5 Faktorer som Påverkar Luftkvaliteten i Hem

Inomhusluftens kvalitet kan påverka hälsan och välmående och välfinnande. Det finns många faktorer som påverkar luftkvaliteten som kommer från olika föroreningar i världen, inklusive konstgjorda såväl som naturligt förekommande problem med allergier och skogsbränder. När du är inne i ditt hem förväntar du dig att vara säker från omvärldens faror.

Enligt Environmental Protection Agency (EPA) inkluderar luftföroreningar utomhus saker som pollen, industriella föroreningar och utsläpp. Inomhuskällor kommer från rengöringsprodukter, VVS-system och byggmaterial eller inredning.

Det finns fem huvudfaktorer som påverkar luftkvaliteten i ett hem eller en kontorsbyggnad. Lyckligtvis finns det åtgärder du kan vidta för att förbättra saker oavsett källa.

1. Radon

Naturligt förekommande gaser kan orsaka förödelse för din hälsa, som att ha ett överflöd av radon. Radon är en färglös, luktfri gas som kommer från naturliga sönderfallsprodukter. Det är den näst vanligaste orsaken till lungcancer i USA. Du kan leva med radon i flera år utan att inse vilken påverkan det har på din hälsa.

Investera i ett radonlarm, som finns i många heminredningsbutiker. Om nivåerna når en farlig punkt ljuder larmet och du kan vidta åtgärder för att minska gasen och skydda din familj.

2. Utomhusföroreningar

Tyvärr har du liten kontroll över industrin och utsläppen runt ditt hem eller kontor. Om du bor i ett trångt område med mycket trafik kan det vara näst intill omöjligt att öppna ett fönster och släppa in frisk luft.

Även om du inte kan kontrollera vad andra gör, kan du förbättra luftkvaliteten i ditt hem med avfuktare för att minska mögeltillväxt och högkvalitativa filter för ditt värme- och kylsystem.

3. Pollen

För dem som lider av astma eller allergier är höga pollental en mardröm. Det sista du vill göra är att öppna fönster och förvärra problemet. Det finns några saker du kan göra för att hjälpa till under dagar med hög allergi.

Håll fönster och dörrar stängda så mycket som möjligt och håll fläktarna i ditt hem igång kontinuerligt. Använd ett HEPA-filter för att få upp de mindre partiklarna.

4. Rengöringstillbehör

En annan av de faktorer som påverkar luftkvaliteten är städmaterial. Du kan enkelt förorena din inomhusluftkvalitet genom att rengöra med starka kemikalier. Med tiden blir luften mer och mer förorenad när du får i dig olika produkter. Vissa saker skapar till och med allvarliga andningsproblem när de blandas ihop. Blekmedel är en produkt som inte ska blandas med annat eftersom det kan skapa giftiga ångor.

Välj naturliga rengöringsprodukter när det är möjligt. Det finns många alternativ på marknaden idag, men du kan även använda gamla favoriter som vinäger och bakpulver.

5. Byggnadsmaterial och inredning

Vissa byggmaterial och inredning avger formaldehydutsläpp och kan göra känsliga individer sjuka. Internet är fyllt av berättelser om människor som inte kan bo i sina nya hem på grund av att golvet avger ångor som gör dem sjuka eller skåp som inte slutar ge föroreningar.

Om du bygger ett nytt hus är det lätt att välja gröna produkter och leta upp saker utan skadliga kemikalier och tillverkade lokalt. Men om du köper en befintlig struktur och stöter på det här problemet kan du behöva bygga om för att bli av med ångorna.

Vanliga bovar inkluderar golv, som mattor och laminat, köksskåp och gipsskivor. Börja med den minst invasiva ersättningen och gå därifrån. Du kanske till och med vill ringa en expert och låta dem undersöka situationen för att ta reda på vilka föremål som skapar problem för dig.

Bekämpa de faktorer som påverkar luftkvaliteten

Det finns saker du kan göra för att bekämpa de faktorer som påverkar luftkvaliteten. Om du bor i ett område där det inte är mycket pollen eller föroreningar bör du öppna dina fönster på fina dagar och skapa ett korsdrag. Om luften inte rör sig, placera fläktar på motsatta sidor av huset, med en som pekar ut genom fönstret och den andra inuti huset. Detta kommer att dra luft åt ena hållet och skjuta ut den andra och fräscha upp allt i ditt hem.

Enkla förändringar som att byta ut filter regelbundet och behålla lufttorken hjälper alla till att förbättra din luft kvalitet och göra det lättare att andas. Små förändringar gör stor inverkan när det kommer till din hälsa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!