5 Örtagårdsidéer för din Uteplats

Du behöver inte avstå från en vacker uteplats eftersom du inte har en bakgård. Även om du kanske inte har tillräckligt med utrymme för att odla ett dussin grönsaker är det möjligt att skapa en örtagård som ger läckra tillägg till ditt skafferi. Faktum är att det är lättare än du tror. Här är några idéer för örtagårdar för att komma igång.

1. Mät utrymme och solljus

Innan du bestämmer dig för vilka örter du ska odla är det viktigt att tänka på storleken på din uteplats. När allt kommer omkring behöver du bara en liten del för trädgården. Men innan du avsätter ett specifikt hörn är det smart att se när och var solen skiner på din uteplats. På så sätt kommer du att kunna hålla dina örter glada och friska.

Ta en dag för att spåra hur solen träffar din uteplats. De flesta örter behöver spendera fem till sex timmar i direkt solljus. Annars kommer de inte att kunna växa ordentligt. Vilken riktning är din uteplats vänd? Denna faktor kan hjälpa dig att avgöra var du ska placera din örtagård.

2. Välj mellan olika örter

När du har valt en plats vill du fundera på vilka örter du vill odla. Det är viktigt att notera att inte alla örter kan samexistera. Du kanske är benägen att odla varje planta i en enda kruka, men det är inte ett smart drag om du inte väljer specifika örter. De måste dela samma preferenser så att de kan trivas.

Du bör överväga olika örtvarianter för att säkerställa att du inte stöter på några problem. Till exempel är det bäst att odla koriander och dragon separat från oregano och salvia. När du väl har bestämt dig för en spelplan för dina örter är det dags att köpa några förnödenheter.

3. Köp alla nödvändiga tillbehör

Du behöver inte mycket för att skapa en örtagård. Bortsett från växterna behöver du behållare, samt en lätt krukjord. Kom ihåg att du kan göra ändringar efter behov för att passa just ditt utrymme. Alla trädgårdar ser inte likadana ut.

Se till att överflödigt vatten i dina krukor kan rinna ut genom botten. Du kanske vill titta in i en självbevattningsbehållare om du väljer en ört som kräver mer fukt än andra. Dessutom kan du prova en trädgård med örttorn för att spara lite utrymme. Allt beror på hur mycket utrymme du har att använda.

När det gäller jord vill du köpa en mindre tät trädgårdsjord. Krukjord kan ge mer dränering för dina örter så att de inte drunknar. Du behöver inte mycket gödsel heller. Du kan mata dina örter en liten mängd, men du ska inte känna att du behöver göra det varje dag.

4. Tänk på andra tillägg

Här är några idéer för örtagårdar för uteplatsen för att ytterligare förvandla ditt utrymme. Prova gärna unika, konstnärliga krukor för att få din uteplats att se mer sammansatt ut. Du kan också köpa bord och hållare för att höja vissa behållare. Varför inte hänga dina örter med en vertikal plantering för att spara utrymme och skapa dimension?

Dessa tillägg kan få din uteplats att se extra speciell ut. Så länge du inte kompromissar med dina örters miljö är det smart att ha lite kul med dina mönster. Du kan också sprida dina örter på din uteplats för balans. Några fler växttillägg kan avrunda utrymmet för att skapa en fridfull oas.

5. Plantera, sköt och skörda

Se till att gruppera dina örter i liknande kategorier, som tidigare nämnts. Du kan skriva ut små etiketter för att sticka ner i jorden så att du vet vad som är vad. Det är också smart att undersöka hur de kommer att se ut när de är fullvuxna. Om en ört behöver mer utrymme för att blomma, är det viktigt att inte tränga ihop den med andra örter.

Vattna dina örter så fort du planterar dem. Håll jämna steg med ett konsekvent schema så att de får tillräckligt med vatten baserat på deras behov. Du bör kontrollera dina örter under dessa första veckor för att säkerställa att de växer korrekt. Tänk alltid på vädret så att du inte övervattnar dem.

Du vet att det är dags att skörda dina örter när de har tillräckligt med löv för att klara sig. Var noga med att använda en vass kniv för att skära växten rent. Titta på hur du ska skörda varje specifik ört. Annars kan du göra ett felaktigt snitt som skadar plantan. Till exempel ska du skära basilika från toppen, inte botten.

Du kan sedan använda dina örter som du vill.

Använd den här guiden för att odla läckra produkter hemma

Dessa uteplatser örtagårdsidéer kan hjälpa dig att odla och behålla ett läckert urval hemma. Oavsett om du föredrar mynta eller timjan, är det möjligt att skapa en vacker örtagård utan större ansträngning. Du kommer snart att ha ett fantastiskt utrymme med smaskiga örter för dina matlagningsbehov.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!