5 typer av Byggnadsmaterial och deras Användningsområden

Människor har letat efter nya och spännande byggmaterial sedan vi flyttade ut från grottor och började bygga våra egna hem och byggnader. Vi har kommit långt från huggen sten och grovhuggna stockar som vi använde förr – men återigen, vissa saker förändras aldrig. Här är några av de vanligaste typerna av byggmaterial och deras användningsområden.

1. Trä, konstruerat trä och bambu

Trä är ett av de äldsta byggmaterialen som mänskligheten känner till. Så fort vi lärde oss att tillverka stenredskap, fällde vi träd och formade dem till skydd. Vi använder fortfarande trä idag i stor utsträckning, även om det ser mycket annorlunda ut än stockarna vi brukade använda. Du hittar virke i allt från husstomme till golv, tak och landskapsarkitektur.

Konstruerat trä, å andra sidan, är nyare, billigare och ofta mer hållbart. Du hittar det på många av samma ställen som du hittar standardvirke, och det kan till och med vara mer hållbart än alternativet. Bambu är en av de nyaste träformerna som du hittar i byggbranschen, även om det tekniskt sett inte är trä alls. Bambu växer snabbt och är två till tre gånger starkare än traditionellt lövträ, men det klassificeras som ett träigt gräs. Bambu blir allt mer populärt med den växande oron för hållbarhet i byggandet.

2. Betong, tegel och sten

Betong, tegel och sten kan alla verka likadana, men de fyller var sin egen distinkta nisch inom byggbranschen. Betong består av ett aggregat av sand och grus blandat med cement eller något annat bindemedel. Du hittar detta i fundament, uppfarter, trottoarer och andra liknande projekt. Som entreprenör kommer du förmodligen att behöva en betongpump för att använda betong för dina projekt.

Tegel, å andra sidan, kommer redan gjuten och redo att användas. Du hittar tegel i väggar, fasader och landskapsarkitektur. De sätts vanligtvis ihop av en skicklig murare och hålls samman med lager av murbruk.

Slutligen hittar du sten i olika applikationer, från landskapsarkitektur och fasadarbeten till en integrerad komponent av betongen i din grund.

3. Glas och keramik

Med fokus på att ge naturligt ljus kan du inte bygga en modern byggnad utan glas. Det kan vara ömtåligt, men i rätt händer kan glas användas i fönster, dörrar och takfönster, samt för att skapa visuella effekter och fasader. Gamla fönster gjordes med en enda glasskiva, medan nyare alternativ är dubbelglasade eller till och med trippelglasade för att ge bättre isolering och energieffektivitet.

Keramik kan ha samma bräcklighet som glas, men det är en helt annan klass av material. Ändå hittar du det i allt från eldstäder och skorstenar till handfat, badkar och andra badrumsinredningar. De flesta kakel som används i kök och badrum är också gjorda av olika former av keramik.

4. Stål, koppar och aluminium

Sedan bronsålderns början har vi införlivat metall i våra byggprojekt. Idag hittar du främst stål, koppar och aluminium i konstruktionen, även om du kan hitta andra metaller som gjutjärn, silver och guld som estetiska tillägg. Du kan hitta stål främst i konstruktionsapplikationer. Det är ramverket för allt från små flervåningsbyggnader till skyskrapor.

Aluminium börjar synas mer i konstruktionen eftersom det är jämförbart i hållfasthet med stål men är mycket lättare än sin motsvarighet. Koppar, å andra sidan, är en integrerad del av nästan varje byggprojekt. Dess konduktivitet gör den till det perfekta valet för elektriska ledningar.

5. Kolfiber

Kolfiber tillverkas genom att långa fibrer blandas med hartser, vilket gör dem styva och starka. Tum för tum, kolfiber är fem gånger så stark som stål till en bråkdel av vikten. Även om det är ett populärt alternativ för bilkonstruktion, har det först nyligen dykt upp som ett alternativ för hem- och byggnadskonstruktion. Du hittar det inte som ensamt om inte arkitekten specifikt inkluderade det i ritningen.

Istället använder ingenjörer kolfiber för att förbättra styrkan hos andra konstruktionsmaterial. Du kommer att se det i form av fiberarmerad betong eller plast som är starkare och mer motståndskraftig än sina motsvarigheter.

Välja rätt material för jobbet

Detta är inte en uttömmande lista över byggmaterial på något sätt . Det finns alltid möjligheten att du stöter på ett alternativ som är bättre för jobbet men som kanske inte anses vara traditionellt. Detta är dock det material du oftast stöter på under dina arbetsuppgifter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!