30 typer av tunga Byggmaskiner [Tung Anläggningsytrustning]

De som är nya i byggbranschen eller bara börjat sin karriär kan skrämmas av det stora antalet maskiner som finns på en webbplats. De som har svårt att se skillnad på en bulldozer och en grävskopa bör kolla in den här listan med 30 typer av tung anläggningsutrustning.

Vi guidar dig genom allt från multiterräng lastare till materialhanteringsutrustning. Var och en av dessa maskiner är speciellt designade för de unika uppgifter som behövs för byggprojekt, inklusive vägbyggen, anläggningsbyggande och allt annat.

Typer av anläggningsutrustning:

 1. Grävmaskiner
 2. Grävmaskiner
 3. Bulldozers
 4. Kompaktorer
 5. Pålförare
 6. Lastare
 7. Trenchers
 8. Gaffeltruckar
 9. Teleskoplastare
 10. Traktorskrapor
 11. Asfaltsläggare
 12. Trumrullar
 13. Bomlyftar
 14. Saxlyftar
 15. Manlift
 16. Skidstyrda lastare
 17. Fällslagare
 18. Linstyrda dumprar
 19. Kallhyvlar
 20. Terränglastbilar
 21. Motorväghyvlar
 22. Släpbara tornljus
 23. Bärdäckskranar
 24. Dragliner
 25. Roterande blsthålsborrar
 26. Elektriska repskyfflar
 27. Verkfordon
 28. Blandare
 29. Tornkranar
 30. Bandlastare

1. Grävmaskiner

Vad är en grävmaskin?

Grävmaskiner är i huvudsak en massiv skopa på en ledad arm, som används för att flytta stora mängder jord. Skopan är ansluten till en hytt och en bas som sitter på antingen hjul eller slitbanor.

Hur används en grävmaskin?Grävmaskiner har nästan obegränsade applikationer på en byggarbetsplats. Hytten och armen kan vanligtvis rotera 360 grader, beroende på vad som behövs.

2 . Grävmaskiner

Vad är en traktorgrävare?

Grävmaskiner förekommer på nästan alla byggarbetsplatser på grund av deras mångsidighet. På ena sidan har de en hacka eller grävmaskinsliknande arm, medan de på den andra har en lastskopa.

Hur används en traktorgrävare?

Grävmaskiner är användbara för att lasta och lossa material, gräva hål eller flytta jord, bara för att nämna några applikationer.

3. Bulldozer

Vad är en bulldozer?

Bulldozrar är en enorm utrustning som du kommer att se på nästan varje byggarbetsplats. Den är utrustad med en hink, platta eller ett blad på framsidan och använder slitbanor istället för däck för att flytta runt på arbetsplatsen.

Hur används en bulldozer?

Bulldozrar används främst för att skjuta löst material. De finns i olika storlekar beroende på deras applikationer, men de tenderar att alla se väldigt lika ut.

4. Komprimator

Vad är en komprimator?

Att bygga på lös jord är en dålig idé. Det är där komprimatorer kommer in. Dessa enheter använder pneumatik för att upprepade gånger driva ner en tung vikt i marken för att kompaktera jorden under, vilket gör den lämplig att bygga.

Hur används en komprimator?

Kompaktorer är ovärderliga verktyg för alla projekt som påbörjas på oavslutad mark. Merparten av tiden kommer jorden under ett planerat projekt inte att vara kompakt eller stabil nog att bygga på. Kompaktorer förvandlar lös sand och jord till en bearbetbar yta.

5. Pile Drivers

Vad är en pålförare?

När ritningen kräver en pålfundament, vilket är ett annat namn för en serie pelare placerade eller konstruerade direkt i jorden under fundamentet, är det enda som kan göra det är en påledrivare.

De håller fundamenten på plats och driver dem direkt i marken. Det krävs en del kraft för att utföra denna uppgift, så dessa maskiner är vanligtvis ganska stora.

6. Lastare

Lastare, som namnet antyder, används för att lasta saker som massiva delar av timmer eller betong som vanligtvis inte är möjliga att flytta för hand.

Hur används en lastare?

Lastare kan komma i alla former och storlekar, beroende på vilket material de flyttar. De har alla en sak gemensamt, men de gör det lättare att manipulera tunga delar av byggmaterial.

7. Trencher

Vad är en trencher?Oavsett om målet är att gräva ett dike eller gräva ner en kabel, ibland är grävmaskiner och grävmaskiner för stora för jobbet. Trenchers är designade med ett enda mål i åtanke — att gräva en dike.

