5 Bästa Typerna av Garageportöppnare

Tips för en snabb flytt när du flyttar ut i bråttom | Byggtipsen.se

En garageportöppnare är en mekanisk anordning som styr öppning och stängning av garageporten med hjälp av väggbrytare eller fjärrkontroller .

Du skulle förstå bättre hur en garageportsöppnare fungerar om din bildörr är fjärrstyrd. Statistik visar att i alla bostadslägenheter eller hem öppnas och stängs garageporten i genomsnitt cirka 1 500 gånger om året.

Den trådlösa garageportsöppnaren har blivit myndig men framsteg inom tekniken har bidragit till att inkludera nya uppgraderingsmöjligheter för att övervaka och dela åtkomst till ditt garage från var som helst i världen.

Med byte av fjärrkontroller av smartphone-appar får du stadiga varningspåminnelser och aviseringar när du lämnar dörren öppen. Du kommer också enkelt att kunna hantera vem som kan ha tillgång till ditt garage, ställa in regler för automatisk öppning och stängning och övervaka garaget via en livevideoström.

Funktioner hos garagedörröppnare

För att förstå hur garageportöppnare fungerar och hur man avgör den bästa typen , det är avgörande att undersöka deras egenskaper.

 

 • Fjärrkontroll

 

En av fördelarna med att använda en garageportsöppnare är dess fjärrkontroll. Genom att trycka på en knapp på en inbyggd fjärrkontroll kan du öppna eller stänga en garageport. Den är vanligtvis portabel nog att hanteras och kan fungera inifrån eller utanför garaget.

Säkerhetslampa

Garagedörröppnare är ofta utrustade med lampor som kan hjälpa din syn när du kommer in eller går ut ur ditt garage. En utmärkande egenskap hos vanliga garagelampor är att de är automatiserade med rörelsesensorer. Säkerhetslamporna tänds när rörelse eller rörelse upptäcks och släcks ögonblick efter inaktivitet.

 • Fordonskompatibilitet

Vissa bilar tillverkade i de senaste åren har nu en inbyggd smart teknik som fungerar som i smarta hem. Du behöver ingen fjärrkontroll för att styra öppning och stängning av din garageport; du kan aktivera din garageport med hjälp av röstkommandofunktionen eller enkla pekgester.

Reservbatteri

När det ibland råder brist på strömförsörjning och hela hemmet lämnas i mörker, batteribackupen i din garageportsöppnare ger en extra energikälla. Du behöver inte oroa dig för att manövrera din garageport manuellt på grund av strömavbrott.

Rörelsedetektor

Den mest massiva rörliga delen av huset är ofta garageporten; det kan vara farligt om det inte är förinstallerat med rörelsesensorer. Om ett föremål placeras under dörren kommer rörelsesensorn att upptäcka föremålets närvaro och avbryta dess rörelse. På så sätt behöver du inte oroa dig för att dörren krossar ett föremål eller ett barn som kan springa runt.

Semesterläge

Ibland vill vi åka till ett avlägset land för att tillbringa lite semester med familjen i dagar eller veckor. Kvalitetsöppnare för garageportar gör det möjligt att låsa din dörr helt under hela din frånvaro från hemmet. Detta kommer att göra det svårt för inbrottstjuvar att bryta sig in.

Bästa typerna av garagedörröppnare

När vi har undersökt de grundläggande egenskaperna hos garageportöppnare, låt oss dyka in i de bästa typerna som finns tillsammans med deras för- och nackdelar.

1. Kedjedrivningsöppnare

Om du äger en cykel eller har sett en, då vet du hur en kedjedrivningsöppnare ser ut. Kedjan som hjälper till att rotera pedalerna på en cykel är samma kedja som används på en kedjedrivningsöppnare. Denna kedja drar en vagn kopplad till en metallstång som kallas J-armen, som är fäst vid garageporten. Effekten av draget eller trycket orsakar en vibration som avger ett störande ljud.

