6 Målartips och Tricks för Husägare

Att måla ditt hem är en av de mest prisvärda och minst arbetsintensiva metoder för att öka trottoarkanten. Även om du inte vill sälja, återupplivar en fräsch nyans ditt utseende och ökar andrahandsvärdet på din fastighet.

Du kan eliminera massor av frustration genom att planera ditt målningsprojekt noggrant. Studera följande målartips och trick så att ditt nästa projekt går så smidigt som möjligt.

1. Planera din design

Det är inget fel med att måla varje vägg med ett äggskal eller ecru nyans – men det är inte mycket spännande med en sådan palett heller. Försök att hitta en balans mellan neutrala klassiker och en djärv personlighet.

Målar du huvudentrén? Överväg att skapa en levande fokuspunkt genom att måla din ytterdörr en ljusgul eller grön. Prova att experimentera med en accentvägg i ett vardagsrum för att bryta upp en monokrom nyans.

Nya designtrender dyker upp varje år. Du kan värma upp känslan av ditt hem med en subtil antydan av ros. Du kan också experimentera med att måla geometriska mönster – som ett schackbräde – på ditt barns lekrumsvägg. En vägg med ametistaccent kan lägga till ett kungligt utseende till din matplats.

Oavsett vilken färg och design du väljer, gör säker på att de återspeglar din personliga stil. Du kan alltid måla igen om du behöver sälja, men för tillfället är det här ett hem du vill trivas i.

2. Prova färgprover på din vägg

Även om ett prov ser perfekt ut i butiken kan det se helt annorlunda ut på dina väggar. Skillnader i belysning kan förstärka vissa nyanser, och färgen på dina möbler påverkar den totala effekten.

Innan du köper tillräckligt många liter för att slutföra ditt projekt, köp ett begränsat prov för att prova först. Vissa butiker kommer att tillhandahålla dessa gratis.

Planerar du att måla mer än ett rum? Nyanserna du väljer för närliggande områden kombineras för en total effekt. Prover hjälper dig att se hur olika utrymmen fungerar tillsammans.

Behöver du ett exempel? Den olivgröna du valde för din matsal kan se fantastisk ut ensam. Om du målar ett sammanhängande vardagsrum mörkgult riskerar du dock att få ditt hus att framstå som institutionellt.

3. Investera i rätt material

Även om det är sant att du kan nöja dig med en pensel och panna, ju bättre kvalitet på dina verktyg, desto enklare är det att slutföra ditt projekt.

Ett rullskydd med hög kapacitet innebär att man gör färre resor till pannan – lämnar mer sällsynta möjligheter till dropp.

En mini-handmaskering gör det enkelt att tejpa av din formning över att manipulera de klibbiga sakerna med fingrarna.

Om du har högt i tak kan rätt stege och rullförlängning göra det lätt att slå i övre hörnen.

Kom ihåg att klä dig lämpligt på projektdagen. Förutom att välja gamla kläder, välj de med många fickor. På så sätt sparar du tid på att springa fram och tillbaka för förnödenheter.

4. Tejpa och maskera allting

Att tejpa din profil ordentligt och täcka din matta kan förhindra att ett billigt målarprojekt blir en dyr renovering.

Ja , det tar några timmar att göra detta korrekt, men det sparar i slutändan tid. Att skynda på förberedelseprocessen kan leda till ett misstag som att få färg på taket. I slutändan skulle du ha ett mycket större målningsjobb att ta itu med på grund av din brådska.

För att säkerställa att tejpen fäster på ytor, rengör den med en fuktig trasa innan applicering. Du kan använda en spackel för att trycka på hörnen. Och när du väl börjar måla kommer nästa tips att hjälpa dig att undvika problem.

5. Ta ett långsamt och metodiskt tillvägagångssätt

Det finns en märklig affärsparadox som lyder, “att snabba upp, sakta ner.” Du kan slutföra de flesta målningsprojekt på en enda helg, men det betyder inte att du ska skynda dig igenom saker och ting.

Att försöka arbeta för snabbt resulterar i dålig kvalitet. Du kan sluta titta på en vägg täckt med deprimerande droppar om du inte tar dig tid.

Arbeta långsamt och metodiskt och ta pauser när du behöver dem. Dina axlar och armar kan bli ömma om du sträcker dig ut över huvudet. Trötthet leder till misstag, och att ta en paus när din kropp kräver det är ett toppmålningstips.

6. Snabbrengöringsfel

Så fort du droppar, rengör den spillda färgen innan den torkar. Om färgen landar på din matta, torka upp den med en frottéhandduk och några droppar glycerin – gnugga inte.

Olivolja eller mineralsprit kan hjälpa dig att ta bort färgspill från bänkskivor och hårda golv. Var bara försiktig så att du inte riskerar att skada ett värdefullt material i processen.

Målningstips och tricks för din nästa ombyggnad

Tänk på ovanstående målartips och tricks nästa gång du planerar ett projekt. Du kommer att avsluta ditt projekt snabbare och njuta av resultatet när du tar ett systematiskt tillvägagångssätt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!