Hur används en grävmaskin?

Trenchers använder små skopor eller hinkar, ofta på en kedja, för att ta bort jord på ett begränsat område, som ofta liknar överdimensionerade motorsågar. Saker som bredd och djup varierar med grävmaskinens storlek, och de kan ofta justeras för att hantera flera applikationer.

8. Gaffeltruckar

Vad är en gaffeltruck?

Gaffeltruckar är kompakta delar av utrustning som använder gafflar för att lyfta lastade pallar eller andra föremål och transportera dem enkelt till sin destination. Alla som någonsin har arbetat i ett lager är bekanta med gaffeltruckar.

Hur används en gaffeltruck?

Dessa motordrivna enheter används för att flytta pallad utrustning eller material när de är för tunga eller besvärliga att transportera med palldomkrafter eller för hand. På byggarbetsplatser kan de ha slitbanor istället för däck, men det är den enda stora skillnaden.

9. Teleskoplastare

Vad är en teleskoplastare?

Om en gaffeltruck inte kan få jobbet gjort, antingen på grund av lastens storlek eller ojämn terräng, kliver teleskoplastare in. Dessa är i huvudsak grävmaskiner med gaffeltruckar fästa på ena sidan .

Hur används en teleskoplastare?

Teleskoplastare är konstruerade för att fungera i oavslutad terräng och kan ofta lyfta mycket mer än en vanlig gaffeltruck. De är nästan uteslutande begränsade till utomhusprojekt på grund av deras stora storlek.

10. Traktorskrapare

Vad är en traktorskrapa?

Traktorskrapor har en vass kant som föraren kan dra över ytan och flytta jorden upp och in i en tratt så att de kan dra bort den.

Hur används en traktorskrapa?

Traktorskrapor används främst för schaktning och utjämning på arbetsplatser. De är ganska specialiserade och många av deras uppgifter kan utföras med andra verktyg, men de är också otroligt användbara för det de är designade för.

11. Asfaltsläggare

Vad är en asfaltläggare?

En annan utrustning som ofta förbises är asfaltläggaren. Dessa stenläggare håller uppvärmd asfalt och lägger den i ett jämnt lager på marken när den passerar.

Hur används en asfaltsläggare?

Asfaltbeläggare är nödvändiga på nästan alla byggarbetsplatser, även om du inte bygger vägar. Du behöver dem för att skapa parkeringsplatser och andra asfalterade utrymmen. De kan följa en tankbil som bär de olika komponenterna som behövs för att skapa asfalt och som kommer att följas av en trumvals.

15.Kompakteringsmasin/vält

Vad är en kompakteringsmaskin?

Trumrullar är bara fordon som använder två massiva trummor för hjul istället för däck eller slitbanor.

Hur används en trumrulle?

De är användbara för att platta till ytor, komprimera jord och se till att allt är jämnt och plant som förberedelse för andra steg i projektet.

13. Bomlyft

Vad är ett bomlyft?

När stegar eller byggnadsställningar inte är ett alternativ för att få arbetare från marken, kliver bomlyftar in. Dessa fristående utrustningar använder en hydraulisk arm för att lyfta en skopa som kan dra en eller två personer många fot från marken.

Hur används en bomlyft?

Bom hissar är stora och idealiska för utomhusbruk så länge det inte finns några lufthinder, såsom kraftledningar, att oroa sig för. De är bara bra för små team eller individer eftersom de inte kan lyfta mer än två personer.

14. Saxlyft

Vad är ett saxlyft?

Om du behöver ta dig upp från marken men inte har plats för en stor bomlyft — eller om du arbetar inomhus — kan en saxlyft fylla tomrummet. Dessa hissar använder ett system av hydrauliska domkrafter för att lyfta en plattform som kan bära en till två arbetare.

Hur används en saxlyft?

Saxliftar är idealiska för arbete inomhus eller i trånga utrymmen eller i områden där du behöver att saker och ting ska vara lite tystare. Välj en elektrisk saxlyft för inomhusarbete eller en gasdriven för extra lyftkraft.

15. Manlift

Vad är en manlyft?

För strukturer som inte är färdiga är det inte ett alternativ att ta hiss till de övre våningarna. Manhissar är små hissar utformade för att lyfta en enskild person till nästa våning i en byggnad som fortfarande är under uppbyggnad.

