15 unika små matsalsidéer för små utrymmen

En av nackdelarna med att ha ett litet hem är att ta reda på hur man ordnar saker, hanterar utrymmet och ändå gör hemmet vackert.

Men att ha ett litet utrymme hindrar inte ditt hus från att se strålande ut. Det finns mycket du kan göra för att skapa ett stilrent och praktiskt utrymme som kommer att imponera på dina besökare.

Matsalen är en av hemmets viktigaste delar. Förutom att det är ett rum där du kan äta med din familj och vänner, är det också en plats där du kan underhålla gäster, umgås och ha meningsfulla samtal.

Därför kan du fortfarande få ditt utrymme att se större ut än det verkar och lägg till mer estetik till ditt hem oavsett om du har en separat matsal eller bara ett litet hörn i köket eller vardagsrummet. Du kan uppnå detta genom att ordna saker ordentligt.

Bästa unika små matsalsidéer för små utrymmen

Som en husägare kan din lilla matsal fortfarande se bäst ut om du använder rätt tillbehör. Genom att anamma praktiska inredningsidéer, allt från iögonfallande tapeter till inbyggda sittplatser, taklampor för matsal och multifunktionella bord, kan du maximera din matplats till dess fulla potential.

1. Använd ett smalt matbord

Du behöver inte använda ett runt bord. Ett smalt matbord gör att du kan ta emot tillräckligt många om du har en stor familj eller om du har många besökare som kommer över. Se till att du får en möbel som är tillräckligt smal för att tillåta 36 tum mellan bordet och väggen.

Du kan också skaffa en stor väggspegel och placera den mittemot matbordet, så att rummet känns större då spegeln hjälper till att utöka dina gästers vy.

Sätts spegeln vinkelrätt mot ett fönster ger det plats för extra ljus genom att det ser ljusare ut. Sedan kan du lägga till konstverk och bordsdekorationer för karaktär och personlighet.

2. Gör din matsal multifunktionell

Med ett matbord för dubbelt bruk kan du hantera ditt utrymme på ett adekvat sätt och göra din matplats multifunktionell. Vissa matbord har utbyggnader som kan användas som en låg förvaringsbänk eller avgränsning medan den andra delen av matbordet kan användas som hylla.

Genom att göra detta är du slå två flugor med en sten eftersom du får en bekväm matplats och vacker arbetsyta.

3. Bygg en plattform

Du kan höja en liten del av ditt kök eller vardagsrum med en plattform, och därför avgränsar matsalen från köket eller vardagsrummet.

Beroende på din väggdekoration kan du ge din matsal en kubeffekt eller rita uppmärksamma det genom att hänga en taklampa. Du kan dock särskilja din matplats med en takbehandling om rummets höjd inte tillåter upphöjning.

4. Skaffa en rumsavdelare

The half rumsavdelare tillåter ljusflödet in i matsalen. Detta kan också vara multifunktionellt eftersom du kan vila ditt matbord på ena sidan av avdelaren och en förvaringsbänk på andra sidan. Glöm inte att placera dekor på ditt bord.

Ett rektangulärt bord är att föredra för detta ändamål eftersom ett runt bord tar mer plats och inte tillåter enkel passage.

5. Optimera en oanvänd hall/studie

Vet du att din hall eller arbetsrum kan rymma ditt matbord? Du kan ställa upp ett smalt matbord nära trappan eller ställa upp ett runt matbord i mitten av ditt arbetsrum.

Och självklart kan du alltid placera en snygg inredning på bordet för estetik. Valet av matbord är dock viktigt; ett runt bord kan sättas upp i mitten av ett litet utrymme för att göra det smidigare att gå runt det i motsats till ett smalt matbord.

6. Skaffa ett hopfällbart matbord

Du kan investera i ett hopfällbart matbord om du har litet utrymme. Detta gör att du kan ställa upp matbordet när det är dags att äta och fälla tillbaka det när du är klar med att äta. Du kan sedan fortsätta för att hålla det säkert genom att vila det på väggen, i ett hörn av huset eller bakom dörren.

Detta bord kan duka för så lite som två personer eller kan utökas helt för att vara värd för ett middagsparty under festligheter eller familjesammankomster.

