5 tips för den perfekta arbetsmiljön – Guide

I spåren av pandemin arbetar fortfarande många människor från hemmakontor minst hälften av sin tid. Detta är en statistik som förväntas fortsätta växa under de kommande åren. Många företag ser distansanställning som en win-win för både arbetare och ägare. Företag sparar pengar på omkostnader och kontorskostnader samtidigt som de ger anställda självständighet och frihet att skapa sina egna arbetsmiljöer.

Men att inrätta det perfekta hemmakontoret kan vara en utmaning. Ett bra hemmakontor främjar produktiviteten genom att ha rätt utrustning ihopkopplad med bekväma omgivningar fria från distraktioner. Här är fem sätt du kan skapa den typen av funktionell arbetsyta i ditt eget hem.

1. Hitta stor framgång med fantastisk kontorsutrustning

Hur konstigt det än kan verka, använder många distansarbetare fortfarande bara en enda bärbar dator på sina hemmakontor. Att ställa in en dedikerad bildskärm eller två förbises ofta, men det kan vara en förändring när det gäller produktivitet, särskilt när man håller reda på e-postmeddelanden, kontorschattar och onlinekalendrar. Att lägga till ett trådlöst tangentbord och mus håller skrivbordslayouten fri från sladdar.

En bekväm stol och skrivbord bör passa din personliga smak. Många människor föredrar ett mindre skrivbord för att motverka röran, medan andra föredrar ett större utrymme för att lägga ut utrustning.

Oavsett din stil kommer tillägget av bra belysning att knyta ihop din arbetsyta. LED-bordslampor erbjuder en mängd olika ljusstyrkainställningar och nyanser för att matcha tiden på dagen du arbetar. Vissa har till och med en regnbåge av färger – en fin touch för dem som arbetar långt in på natten. De kan också hjälpa till med ditt utrymmes energieffektivitet.

Trådlösa skrivare är ett annat bra alternativ för hemmakontor eftersom de inte är kopplade till din dator. Att sätta upp en liten skrivarstation med extra papper och utbytestoner/bläckpatroner frigör mer omedelbart utrymme.

2. Investera i pålitliga internet- och kommunikationsverktyg

Ingen annan förändring har varit mer avgörande för framgången för distansarbete än höghastighetsinternet. Oavsett om ditt företag betalar för det eller om det finansieras ur din egen ficka, är tillförlitligt internet kärnan i de flesta hemmakontor så snåla inte med det!

Du behöver inte registrera dig för den snabbaste planen som möjligt, men det är värt att undersöka optimala hastigheter för ett hemmakontor. Det är också klokt att veta hur du ställer in din smartphone som en mobil hotspot som backup i händelse av ett nätverksavbrott.

Kvalitetsinternetanslutningar betyder att alla dina kommunikationsverktyg kommer att fungera mer effektivt. Allt från Wi-Fi-telefonsamtal till fjärranslutna videokonferenser funkar smidigare över en bra höghastighetsanslutning.

Se till att testa dina mikrofoner, högtalare och kameror innan alla affärssamtal du behöver ringa så att du syns och hörs tydligt.

3. Låt inte röran stänga in dig

Ett bra tips för hemmaarbetare, ät inte måltider vid ditt skrivbord. Det är lätt att låta en maträtt här eller en kopp där förvandlas till högar.

Det är viktigt att du sätter upp hyllor, lådor och skåp för att organisera föremål. Den främsta anledningen är att det kan krävas extra disciplin för att upprätthålla ett hemmakontors ordning och reda eftersom ingen tittar dig över axeln.

Ta en sida från den trendiga KonMari-metoden och prioritera de föremål du använder mest, rensa bort det som inte är väsentligt och distraktioner.

Detta är särskilt viktigt i små rum eller trånga utrymmen. Gör ditt bästa för att ägna några minuter i slutet av varje arbetsdag åt att organisera din arbetsyta så att den blir ren, snygg och redo att användas på morgonen.

4. Dra fördel av naturligt ljus och behagliga färger

Det finns en anledning till att dessa hörnkontor är så eftertraktade i den skåpfyllda layouten på företagskontor, tillgång till naturligt ljus och utsikt över omvärlden är bra för själen och för produktiviteten.

Detta är en av de stora fördelarna med ett hemmakontor som få företagskontorsutrymmen kan erbjuda arbetarna. Att ställa upp din arbetsstation nära ett fönster är också bra för frisk luft och ger växter och blommor en plats att bo på.

Tillsammans med bra belysning är att dekorera dina väggar, mattor och möbler i färger som resonerar med din personliga smak ett utmärkt designövervägande. Ju mer avsiktlig du är med inredningen av ditt kontor, desto mer personligt och bekvämt kommer det att kännas. Chansen är stor att du kommer att spendera mycket tid på ditt kontor.

Det går bra att hämta inspiration från andra källor, men se till att ditt kontor är en återspegling av din egen stil, oavsett om det innebär att hänga en målning av Picasso eller en Batman-affisch.

5. Upprätta bokstavliga gränser

I en perfekt värld skulle varje hemmakontor vara en avskild fristad, fylld med natursköna vyer och gott om öppna ytor. I verkligheten är många hemmakontor begränsade till ett litet rum eller ett avdelat område i ett större rum.
Det är dock okej, så länge du kan sätta upp några fysiska markörer för var arbetsutrymmet börjar och hemutrymmet slutar, duger nästan vilket utrymme som helst. Se till att andra boende i huset (inkluderat hundar och kattdjur) respekterar gränsen för ditt hemmakontor också.
Förtydliga att arbetstiderna är desamma som de skulle vara på ett kontor. Detta kan vara svårt att kommunicera till makar och barn, men det bör göras tidigt för att etablera en professionell och fokuserad arbetsmiljö.
Beroende på var du bor vill du vara extra tydlig med att advokater inte är välkomna, särskilt under arbetstid. Ingenting är mindre professionellt än ringningen av en dörrklocka under en videokonferens (eller den högt skällande hunden som följer). Försök att mildra den här typen av distraktioner innan de dyker upp.

Oavsett var du etablerar dig i ditt hus, behandla utrymmet som en professionell miljö, kompletterad med din egen personliga stil och preferenser. Och bli inte förvånad om du aldrig mer vill kliva in på ett företagskontor!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!