Hur används en manlift?Manliftar är vanligtvis små hissar utrustade med fyra hjul, vilket gör dem lätta att flytta vart de än behövs. Väl på plats höjer en hydraullyft enmansskopan.

16. Minilastare

Vad är en minilastare?

Allt på en byggarbetsplats behöver inte vara massivt. Minilastare är små enmansmaskiner som kan använda ett antal olika typer av redskap, beroende på den nödvändiga applikationen.

Hur används en minilastare?

Fäst en skopa framtill och använd den som lastare eller grävmaskin. Fäst gafflar så blir det en gaffeltruck eller liten teleskoplastare. Det finns alla möjliga olika tillämpningar för dessa små delar av entreprenadutrustning.

17. Feller Bunchers

Vad är en Feller Buncher?

Det sista någon vill göra är att slösa bra virke om det råkar växa på din arbetsplats. En fällslagare är ett verktyg som används för att hantera stockarna när de väl är nedfällda.

Hur används en fällslagare?

Fellslagare använder metallarmar för att hålla träden på plats innan de sågas ner med en bifogad motorsåg. Sedan kan den använda samma armar för att manipulera träden till en hög där de senare kommer att brytas ner till användbara delar.

18. Ramstyrd dumper

Vad är en ledad dumper?

Dumper är värdefulla verktyg, men de är ofta svåra att navigera på i trånga utrymmen. Det är där midjestyrda dumprar kommer in. Dessa dumperliknande fordon har en pivotpunkt inbyggd i ramen, vilket gör att de enkelt kan navigera i trånga hörn och små utrymmen.

Hur används en ledad dumper?

Du kommer att se ledade dumper som används överallt där du kan hitta dumper, eller i utrymmen där det är nödvändigt att dra laster men fler standarddumprar vann passar inte.

19. Kallhyvel

Vad är en kallhyvel?

Asfalten blir varm, men när den väl svalnar är den svår att ta bort. Specialiserad vägbyggnadsutrustning behövs för att hantera denna knepiga process. Kallhyvlar använder mobila slipmaskiner för att plocka upp gammal asfalt och skjuta in den i en dumper. Därifrån kan den återvinnas till ny asfalt.

Hur används en kallhyvel?

Kall hyvlar är mycket specialiserade och används nästan uteslutande för att ta bort befintlig asfalt. Om återbeläggning är en del av din plan behöver du en av dessa för att få jobbet gjort.

20. Terränglastbil

Vad är en terränglastbil?

Dumper och ramstyrda dumper är bra, men ibland behöver du något lite större. Terränglastbilar är massiva lastbilar designade för oavslutade miljöer och arbete i terräng. Räkna med att klättra på en stege för att nå ratten.

Hur används en terränglastbil?

Terränglastbilar har främst till uppgift att transportera stenar eller andra tunga material från en arbetsplats till en annan. De behöver inga motorvägar, och med sina massiva däck fungerar de ofta bättre terräng än de skulle göra på en asfalterad yta.

21. Väghyvel

Vad är en väghyvel?

Du kan inte bygga en väg eller parkeringsplats på ojämn mark. Du kan gradera manuellt, men för områden där precision är avgörande är en väghyvel det perfekta verktyget för jobbet.

Hur används en väghyvel?

Väghyvlar c ome utrustad med en metallplatta som säkerställer att området de klassificerar blir perfekt plant och plant.

22. Dragbara tornljus

Vad är en släpvagnslampa?

Trånga deadlines och dagtrafik innebär ofta att den bästa tiden att slutföra en uppgift är efter solen har gått ner. Dragbara tornlampor drivs vanligtvis av dieselmotorer, vilket innebär att du kan parkera dem var som helst där du behöver lite extra ljus i din arbetsyta.

Hur används en släpvagnslampa?

Det är enkelt att använda en släpvagnslampa. Parkera den där du behöver den, fyll tanken och slå på den.

23. Bärdäckskran

Vad är en bärdäckskran?

Kranar är användbara, men du har inte alltid utrymme för en massiv kran. Det är där en bärdäckskran kommer in. Dessa mobilkranar har en roterande plattform som kan snurra 360 grader och sitta på hjul så det är lätt att flytta från plats till plats.

Hur används en bärdäckskran?

Bärdäckskranar är inte lika starka som vissa av sina större kusiner, men de kan vara ett värdefullt verktyg för att flytta material eller komponenter på nästan vilken arbetsplats som helst.

