6 Tips som Hjälper dig att Designa dina Inomhusutrymmen

Utan att överväga effekten av din inredning kan du sluta med estetiskt tilltalande rum men funktionellt värdelösa. Därför är det första steget för att designa ett inomhusutrymme att skapa ett syfte själv.

Sedan, efter att du har bestämt hur dess användning kommer att påverka alla aspekter av design, kan du fortsätta med att skapa en färgpalett och välja lämpliga material för väggar, golv, möbler, belysningsarmaturer och accenter som kommer att användas i den. Med den här listan med fyra tips till hands kommer du att kunna samordna dina ansträngningar bättre när du designar dina inomhusutrymmen.

Tips för att designa inomhusutrymmen

Hur våra hem är designade kan avsevärt påverka vår lycka, produktivitet och energinivåer. Det är därför, när det kommer till att designa dina inomhusutrymmen, det finns några viktiga saker du kan göra för att se till att de är inbjudande och funktionella.

Nedan följer sex tips som hjälper dig att designa dina inomhusutrymmen:

1. Sockellister och hörn

Använd golvlister som en bård för att skilja en vägg från en annan, och den fungerar också som en kontaktpunkt. Dina sockeldesignbrädor ger en möjlighet att uttrycka din personlighet och den stil du försöker uppnå i ditt hem. Dessutom kan lägga till golvlister till dina inomhusutrymmen hjälpa till att definiera området som du försöker dekorera eller använda för ett specifikt ändamål. Detta gäller särskilt hörn, som ofta är underutnyttjade i de flesta hem.

2. Definiera syftet med rummet och hur det kommer att användas

När du överväger ditt hus som helhet, kan du ha områden utsedda för specifika ändamål; ställen att äta, sova, koppla av, arbeta och leka. Vart och ett av dessa utrymmen i ditt hem kan dra nytta av genomtänkt design för att säkerställa att de är användbara för sitt avsedda syfte.

Anta till exempel att ett område är ett avkopplande utrymme där du tittar på TV eller läser. I så fall vill du se till att den har ett bekvämt sittarrangemang på ett sätt som gör att du kan se innehållet tydligt samtidigt som du minimerar distraktioner som kan hämma din avkoppling. En mysig matta placerad under dina fötter hjälper också. Några andra komponenter som är viktiga när du skapar avkopplande inomhusutrymmen är belysning och temperaturkontroll. Genom att lägga till några enkla designdetaljer kan du göra den här delen av ditt hem mer inbjudande och bekväm.

  • En avkopplande plats där du tittar på TV eller läser
  • Bekväma sittplatser som är arrangerade på ett sätt som gör att du kan se innehållet tydligt samtidigt som du minimerar distraktioner
  • En mysig matta placerad under dina fötter

3. Överväg färgpaletter baserade på tiden på dagen

Det är viktigt att överväga varje aspekt av din inredning noggrant när du planerar för ett inomhus. Medan vissa människor tycker om att göra djärva val, är det bäst att hålla saker enkla oftare än inte. När du väljer din färgpalett för vart och ett av rummen i ditt hem, vill du överväga deras individuella användning, men också hur de passar in i det stora bild av hela utrymmet.

Om du till exempel använder ett rum som kontor eller bibliotek där du kommer att arbeta eller studera dagligen, är det förmodligen det bästa alternativet att välja neutrala nyanser som främjar produktiviteten. Om du istället vill att den här delen av ditt hem ska fungera som ett underhållningsutrymme där familj och vänner samlas för fester och andra evenemang, kommer ljusare färger att hjälpa till att få det att se större ut.

4. Använd raka linjer och 90° vinklar när det är möjligt

När du designar dina inomhusutrymmen är det bäst att använda så många raka linjer som möjligt. Detta säkerställer att allt är justerat och balanserat på ett visuellt tilltalande sätt. Du kan skapa en känsla av ordning och reda som kommer att positivt påverka energinivåerna i ditt hem. Att använda raka linjer hjälper till att skapa balans inom layouten av ditt utrymme. Dessutom kan användning av vinkel- eller 90-graders avstånd i rum skapa tvärvyer mellan två olika områden.

5. Glöm inte belysning

Belysning kan användas för att förvandla ett utrymme till något inbjudande och mysigt.

Företag känner till vikten av bra belysning – från restauranger som stänger rum med hängande lampor för att skapa mysigare atmosfär, till butiker som dämpar takbelysning för att dölja brister i sina produkter.

De förstår alla hur viktig belysning kan vara för att skapa stämningar i deras butik. På samma sätt ska du inte underskatta vikten av bra belysning i hemmet. Du kan använda den för att mjuka upp hårda linjer eller skapa ett välkomnande utrymme som får dina gäster att känna sig bekväma och tillfreds.

6. Använd lagringsutrymmen

Som nämnts ovan kan användning av lagringsutrymmen hjälpa till att maximera ditt tillgängliga utrymme. Detta tips är ofta underutnyttjat av husägare som försöker arbeta med en viss design eller tema i sitt hem.

Ett exempel skulle vara att installera handduksstänger på sidorna av duschkabiner istället för på bakväggen; detta ger mer utrymme för människor att röra på sig medan de diskar efter att ha använt den. Ett annat exempel skulle – där det är möjligt – vara att lägga till hyllor eller lådor inuti skåpen kan vara ett bra sätt att lagra föremål. Till och med något som att använda skrymslen

Det här är bara några tips för hur du kan designa dina inomhusutrymmen på ett sätt som gör dem inbjudande och funktionella för dig själv, din familj eller dina gäster.

Även om det kan tyckas svårt i början, när du bryter ner de individuella stegen som behövs för att få detta att hända, kommer du att upptäcka att det är ganska enkelt när du väl har vant dig vid att tillämpa dessa principer på varje rum i huset.

Kom ihåg – försök att inte överbelasta något rum med för många olika inredningsstilar eller teman; att ha konsistens i hela hemmet hjälper till att hålla saker balanserade och organiserade.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!