5 Saker som Byggarbetare Brukar ha med sig (som Inte är Verktyg)

Det är ingen nyhet att byggarbetare behöver en stor mängd verktyg med sig. Allt från skruvar, spikar, till stora maskiner beroende på vilket arbete som ska utföras. I denna artikel tittar vi närmare på några av de saker som byggarbetare brukar ha med sig som inte är verktyg!

Låt oss ta en titt.

1. Kaffe

Kaffe är en del av morgonrutinen för de allra flesta i Sverige. Detta är speciellt sant för byggarbetare som börjar tidigt på morgonen och arbetar hårda och långa dagar. Kaffet är därför en riktig frälsare och ett måste för de allra flesta byggarbetare. Du kan bli förvånad över att höra hur många koppar kaffe som många byggarbetare dricker under en dag.

2. Hörselkåpor med radio

För många byggarbetare är hörselkåpor med inbyggd radio ett måste. Inte minst är hörselkåpor viktigt för byggarbetare för att skydda sin hörsel när de arbetar. Men faktum är att många byggarbetare även använder hörselkåpor när de inte utför högljutt arbete för att lyssna på radio. Många byggarbetare investerar tusentals kronor för att köpa fina och högkvalitativa hörselkåpor med radio. Och med tanke på hur många timmar om dagen de kan ha på sig dem är det definitivt en väl värd investering.

3. Snus

I Sverige brukar många män snus. Eftersom att byggbranschen är mansdominerat är denna siffra ännu högre. För många byggarbetare är snus ett måste för att klara sig igenom dagen och få den energi och fokus som krävs för att genomföra jobbet.

4.Hörselsnäcka

Nej, vi talar inte om en hörapparat. Vi talar om en telefon som de har vid örat. Hur många byggarbetare har du inte sett som har en hörselsnäcka vid örat? Det finns givetvis flera bra anledningar till detta. Under dagarna är byggarbetares händer upptagna med arbete. Samtidigt är byggarbetare ofta på telefonen för att organisera olika saker, planera med kollegor, och prata med kunder. Att ständigt behöva ta upp telefonen från fickan är inte ett smidigt alternativ och lösningen är därmed en hörselsnäcka. Med hjälp av en hörselsnäcka kan byggarbetare svara på samtal och prata i telefon och samtidigt ha händerna fria och därmed kunna arbeta samtidigt som de talar i telefon.

5. Skyddshjälm

Att ha en hjälm är det mest grundläggande men ändå viktigaste utrustningen att ha. Byggarbetsplatser är områden där huvudskador kan hända – speciellt om du inte bär en hjälm. Huvudsyftet med en hård hjälm är att skydda huvudet från fallande föremål. Om du utför mer specialiserat arbete kan du behöva en specialiserad hjälm också. Specialiserade hårda hjälmar kan:

  • minska elektriska stötar
  • öka din synlighet i nattarbete
  • inkludera ljustillbehör för bättre sikt
  • inkluderar ett ansiktsskydd för svetsare
  • har fästen för visir eller hörselkåpor

Hårda hjälmar krävs på byggarbetsplatser på grund av risken för överliggande risker. Om du precis ska börja med bygg- eller yrkesverksamhet är en hjälm ett krav. Entreprenörer kommer att avvisa dig om du inte har en hjälm med dig. Det är inte bara ett sätt att minska riskerna på deras byggarbetsplats, utan det är också för din egen personliga säkerhet. Ditt huvud är den viktigaste delen av din kropp, så ta hand om det genom att köpa och bära en hjälm.

6. Skor med stålhätta

När du tänker på riskerna och potentiella farorna på en byggarbetsplats är det ett måste att ha ett par kängor eller skor med stålhätta. Ungefär som en hjälm är stövlar med stålhätta viktiga när du arbetar på en arbetsplats. Vanliga skor duger inte på en byggarbetsplats. Skor med stålhätta är designade med en förstärkt tå för att skydda dina fötter från fallande föremål eller kompression. De flesta stålhättaskor kommer med förstärkt plätering i sulan för att skydda dig från saker som kan punktera din fot (som spikar).

Om du någonsin har trampat på en legobit tidigare, borde tanken på att en spik sticker hål på din fot vara tillräckligt för att du ska investera i ett par stövlar med stålhätta.

Innan du köper ett par kängor med stålhätta, var uppmärksam på markeringarna på stöveletiketten. Dessa markeringar berättar vilka standarder som dessa stövlar uppfyller, samt vilken typ och nivå av skydd de har.

7. Verktygsbälte

Ditt verktygsbälte fungerar som din verktygslåda och kan utrustas med olika verktyg beroende på ditt yrke. Syftet med ett verktygsbälte är att göra din dag enklare genom att minimera tiden du spenderar med att fumla runt och leta efter ett specifikt verktyg. Verktygsbälten är inte obligatoriska, men en byggarbetares liv blir mycket lättare om de har ett.

För att lyckas i byggbranschen måste ditt verktygsbälte rymma de verktyg du vanligast använder på jobbet. De verktyg du behöver kommer att variera beroende på vilken typ av jobb du utför.

Det finns också olika typer av verktygsbälten som ett elektrikerverktygsbälte, ett snickarbälta, och så vidare, som är anpassade till behoven av arbetare inom respektive fält.

Du kan också välja från andra typer av verktygsbälten – som förkläden, påsar och traditionella bälten. Vid det här laget kommer du att välja ett bälte baserat på den passform och användbarhet du önskar. Om du börjar som allmän snickare kan ditt verktygsbälte vara utrustat med verktyg som:

  • Hammare
  • Tång
  • Skruvmejsel
  • Måttband
  • Snickarpenna

Tänk på ett verktygsbälte som motsvarigheten till en portfölj, men för skickliga hantverkare. Med ett verktygsbälte får du mycket mer bekvämlighet samtidigt som du ser ut som en riktig hantverksproffs. Detta är inte ett krav för alla projekt, men det kommer att vara ett krav för hela din karriär inom byggbranschen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!