5 Misstag som de som köper Bostad för Första Gången borde Undvika

Ska du köpa din första bostad? Vad kul! Det ska bli skönt att äntligen få äga sin egen bostad, eller hur? Men det finns en hel del saker som du behöver tänka på om du inte vill köpa grisen i säcken.

Du bör bland annat undvika att betala för mycket för bostaden, försöka att hitta eventuella dolda fel, samtidigt som du hittar det lånet som passar bäst för dig. Vi vet att det kan kännas överväldigande i början, men efter att du har läst den här artikeln kommer du veta mer om vad du ska leta efter och vad du bör undvika för att få en så lyckad bostadsaffär som möjligt.

Fortsätt läsa för att undvika 5 vanliga missar som många gör när de köper sin första bostad!

5 exempel på misstag som de som köper bostad för första gången bör undvika

Nedan är viktiga exempel:

Att inte hitta den bästa räntan

Sannolikheten är hög för att du planerar att ta ett lån för att finansiera din första bostad. Om så är fallet finns det massvis med saker att tänka på, bara när det gäller lånet.

Hur stor kontantinsats behövs? Har du tillräckligt med sparade pengar, eller behöver du hitta andra lösningar?

Räntan är även väldigt viktigt att beakta. I många fall väljer många nya köpare att ta ett lån via deras huvudsakliga bank, men här är det inte säkert att de får den bästa räntan, något som kan kosta många tusenlappar extra per år.

Därmed rekommenderar vi att du alltid jämför lån mellan olika aktörer för att på så sätt hitta det lån som ger bäst ränta för dig. 

Att inte ta reda på vad det kostar att äga bostaden 

Många bostäder har dolda kostnader som inte syns i kalkylen, framför allt om du inte riktigt vet vad du ska räkna med. I dessa fall kan kostnaderna skena rejält, inte minst om du köper ett äldre hus som har större renoveringsbehov eller förväntas ha det inom en snar framtid.

Därmed kan det vara en bra idé att titta lite närmare på detta. Kontrollera vad fastigheten har kostat innan, vilka renoveringar som är gjorda och om driftkostnaderna är realistiska. Fråga proffs eller ta hjälp av de godhjärtade medborgare som hittas på forum runt om på internet.

Att inte ta dit en besiktningsman

Du bör alltid ta med en besiktningsman till fastigheten innan du skriver på kontraktet, även om köparen påstår att en besiktningsman redan har varit där. Du vill ju trots allt få dit en helt oberoende person som kan hitta de fel som fastigheten kan tänkas ha.

Det kan kosta lite att göra detta, men det är det värt.

Att inte leta efter dolda fel

Denna punkt är starkt förknippad med ovanstående punkt. Be besiktningsmannen att göra en grundlig kontroll och kolla gärna för mycket än för lite. Det lönar sig alltid i slutändan.

Om du har en bekant som kan mycket om fastigheter får du gärna ta med den personen. På så sätt kan ni tillsammans leta efter fel som till och med besiktningsmannen kan missa. 

Att inte leta efter de bästa priserna för inredningen

När det är dags att leta efter inredning bör du försöka hitta de bästa priserna, inte minst om du behöver köpa en större mängd möbler, inredningsdetaljer, med mera. Detta kan ta lite tid, men det är ofta väl investerade pengar.

Men för att hitta de bästa priserna kan det vara bra om du vet vad du ska leta efter. Du kan bland annat använda jämförelsetjänster, men även ta del av en VPN-tjänst. Du kan använda en VPN för Sverige om du vill hitta de bästa priserna i det här landet, men med hjälp av tjänsten kan du även byta IP-adress till massvis med olika länder. 

På så sätt kan du exempelvis få samma pris för möbler i Norge som de som bor där, vilket även gäller för länder som Frankrike, Tyskland, med mera. Här finns det ofta många rabatter att hämta på detta sätt. 

En stor bonus är att VPN-tjänsten även säkrar din anslutning, vilket gör att du slipper oroa dig för intrång. På så sätt slår du två flugor i en smäll. Bra va?

Lycka till med ditt bostadsköp!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!