6 viktigaste frågorna att ställa en Inredningsarkitekt

En av finesserna efter att ha byggt ett hem är inredning. En inredare anlitas för att ge byggnadens rum och inre utrymmen tilltalande estetik.

Den kan fortfarande anställas senare enbart för att bestämma nästa färg på rummen, positionerna av skåp och andra möbler, eller om man ska inkludera eller ta bort några dekorativa element för att förbättra rummets estetik eller för att ge det en avsedd stämning.

Topp 6 frågor att ställa en inredningsarkitekt

Husägaren måste ställa några frågor när han eller hon anlitar en inredare. Det måste finnas en ordentlig kundrelation för att hjälpa dem att snabbt etablera en mellanväg i sina val av dekorativa element och strategier för att utnyttja det tillgängliga utrymmet.

Inredning, lika enkelt som det uppfattas vara, är inte en förhastad process. Det är en process där en klients idéer och krav kan komma i konflikt med dekoratörens kreativitet; detta kan resultera i en hemsk design om den inte hanteras på rätt sätt.

Det är också en process som kräver att en kund litar på inredningsarkitektens uppfinningsrikedom när det gäller att använda kundens dekorativa material.

Nedan listas några viktiga frågor som du bör ställa till en inredare för att uppnå maximalt resultat.

1. Vad är din budget?

Det är nästan omöjligt att underskatta effekten av korrekt finansiering i inredningsdekorationer. Priserna på dekorativa material, transportkostnader, tillgång på material och serviceavgifter kommer att påverka resultatet av din inredning.

Det är lämpligt att fråga den blivande dekoratören du vill anlita att gör en heltäckande budget över vad som krävs för att få inredningen i ditt hem eller kontor att få det utseende du så önskar.

Medan priserna på prydnadsföremålen kanske inte är beroende av interiören dekoratören själv, kan den presenterade budgeten ge en ledtråd om han kan vara slösaktig med dina pengar och material när han anställs.

Budgeten kommer också att ge en inblick i kvaliteten på materialen som designern kommer att använda. och vilken typ av tjänster han kan ge. Det kommer att ge dig en ledtråd om antalet arbetare och proffs som designern kan anställa för att få jobbet gjort.

Att be om en budget från inredningsarkitekten du vill anställa kommer också att hjälpa till att bedöma din beredskap att genomgå ett sådant projekt i ditt hem eller på kontoret. Priserna på dekorativa material (och andra byggmaterial) är vanligtvis instabila. Så du kan vara felaktigt informerad om priserna tills du får en budget över vad det kommer att kosta att designa ditt hem eller kontor.

En budget från en designer ger dig en uppfattning om den aktuella priserna på materialen och förbereda dig mentalt för att spendera på projektet.

2. Vilken erfarenhet har du?

Inredning är en bred konst. Det finns olika stilar som den skandinaviska, mid-century, franska, och många fler. Inredningsarkitekter väljer att fokusera på ett eller flera områden av denna konst och bygger sina erfarenheter på det.

Erfarenheterna av en inredningsdesigner har stor betydelse när du anställer en. Gå efter en designer som är specialiserad på att hantera ditt val av design. Det är också viktigt att anlita en som har erfarenhet av att designa de typer av byggnader som finns i din ort och typen av arkitektonisk utformning av din byggnad.

En erfaren inredningsarkitekt kommer att använda sin erfarenhet i ditt projekt , utbilda dig ordentligt om din önskade design och visa dig ett fotoalbum eller tidningar med sina tidigare jobb där du kan välja eller göra ditt val. På ett subtilt sätt kan bilderna också övertyga dig om designerns förmåga att hantera ditt projekt.

Tänk dock på att att anlita en erfaren designer kan öka din budget. Ju mer erfarna de är desto mer tenderar de att öka sina avgifter.

3. Hur lång tid tar det?

Tiden det tar att slutföra en inredning kan variera från en professionell till en annan. Flera faktorer kan påverka en designers arbetshastighet.

De inkluderar antalet arbetare, designerns erfarenhet, tillgängligheten av dekorativa material på orten och användningen av maskiner och utrustning. Vissa väljer också att arbeta i en takt som är gynnsam för dem.

Arbetstakten måste överensstämma med den tidsram du tilldelat för ditt designprojekt. Under intervjun, fråga din blivande designer om de kan få jobbet gjort inom en fastställd tid. Det är upp till dig att antingen anpassa tidsramen eller leta efter en annan inredningsarkitekt om de inte kan träffas.

Det måste finnas en gemensam grund för tidsramen för designen, annars kan det leda till förhastat arbete och hemsk design.

4. Vad är din försäkring?

I det här fallet har försäkringen att göra med ett dåligt jobb utfört av designern. Vissa material som används i inredningen är förbrukningsbara och kan inte återanvändas om något går fel.

Den färdiga designen kan skilja sig från ditt önskemål eller val. Kommer konstruktören i sådana situationer att hållas ansvarig för kostnaden för slöseri? Hur stor procentandel av kostnaden för slöseri kommer designern att återbetala?

Ställ frågor som dessa när du intervjuar din blivande designer för att ta reda på vilken risk du tar när du anställer dem. Därefter är det upp till dig att bestämma om du ska stå för kostnaden ensam, annars kommer inredningsarkitekten att vara skyldig att göra återbetalningar när det går dåligt.

5. Vad är din projektledningsstil?

Inredningsarkitekter är kreativa till sin natur. Men enbart deras kreativitet får inte jobbet gjort. De har också principer, visioner, planer, etik och kommunikationsförmåga som gör det möjligt för dem att utföra sitt jobb effektivt.

När du anställer en inredningsarkitekt måste du göra förfrågningar om hur de har för avsikt att göra sitt jobb. Lyssna på dem medan de pratar och se upp för tvetydiga och osäkra planer.

Vissa designers tar med sina kunder i sina planer. Kunden är medveten om framstegen i varje skede, från upphandlingen av dekorativa material till den sista handen på designen. Kunden kan tillåtas göra ändringar längs linjen och göra korrigeringar om det behövs.

Å andra sidan föredrar vissa att lämna sina klienter utanför hela processen. Inköp av material, val av färgfärger, val av möbler och anställning av arbetare överlåts till designern. Kunden litar bara på designerns förmåga att göra ett vackert jobb.

Se till att du frågar om deras stil under intervjun.

6. Vad täcker dina tjänster?

Vissa inredningsarkitekter begränsar omfattningen av sina uppgifter till vissa områden i hemmet eller utesluter vissa funktioner som de förväntas utföra .

Ursprungligen skulle deras arbetsuppgifter inkludera att rita ut den dekorativa planen, köpa och välja de dekorativa element som ska användas, installera och arrangera möbler och dekorativa material, kontraktera andra underleverantörer och leda andra arbetare på webbplats. En inredare kan välja att avlista en eller flera av dessa funktioner från sina arbetsuppgifter av en eller annan anledning.

Vissa kan välja att fokusera på en aspekt av hemmet medan andra kan välja att vara delaktig i alla aspekter. Det är värt att notera att inredningsdesigners preferenser inte försämrar deras kvalitet på något sätt.

Be om tjänster från din blivande designer innan du anlitar dem. Detta kommer att förhindra oenighet från att uppstå när projektet startar.

Slutsats

Designprocessen för din byggnad kan vara rolig om du väljer att låta den vara. Du kan eliminera förestående meningsskiljaktigheter, förvirring och slöseri med dekorativa material om du ställer de rätta frågorna i förväg. Processen att få den nödvändiga informationen från en inredningsarkitekt kan vara tröttsam men det är värt det.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!