5 Typer av Skorstenar & Braskaminer för ett Traditionellt Utseende

Skorstenar, braskaminer, och eldstäder har alltid varit häftklamrar i ett traditionellt hem. Allteftersom tiden går söker många husköpare efter ett hus med öppen spis och skorsten speciellt för den mysiga känslan och känslan av livsstil som paret ger.

När de söker efter ett hus eller planerar att bygga ett hem med en braskamin bör nya husägare ha sina preferenser i åtanke för att avgöra vilken typ av braskamin som fungerar för dem.

1. Vedeldad kamin skorsten

Dessa braskaminer är mycket tunnare och tar mindre plats än de andra på den här listan. De fungerar som en utmärkt funktionell del för husägare som inte bryr sig så mycket om utseendet på sina skorstenar och tycker att vedeldade braskaminer är mer effektiva och attraktiva än el- eller gasalternativ. Denna skorsten ser mer ut som en rökkanal än en vanlig skorstensform.

Dess tunnare storlek kan göra den oansenlig för husägare som inte bryr sig om att ha en skorsten som ett uttalande. Men om en husägare önskar en braskamin senare kan de välja att bygga en mer skrymmande skorsten runt rökkanalen. Det här alternativet ger gott om utrymme för tillväxt och stilförändringar.

Ett annat snyggt och populärt alternativ är täljstenskaminer. Det finns lite olika sorter så titta på detta Test av täljstenskaminer för att jämföra olika sorter.

Tyvärr måste varje skorsten som byggs runt röret stå emot de höga temperaturerna som kommer från braskaminen, så det är inte rimligt för alla omständigheter. För många husägare blir det lättare att välja en elektrisk spis.

2. Tegelskorsten

En tegelskorsten är vanligtvis det som första som folk kommer att tänka på när de tänker på en skorsten på sitt hem. Det är den mest välkända typen av skorsten och är standardvalet, eftersom det både är ett prisvärt alternativ och ser rent och professionellt ut när det görs på rätt sätt. Många människor kanske väljer en tegelskorsten helt enkelt för att det är det enklaste alternativet och kan se sammanhängande ut med vilket hus som helst.

Förutom att matcha nästan alla hem eller tak är tegelskorstenen känd för att vara praktisk och hållbar. Den tål brännande temperaturer på cirka 980ºC, vilket gör den till det perfekta alternativet för personer som planerar att använda sin eldstad ofta under vintern.

På grund av tegelstenarna är dock denna skorstenstyp porös och kan ha problem i en våt miljö. Årligt underhåll är obligatoriskt för att hålla denna skorsten i fungerande skick så att den kan undvika erosion. Dessutom, om det byggs felaktigt eller utsätts för för mycket vatten över tid, kan husägare behöva ta itu med inre ruttnande och strukturella problem, vilket kan vara kostsamt att ta itu med.

3. Metallskorsten

Metallskorstenar är den typ som har det snyggaste utseendet. De kan passa in i nästan vilken hemdesign som helst på grund av deras mångsidiga utseende. Även om de är vackra bör husägare med metallskorstenar se till att följa brandsäkerhetsbestämmelserna ännu mer aggressivt än med andra typer av skorstenar.

Det fina med metallskorstenar är att de är naturligt resistenta mot olägenheter. Husägare kommer inte att hitta skadedjur eller rost som plågar ytan på deras metallskorstenar, vilket innebär att de kommer att ha en färre irritation att ta itu med när de utför underhåll. Dessutom passar metallskorstenar bra med moderna och industriella hem, några av de mest populära designstilarna som finns.

Medan metallskorstenar är bra måste husägare se upp för att de kör sina eldstäder för ofta eller för varmt. Även om denna typ av skorsten är hållbar kan metall fortfarande skeva, vilket gör att skorstenen ser lite ovanlig ut.

4. Stenskorsten

Stenskorstenar kan också vara ganska snygga och passa in i många hems estetik. Dessa skorstenar har en tuff yta, och var och en är unik eftersom varje sten är annorlunda. Husägare hittar inte sin stenskorsten replikerad någon annanstans eftersom det är omöjligt att hitta två av exakt samma stenar.

Dessa skorstenar är också porösa, men till skillnad från sina motsvarigheter i tegel har de inte så mycket problem med erosion. Den kanske viktigaste nackdelen med att välja en stenskorsten är hur dyr den är. Att montera en stenskorsten tar mer tid och arbete, för att inte tala om erfarenhet, eftersom den inte liknar någon annan typ av skorsten.

5. Prefabricerad skorsten

Prefabricerade skorstenar byggs vanligtvis utanför huset. När de är klara med produktionen transporteras dessa skorstenar till sina slutdestinationer. De kan ha lite sämre prestanda än en vanlig skorsten, men de kompenserar för det med att vara budgetvänliga.

Dessa skorstenar kostar mindre att tillverka och kan vara ett bra alternativ för folk som vill ha ett murat utseende på sin skorsten men inte vill gå över sin budget. Den enda nackdelen med den prefabricerade skorstenen är att den inte är lika hållbar, relativt sett, och behöver mer underhåll jämfört med andra typer av skorstenar.

Är eldstäder och skorstenar värda det?

Beroende på vem du frågar är skorstenens allmänna estetik inte värd sina nackdelar. Skorstenar och eldstäder är inte alltid miljövänliga på grund av de utsläpp som läcker ut i luften med vedeldade eldstäder. Dessutom kan underhållsbehovet vara ett jobbigt för många människor, även om det är en syssla som måste utföras regelbundet, annars riskerar husägare en husbrand.

El- och gaseldstäder är lite mer miljövänliga, så för föroreningsmedvetna individer som vill ha utseendet av en skorsten men mindre risk för skadliga utsläpp är alternativa eldstäder rätt väg att gå.

Trots alla deras nackdelar är eldstäder och skorstenar ett bra sätt att få ett hus att kännas som ett hem. För dem som bor i områden med täta vinterstormar kan eldstäder vara deras sätt att hålla sig varm och mysig under ett strömavbrott.

Dessutom, som många husägare och blivande husägare redan har räknat ut, kan skorstenar och eldstäder vara estetiskt tilltalande och dra ihop utseendet på ett hem. Att bestämma vilken typ av skorsten som ska användas beror på husägarens budget och preferenser, men vilken typ av skorsten som helst kan passa perfekt med rätt stil.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!