparater, kan dekoreras eller bäras med ett lock.

4. Använd doft när du rengör

De flesta rengöringsmaterial vi använder, såsom tvål, rengöringsmedel och antiseptika, luktar nu sött. Dra nytta av detta för att få ditt hem att dofta gott hela dagen. Och när du är klar med städningen, välj bland de många typer och märken av luftfräschare som finns tillgängliga för att få luften i ditt hem att dofta skönt.

Men du måste vara mild när du använder luftfräschare eftersom dina besökare kan vara allergiska mot dofterna.

5. Städa i gästrummet

Gästrummet och badrummet används knappt i många hem. Men när semestern närmar sig finns det möjligheter att du får en gäst som kanske vill sova över eller använda badrummet. Visst, du vill inte bli överraskad.

Besök gästrummet och gör en grundlig städning. Byt ut alla saknade föremål som din gäst kan behöva för att övernatta i ditt hus. Badrummet ska vara gnistrande rent; toalettartiklar och vatten bör också vara lättillgängligt.

Bekvämligheten för din gäst betyder mycket.

6. Städa i frysar och kylskåp

Semester kännetecknas vanligtvis av mycket matlagning. Du kanske måste förbereda olika rätter som håller till semestern. Som sådan kan du behöva fylla på din frys och kylskåp med mat. Rengör ordentligt innan du förvarar nya matvaror för att hålla ordning och reda.

Ät matrester och bli av med utgångna matvaror. Rengör fläckarna i frysen och gör den redo att fyllas på.

7. Ge fönstren en speciell behandling

Det är viktigt att ge dina fönster en speciell behandling när semestern närmar sig. Den här övningen bör gå utöver den vanliga avtorkningen av damm från fönstren. Använd istället fläckborttagningsmedel för att ta bort feta och okända fläckar.

Ta dig tid att se till att det inte finns smuts vid fönstrets hörn och att fönsterrutorna är så tydliga som möjligt.

Efter rengöring, lägg märke till hur det dekorativa ljuset som lyser i ditt vardagsrum blir attraktivt för förbipasserande på natten. Naturligtvis kommer detta inte att gå dina besökare obemärkt förbi.

8. Fokusera på områden med hög trafik i hemmet

Det finns vissa områden i ditt hem som upplever massor av aktiviteter och som ett resultat är benägna att blir alltid smutsig. Områden som korridoren, vardagsrummet, balkongen och rumsingångar är vanligtvis områden med hög trafik.

Dessa områden förtjänar en noggrann rengöring eftersom de sannolikt kommer att ge dina besökare ett första intryck av ditt hem. Områdena kräver regelbunden städning tills semestern är över.

Så du kan behöva skaffa lite standby-städutrustning hela tiden. Om det inte finns några dörrmattor vid entréerna, tillhandahåll några. De hjälper till att minska smutsen som kommer in i ditt hem.

9. Ordna om köket

Ett område i hemmet som är benäget att bli stökigt timmar efter städning eller sanering är köket. För semesterns skull kan du ge en mer hållbar lösning genom att göra om saker i köket.

Börja med att ta bort mikrovågsugnar, brödrostar och liknande som tar plats i köket. Ordna om dem tillsammans med andra sällan använda apparater och utrustning i köket om du inte kan ta bort dem. Denna omarrangering kommer att ge ditt kök ett nytt utseende.

Utöka denna gest till matvaror som ligger runt i köket. Paketera alla livsmedel du har i stora mängder och förvara dem i förrådet, skåpet eller en del av köket. Med dessa blir det mycket enklare och snabbare att städa köket.

10. Städa upp spill

Du kan börja underhålla besökare när du börjar semestern. När du sitter vid matbordet med dem kan det finnas spill av vin eller drycker på bordet eller golvet. Du behöver inte oroa dig när det händer.

Om det är ett spill av rött vin på golvet, häll helt enkelt vitt vin på det och strö en rejäl mängd salt på det. Täck sedan området med en fuktig handduk. Du kan sedan kemtvätta den med en handduk efter middagen.

Ett annat rengöringsknep som kan hjälpa är att använda vit vinäger för att ta bort te- eller kaffefläckar. Du kan också använda en trasa som doppas i en väteperoxidlösning för att ta bort liknande fläckar på dina plattor.

Om du inte kan få tag i dessa föremål, eller är skeptisk till att använda dem, skaffa helt enkelt en fläckborttagare praktiskt. Du kommer att behöva dem allt eftersom semestern går.

11. Hantera avfall på rätt sätt

Avfallshantering är en färdighet du måste träna på för att göra ditt hem redo för semestern. Det kommer garanterat att uppstå massor av avfall när du städar hemmet eller förbereder disken.

Om du dumpar dem slarvigt kan de locka in gnagare i ditt hem eller förorena miljön och därigenom orsaka du är lite pinsam.

Överväg att packa ditt avfall i en soppåse och förvara det på avstånd från ditt hem, i väntan på när avfallshanteringsmyndigheten i ditt område kommer för att hämta det.

12. Håll din städutrustning till hands

Oavsett hur mycket du städar ditt hem i förberedelse inför semestern kan det bli stökigt igen efter att du fått din första besökare. Som sådan bör du göra lite lätt städning innan nästa besökare kommer. Att ha några borstar, moppar och diskmedel till hands kommer att spara dig pinsamheten i ett stökigt hem.

Efter att ha lagat mat eller städat matbordet måste du diska den smutsiga disken så snart som möjligt. Ett trasslat kök kommer definitivt att vara ett avbrott för dina besökare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!