5 Energieffektivitetsprojekt för att förbättra ditt Hem

Gröna hem blir allt populärare, och det är inte svårt att förstå varför. Energieffektiva hem är bekvämare att bo i, bättre för miljön och dessutom billigare. Förvandla ditt hus till ett grönt hem genom att slutföra ett eller alla av dessa fem energieffektiva projekt:

Installera en programmerbar termostat

En programmerbar termostat låter dig förinställa temperaturer så att du kan minska energianvändningen och spara pengar på dina elräkningar. Hur fungerar det? Låt oss säga att ingen är hemma på vardagar mellan 8 och 17. Justera inställningarna på din termostat så att du inte slösar energi på att värma eller kyla ett hem som är tomt. Programmera sedan termostaten så att den slår tillbaka i växel direkt när du går av jobbet så att ditt hem har en behaglig temperatur när du anländer.

Genom att använda en programmerbar termostat på detta sätt är det möjligt att spara så mycket som 10 % på din värme- och kylräkning varje år!

Byt till kompakta lysrörslampor

Ett av de enklaste energieffektiva projekten är att ersätta traditionella glödlampor med kompaktlysrör. Du behöver inte byta ut varje glödlampa i ditt hem för att göra skillnad. Inrikta dig istället på de fem lamporna som du använder mest. Genom att byta ut glödlamporna i dessa fem lampor kan du spara cirka 750kr per år.

Täck igen luftläckor

Ditt värme- och kylsystem använder mycket energi för att justera temperaturen i ditt hem, så låt inte denna luft komma ut genom springor runt fönstren. Om luft kommer ut måste värme- och kylsystemet arbeta ännu hårdare och förbruka mer energi för att hålla ditt hem bekvämt.

Att applicera tätning runt fönstren är det bästa sättet att täta dessa läckor. Håll fogpistolen i en 45-graders vinkel och applicera fogmassa i en kontinuerlig ström tills du når andra sidan av fönstret. Applicera en riklig mängd caulk, men om det börjar sippra ut ur sprickorna, tryck försiktigt tillbaka det med en spackel. När tätningen är torr kommer den att förhindra luft från att läcka genom dessa sprickor.

Isolera varmvattenberedaren

Nya varmvattenberedare är redan isolerade, men om din varmvattenberedare är gammal kan isolering förbättra ditt hems energieffektivitet. Allt du behöver för att slutföra det här projektet är:

  • Måttband
  • Penna eller markör
  • Sax
  • Isolerande filtsats från en lokal järnaffär

Stäng av varmvattenberedaren och linda filten runt den. Tejpa fast filten med eltejp och gå sedan tillbaka för att inspektera ditt arbete. Använd markören för att markera områden på filten som behöver klippas så att du fortfarande kan komma åt värmarens kontroller. Följ sedan instruktionerna på ditt kit för att permanent tejpa fast det. Isoleringssatsen bör kosta cirka 200kr, men detta snabba och enkla projekt kan hjälpa dig att spara mellan 7-16 % på årliga vattenuppvärmningskostnader.

Installera takfläktar

Installera några takfläktar i ditt hem så att du inte behöver förlita dig enbart på din luftkonditionering för att hålla dig sval. Takfläktar använder mycket mindre energi än en luftkonditioneringsenhet, varför det är bäst att slå på en fläkt istället för att sänka temperaturen på din A/C. Att reparera eller byta ut din A/C kan hjälpa till att spara energi. Du behöver inte en fläkt i alla rum i ditt hem – välj de rum som du spenderar mest tid i så att du får ut så mycket av dina takfläktar som möjligt.

Den bästa delen? Takfläktar arbetar faktiskt för att minska dina kyl- och värmekostnader året runt. När du byter riktning på din takfläkt på vintern kan du faktiskt dra upp kall luft och trycka ner varm luft till golvet.

Dessa fem snabba och enkla energieffektiva projekt kommer att göra dig mer bekväm, sänka dina månatliga elräkningar och minska ditt koldioxidavtryck!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!