6 Saker att Tänka på När du Väljer Dörrar för din företags- och Butikslokal

Att välja rätt dörrar för alla industriella fastigheter, butiker, eller organisationslokaler kan vara svårt. Övervägandena att göra när du väljer dörrar för dessa fastigheter är annorlunda från när du väljer dörrar till en bostad. De är samtidigt viktiga för din verksamhet eftersom de ger tillgång in och ut ur din byggnad och håller din personal på ett smidigt och effektiv sätt.

En av de första sakerna att tänka på är om du behöver inner- eller ytterdörrar till ditt företags lokal. Du kanske behöver båda? Detta är ett avgörande steg eftersom de, beroende på miljön dina dörrar kommer att placeras i, kan behöva specialfunktioner för att skydda dem från vissa element. Till exempel, medan ståldörrar kan användas både internt och externt, gör deras slitstarka skrymmande exteriör dem mer idealiska för utomhusbruk. Likaså är jalousiedörrar eller pendeldörrar mindre påträngande och mer praktiska, vilket gör dem bättre lämpade för inomhusbruk.

Det är därför vi har sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att identifiera vilka dörrar som passar dig bäst.

1. Syfte – Det primära syftet med den aktuella dörröppningen – interiör/exteriör.

Ansvaret för en ytterdörr är helt annorlunda än för en innerdörr. Tänk på din avsikt med dörren redan från början. Om allt du behöver är att dela upp två ytor internt, – men kräver lite snabbhet för att öppna och stänga dörren för t.ex. gaffeltruckar, – då kan du ha det bättre med en kostnadseffektiv snabbrullport.

För något med lite mer säkerhet för en ytterdörr, mer designattraktion/mindre hastighet krävs – överväg en kompakt takskjutport som erbjuder mångsidig design från färgade RAL-paneler till isolerade glaspaneler. Några andra faktorer att tänka på inkluderar:

  • är det en lastkajdörr
  • behöver du temperaturkontrolldörrar
  • behöver ditt lager dammkontroll
  • vad är fördelen med snabbrullportar
  • letar du efter temperaturkontroll med ofta öppen dörr
  • behöver du isolerad snabbdörr

2. Trafik – hur många gånger öppningen öppnas/stängs.

Det här är väldigt viktigt. Om du underskattar trafikkraven för din dörröppning kan det resultera i mycket frustration och bortkastade kostnader senare. Till exempel, en hektisk plats där gaffeltruckar och lastbilar åker in och ut, en automatiserad dörr är väldigt viktigt.

Förväntar du dig att dina anställda ska hoppa ner från en gaffeltruck, öppna en dörr för hand eller vänta på att en långsam dörr ska öppnas/stängas? Tänk på hur många gånger varje dag detta inträffar. Att betala sina anställda för att stå och vänta medan en dörr fungerar är knappast en produktiv användning av deras tid, inte heller lönen du betalar dem.

I andra änden av spektrumet – om du bara har fotgängare som kommer in och ut varje dag bara för att öppna dörren på morgonen och stänga den på natten, då är en snabböppnande elektrisk dörr förmodligen inte något för dig. Överväg en takskjutport som ger alternativ som en gångdörr för fotgängare.

3. Storlek – Den nödvändiga storleken på öppningen.

Den här knyter an ganska hårt till punkten ovan; din trafik. Vilken typ av fordon kommer in och ut från lagret? Fotgängare kräver bara en standarddörröppning, medan stora lastbilar kräver en stor dörr för att passa fordonsstorleken.

4. Energikostnader – Både driftskostnader och energiförlust.

Känner du till den ekonomiska kostnaden för att driva dina dörrar på en daglig basis? Vet du hur mycket pengar du spenderar på energiförlust från ett temperaturkontrollerat område? Återbetalningstiden för att installera ett snabbt och isolerat alternativ kan mycket väl vara motiverat.

5. Vindhastighet – Tryck på öppningen / om någon.

Lokala dörröppningsspecialister som tillverkar sina egna dörrar kommer att ha kunskap om lokala förhållanden, samt erfarenhet av att hantera företag som behöver vindstänger/tilläggsstöd inom dörrar som vetter mot väder och vind. När du pratar med en dörrspecialist, se till att du låter dem veta om vindtrycket – ännu bättre, be om en konsultation på plats så att de kan samla in detaljerna själva. Du kanske är van vid vindflödet – men det är viktigt att bedöma och informera tillverkaren så att du inte får ytterligare underhållskostnader senare.

6. Kapitalkostnad – Hur många år det potentiellt kan ta dig att betala av dina dörrar.

När du har beräknat energikostnaderna för din nuvarande dörröppning – eller beräknat energin som krävs av en oisolerad, långsam, standardjalousie för en ny dörröppning – ta reda på vad de årliga totala driftskostnaderna är.

Inkludera väntetid av anställda; till exempel, om en 2 meter hög dörr öppnas 3 gånger i timmen och en vanlig rulljaluosie tar 20 sekunder varje gång – på en åtta timmars arbetsdag fungerar detta på 40 minuter i veckan. Medan en snabbdörr kan röra sig med 2m/sek… Tiden för att en möjligen dyrare, snabbdörr ska betala för sig själv kanske inte är så lång!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!