Fördelar

  • Mycket tillförlitlig med lägre risk att gå sönder
  • De är äldre metoder för garageportsoperativsystem, så de kommer till överkomliga priser

Nackdelar

Vibrationen som produceras ger ett högt knäckande ljud som människor tycker är mycket störande. Det är bättre att använda i ett hus där garaget är fristående från huvudbyggnaden

Rörelsen hos kedjedrivningsöppnare kan vara mycket skakig. Vibrationen som orsakas av att kedjemekanismen låser ihop sig med vagnen och motorn får dörren att darra. Kedjan kommer också att lyfta din dörr långsammare än en remdriven öppnare kan, även om skillnaden på några sekunder totalt sett inte är något problem för de flesta husägare

2. Remdrivningsöppnare

En liknande variant till kedjedrivningsöppnare är remdriftsöppnaren. Som namnet antyder har den ett bälte snarare än en kedja. Bältet förbinder vagnen och motorn med metallstången. Bältena är tillverkade av glasfiber, polyuretan eller stålförstärkt gummi.

Bältdrivna öppnare är lika pålitliga som kedjedrivna öppnare, men folk föredrar bältet framför kedjan eftersom motorns rotation gör lite eller inget ljud.

Fördelar

Som du kanske har gissat är den största fördelen med att använda en remdriftsöppnare dess minskning av buller jämfört med dess äldre motsvarighet (kedjedrivning)

Remdrift kräver lite underhåll. Därför sparar du så småningom betydande pengar

Nackdelar

 • På grund av den ljudlösa mekanismen den är gjord av kostar den högre att skaffa än kedjedrivningsöppnaren

3. Skruvöppnare

Som ett alternativ till kedjan drivöppnare och remdriftöppnare, en skruvöppnare är ett utmärkt dörralternativ för mer expansiva och massiva dörrar. Den kan lyfta mer massiva dörrar än en remdriftsöppnare och är inte lika dyr som kedjedriften.

Fördelar

 • Det är lättare att underhålla eftersom det har mindre rörliga bitar
 • Den är ljudlös och mer hållbar än en kedjedrivningsöppnare

Nackdelar

 • Öppnaren är mycket känslig för förändringar i vädertemperaturen
 • Det kostar mer än öppnare för kedje- och remdrift

 

4. Direct Drive öppnare

Utrustad med den bästa direktdrivningstekniken är detta den bästa garageöppnaren i kvalitet och tillförlitlighet.

Fördelar

 • Den har bara en rörlig del, vilket gör den tyst
 • Den är hållbar och långvarig . Därför slits den inte snabbt
 • Den mekaniska strukturen är lätt att byta ut med hjälp av gör-det-själv-metoder

 

Nackdelar

 • Denna modell av drivöppnare är dyrt
 • Direct drive-öppnare är relativt få på grund av låg efterfrågan eftersom endast ett fåtal personer har råd
 • I fall av skada är kostnaden för reparation hög

5. Axelöppnare

Detta är unika moderna garageportsoperativsystem även kallade väggmonterade dörröppnare. De är anslutna till garageportens torsionsstång för att lyfta och sänka porten.

En axelöppnare är lämplig för alla garageportar inklusive full vertikallyft, standardlyft och höglyftsdörrar. Med sin överlägsna design är en axelöppnare också tyst och lämplig för garage nära bostadsutrymmen.

Fördelar

Till skillnad från andra öppnare är den installerad på sidan av garageporten mot övertaket. Därför har du mer utrymme för förvaring i ditt garage

Moderne axelöppnare har en uppgradering som säkerställer att ditt hem har de senaste säkerhetsuppgraderingarna inklusive säkerhetsomkastningssystem och sensorer. De nyare modellerna inkluderar också ett 200-watts ljussensor aktiverat för ökad säkerhet och bekvämlighet

De senaste versionerna erbjuder olika anslutningsalternativ som Wi-Fi och smarttelefonkontroll. Och du kan få varningar i realtid om aktiviteter som händer runt ditt garage medan du är borta

Nackdelar

 • Denna garageport är mycket dyr
 • Ett problem den har är selektiv kompatibilitet. Axelöppnare stöder små garageportar, endast de med en spårvidd på minst 15-tums radie och standardtorsionsrör.

Slutsats

Från vår analys kan du utläsa att det finns olika garageportsoperativsystem med aptitretande egenskaper. Recensionerna hjälper dig att bestämma den mest lämpliga garageportöppnaren som passar ditt garage oavsett om du funderar på att installera en ny port eller byta ut en gammal.

Innan du gör ett val är det viktigt att ta hänsyn till olika faktorer som budget och underhåll.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!