6 Hemrenoveringsidéer för Äldre Individer

Bostaden vi bor i idag är byggd för att passa dagens behov, men hur är det när vi börjar åldras? När vi börjar bli 60, 70, eller 80 år gamla? Äldre vuxna börjar uppleva problem med sitt fysiska och psykiska välbefinnande som synproblem, rörlighetsproblem, ledsmärtor etc. Andelen fall och frakturer hos personer över 60 ökar med 200 procent på grund av felaktig heminredning.

Det är därför som renoveringar av hem sker för äldres säkerhet och för att hjälpa dem att leva så länge som möjligt. Att skapa ett tryggt hem för seniormedlemmarna att bo minskar beroendet, förebygger skador och minskar fall. Dessutom sparar det mycket energi, vilket minskar elräkningarna.

Förändringar i struktur, storlek och sammansättning av ett hushåll för att passa olika åldersgrupper är ett stort steg. Så här är sex enkla hemrenoveringar som passar dig eller en åldrande familjemedlem.

1. Säkra och vänliga golv

Att välja rätt golvmaterial för äldre husägare är mycket viktigt. För att välja rätt golv finns det några faktorer som alla bör överväga. De fem elementen är:

 

  • Glidmotstånd
  • Lätt att röra sig
  • Lätt att upprätthålla
  • Komfort

 

Dessa faktorer varierar beroende på var golvet är placerat. Till exempel för badrumsgolv måste man överväga ett halkbeständigt material som är bekvämt att strosa på och underhålla, medan man för vardagsrummet kan välja ett varmt och mjukt golv.

Mattor är idealiska för hemmet. Det minskar risken att falla och skyddar mot eventuella skador. Välj högkvalitativa mattor som har vaddering under, vilket kan öka komforten och säkerheten för äldre. Seniorer kan också känna sig obekväma att gå på kalla golv. Att välja heltäckningsmatta kommer att vara en mycket trevlig upplevelse för fötterna än en keramisk kakel.

2. Belysning

Om en pensionär förlitar sig på mobilitetshjälpmedel som en hopfällbar rollator, är det viktigt att vidga dörröppningarna för enkel navigering. Istället för att välja en betydande renovering, överväg att ersätta de befintliga dörrgångjärnen med förskjutna dörrgångjärn. Dessa gångjärn låter dörren svänga ut ur karmen, vilket ger mer bredd till dörröppningen.

Små badrumsutrymmen kan göra det svårt för äldre vuxna att ta sig in och ut, särskilt när man använder en mobilitetsanordning. Så ett bra tips är att ändra riktningen på badrumsdörrens öppning utåt istället för inuti badrummet.

4. Lägg till spakhandtag på dörrar och skåp

Människor med artrit och stela leder tycker att det är svårt att ta tag i små knoppar på dörrar och skåp. Byt därför ut dessa knoppar mot C- eller D-formade drag som låter dig vira fingrarna runt dem. Detta gör det lättare för äldre att hålla och öppna dörrar och skåp snabbt.

Ibland blir de felinställda dörrarna också utmanande att öppna och stänga. Att gnugga av dörrens kanter med sandpapper kan vara en snabb lösning på detta problem.

Garagedörrar kan också vara utmanande och rent av farligt för äldre att använda. Att skaffa en rullport istället för en platta garageport gör det lättare för seniorer att klara sig.

Vissa seniorer har svårt att använda nycklar. Genom att installera dörrlås med fjärrnycklar kan äldre vuxna hantera dörren med mobiltelefoner, vilket gör det till en utmärkt förbättring för dörröppningarna.

5 . Säkra trappor

Trappor kan vara farliga för äldre vuxna eftersom de redan löper risk att falla och att halka från trappor kan vara ännu mer kritiskt. Vissa försiktighetsåtgärder kan förhindra skador och hålla dem säkra. Kontrollera att trappans ledstänger är stabila.

Räckerna måste vara hållbara och robusta. De får inte vicka eller röra sig fram och tillbaka, även om du lutar dig mot dem. Även om det bara finns ett par steg, installera en stadig ledstång för att förhindra fall. En rullstolsramp är också ett utmärkt alternativ för smidig förflyttning in och ut ur hemmet. Håll trappans topp och botten fria från lösa mattor och eventuella möbler som blockerar vägen.

Det måste finnas tillräckligt med trappbelysning även uppifrån och ned. Att använda en takbelysning med låg bländning och trappbelysning säkerställer att varje steg och dess kanter är tydligt definierade för att förhindra fall.

Dessutom är trappmaterialet också en viktig aspekt att ta hänsyn till. Om trappan är gjord av trämaterial, byt sedan till gummi eller halkskyddstejp. Om det finns mattor i trappan, se till att de inte är hängiga eller lösa.

6. Lägg till stödhandtag i badrummet

Badrummen är de regioner som är mest utsatta för olyckor i huset för äldre vuxna. Tanken på att en äldre medlem ramlar i badrummet är en mardröm för vårdgivarna. För att skydda dina nära och kära från sådana olyckor, installera toaletthandtag som minskar risken för missöden. De är lätta att sätta upp och är billiga.

Badrumsstänger är extremt starka och stödjer äldre att hålla i dem när de sitter och står. Tanken på att det finns något för stöd på toaletten ger dem en känsla av trygghet och självförtroende.

Stödhandtagen kommer i antingen metall eller plastmaterial. Den vanligaste installerade är en badrumsstång i rostfritt stål med mindre diameter som ger ett bra grepp.

Slutsats

 

Ovanstående är de enkla, billiga hemrenoveringsidéerna som man måste lägga till sitt hem, vilket gör det säkert för pensionärerna. Diskutera dessa tips med dina nära och kära och låt dem veta om dina farhågor om deras säkerhet. Dessa hemrenoveringar kommer att hjälpa till att ta hand om deras behov och gör huset olyckssäkert.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!