7. Ät vid fönstret

Att få ut det mesta av ditt lilla utrymme innebär att tänka utanför ramarna. Du kan förvandla ett burspråk till en matplats; ett runt bord passar in i detta. En stor fördel med detta är att detta område kommer att dra mycket nytta av naturligt ljus, vilket hjälper till att få det att se större ut.

Placera en inredning på bordet för att förhöja matplatsens skönhet .

Utsikten över en välsorterad trädgård, öppen landsbygd eller stadsbild tillför intresse och skönhet till din matsal. Detta hindrar dig dock inte från att hänga konstverk eller tapeter i rummet.

8. Få rätt belysning

Belysning kan inte överbetonas när det kommer till att inreda din matsal/yta. Det hjälper till att segmentera matsalen från andra områden i hemmet.

Överväg att använda ett mjukt men effektivt ljus eftersom det kommer att vara diskret nog att inte dominera. Den tillåter också tillräckligt med ljus för att sätta sista handen på din mat.

En pendellampa för matsal är ett mycket bra val. Men när ledningar inte kan flyttas kan du nöja dig med en golvlampa eller svängvägglampa.

9. Håll det snyggt och enkelt

En av de bästa sakerna du kan göra med din lilla matsal efter att ha ställt in den är att undvika att skräpa ner den. Detta beror på att det kommer att se oordnat, upptaget och ännu mindre ut. Håll också golvet så rent som möjligt och bli av med överdimensionerade mattor. Det enda du behöver i en matsal är bord, stolar och en skänk eller byrå.

10. Använd ett fönstersäte

Du kan använda den inbyggda sitsen vid ditt fönster som din stol. Skaffa sedan ett passande bord som passar i. Som diskuterats tidigare, när ditt bord står nära fönstret har du tillgång till naturligt ljus, vilket gör matplatsen större och vacker.

Också, att använda den inbyggda stolen hjälper till att spara utrymme och skapa ett multifunktionellt system om det är en förvaringsbänk. För att komplettera den här inställningen, välj icke skrymmande hopfällbara stolar på sidan, mittemot fönstret.

Lägg till färger för att försköna detta utrymme ytterligare och häng sedan en taklampa för matsalen.

11. Skapa en kontaktpunkt

Det kommer att bli väldigt trevligt att ha en mycket attraktiv designfunktion i din lilla matsal så att fokus inte bara skulle vara på bordet. Du kan få en statement-duk som drar gästernas uppmärksamhet bort från ditt lilla utrymme.

Du kan också placera en skulpturell accessoar på bordet. Konstverk är också ett bra alternativ. Att hänga överdimensionerade konstverk och måla ett storskaligt mönster är bra alternativ om ett runt bord placeras i matsalen.

12. Skaffa matbänkar

Bänkar sparar mycket utrymme. De kan stoppas in under bordet när de inte används, de har plats för mer än en person och de kan användas för läsning. Detta gör dem till ett utmärkt alternativ för en person som vill maximera sitt lilla utrymme. Du kan ställa en blomkruka på bordet och hänga en taklampa för att förhöja skönheten.

13. Mat för två

Ett bord i bistrostil är ett elegant val för par och personer med små familjer. Den sparar mycket utrymme och kan få den att se elegant ut genom att placera färska blommor, ljus och andra dekorationer på den. Ställ ditt bistrobord mot väggen eller i ett hörn av ditt kök — och du kan äntligen få en mycket vacker matsal.

14. Använd en flytande hylla för ditt matbord

Om du har lite utrymme men inte plats för ett matbord, en flytande hylla i ditt kök kan användas som frukostbar eller matbord. Skaffa bara några barstolar så har du en plats att äta.

15. Använd färg

Du kan dra bort uppmärksamheten från din lilla matsal genom att använda färg och mönster. Välj en enfärgad dekoration i en liten matsal eftersom det gör att rummet känns större.

Du kan välja ett element i rummet och introducera en kontrasterande nyans för att ge intresse, sedan introducera ett mönstrat material för klädseln.

Du kan även applicera tapeter i mitten av rummet. Om du går för detta, så är bänksittande ett bra val.

Slutsats

Har en liten utrymmet i ditt hem är inte så dåligt. Du behöver bara ordna saker prydligt och välordnat för att förhindra att ditt hem ser stökigt och oattraktivt ut. Idéerna i den här artikeln hjälper dig att effektivt ha en bra matplats oavsett det minimala utrymmet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!