24. Draglinje

Vad är en draglinje?

För storskalig utgrävning kanske en grävmaskin eller grävmaskin inte räcker. Draglines är i huvudsak en massiv bomarm med en skopa fäst vid rep eller kedjor. Skopan kan släpas längs marken, samla upp jord och skräp när den rör sig, och sedan enkelt plockas upp och dumpas någon annanstans.

Hur används en dragline?

Draglinor finns i alla möjliga olika storlekar, och vissa är så stora att de måste monteras på plats istället för att transporteras. För stora utgrävningar är detta ett värdefullt verktyg.

25. Roterande spränghålsborr

Vad är en roterande spränghålsborr?

Vi pratar inte om handborrar som du kan ha hängande på bältet. Roterande spränghålsborrar är den typ av utrustning du behöver för att borra gruvaxlar.

Hur används en roterande spränghålsborr?

Du kanske inte hittar den här typen av borr på din genomsnittliga byggarbetsplats, men om du stöter på den är chansen stor att den är autonom och utrustad med allt från inbyggda kameror till djupspårning för att hantera många av uppgifterna sig själv.

26. Elektriska repspadar

Vad är en elektrisk repspade?

Elektriska repskyfflar är ett annat konstruktionsverktyg som får majoriteten av sin användning på gruvplatser. Du kan också hitta applikationer inom konstruktion. De är perfekta för att flytta sten, jord och annat skräp. Och eftersom de är elektriska snarare än gasdrivna, är de mer miljövänliga.

Hur används en elektrisk repspade?

Elektriska repskyfflar är en mindre version av de massiva draglinorna vi redan har nämnt. De kan ersätta grävmaskiner, men används främst för gruvdrift och andra storskaliga utgrävningar.

27. Utility vehicles

Vad är ett nyttofordon?

Att navigera från ena änden av din byggarbetsplats till den andra behöver inte ta hela eftermiddagen. Du kommer att se nyttofordon av alla former och storlekar på din vanliga arbetsplats, alla med en sak gemensamt – de hjälper till att förbättra transporter och effektivitet på arbetsplatsen.

Hur används ett nyttofordon?

Allmännyttiga fordon kan vara gasdrivna eller elektriska och har vanligtvis mellan fyra och sex hjul. De exakta detaljerna kommer att variera beroende på vad du behöver på din byggarbetsplats.

28. Mixer

Vad är en mixer?

För stora partier av betong skär inte ett blandningsblad på änden av en handborr. Det är där blandare kommer in. Dessa enorma fat finns i olika storlekar, men de ger möjlighet att blanda stora partier av betong som behövs för större byggprojekt.

Hur används en blandare?

Blandare är trumformade och kan fyllas med cement, ballast och vatten som behövs för att bilda betong.

29. Tornkran

Vad är en tornkran?

Ibland är mobilkranar helt enkelt inte tillräckligt stora för att få jobbet gjort. Tornkranar fyller i det gapet. De är inte mobila och måste monteras på en betongplatta för att bibehålla stabiliteten. Men de kan vara hundratals fot höga, beroende på arbetsplatsens behov.

Hur används en tornkran?

Tornkranar använder balans för att kompensera vikten på sina laster. Toppen av kranen är T-formad och föraren sitter i en hytt som vilar i skärningspunkten mellan den T.

30. Bandlastare

Vad är en bandlastare?

Det mesta av utrustningen vi har nämnt hittills är utrustad med kraftiga terrängdäck, men det räcker inte alltid. Bandlastare är nästan identiska med andra lastare som nämnts tidigare med en stor skillnad — de har band eller bana i tankstil istället för hjul.

Hur används en bandlastare?

Bandlastare används överallt där däcken inte fungerar. De klarar all möjlig ojämn och oavslutad terräng, men du kan inte använda dem på asfalterade ytor utan att förstöra både trottoaren och slitbanorna.

Bara ett litet urval av de olika typerna av byggnadsutrustning

Detta är bara ett litet urval av olika typer av tung anläggningsutrustning som en genomsnittlig individ kan stöta på på en byggarbetsplats. De flesta av dessa har underkategorier och delar upp sig ännu mer för att skapa specialartiklar som kanske bara fungerar för en enda specifik tillämpning.

Oavsett, tung utrustning är en integrerad del av byggbranschen, och alla som är intresserade av att börja en karriär inom byggbranschen måste förstå alla dessa olika verktyg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!