7 Fönsterputstips från Proffsen

Att putsa fönstren är något som många husägare avskyr eftersom de inte kan göra det rätt, och det är ganska tråkigt. Men även om du inte njuter av det är rengöring av ditt hems fönster en uppgift som du inte kan skjuta upp för evigt. Detta gäller särskilt om du inte har pengar att betala en professionell fönsterputsare.

Lyckligtvis finns det en strimma av hopp eftersom fönsterputsning är ett gör-det-själv-projekt som du enkelt kan göra själv. Det enda sättet att säkerställa att dina fönster är fria från streck och rena som proffs gör är dock att lära sig specifika användbara tips för fönsterputsning. Fortsätt därför att läsa för att lära dig om de sju bästa fönsterputsningstipsen.

1. Ha rätt verktyg

Ditt mål för fönsterputsning skulle vara meningslöst om du inte har rätt verktyg. Annars ska du inte förvänta dig att dina fönster ska vara gnistrande och kristallklara. Några av verktygen du behöver för fönsterputsprojektet inkluderar.

  • Äppelcidervinäger
  • Fönsterskrapa
  • En plastskrapa
  • Sprayflaska
  • Mikrofiberdukar
  • En fönsterputshink
  • Tvättmedel
  • En städmopp
  • En förlängningsstolpe för rengöring av fönster på andra våningen

Även om du kan spendera en stor summa pengar på att köpa dessa föremål, är det fortfarande billigare än att anlita en professionell städare. Dessutom kommer dessa fönsterputsverktyg för alltid att vara din egendom, så du kan använda dem för framtida projekt, vilket är en bonus.

2. Börja med att ta bort damm och smuts

Du bör inte hoppa vidare och applicera rengöringsprodukten på dina fönster utan att först rengöra dem för att ta bort all smuts och damm. Annars bildar smutsen och rengöringsproduktblandningen en lerig lösning som är mycket svår att rengöra. Du kan undvika allt detta genom att rengöra dina fönster med en trasa eller pappershandduk som effektivt tar bort det mesta av smuts och damm. När fönstren är täckta med mycket smuts, använd en mjuk borste och varmt vatten för att skölja av det och se till att det är rent.

Först efter att all smuts och damm har tagits bort bör du gå vidare och tvätta dina fönster för att ge dem ett gnistrande och streckfritt utseende. Detta är vad kommersiella fönsterputsleverantörer gör för att säkerställa att dina fönster är fläckfria.

3. Få timingen rätt

Det är lätt att anta att den bästa tiden att putsa dina fönster skulle vara en varm, solig dag. Så är dock inte fallet, och dina fönster bör istället putsas på en torr, molnig dag. Du måste ha observerat att rengöring av fönstren en solig dag gör att fönsterputsaren torkar mycket snabbare, utan att det räcker till för att ta bort rengöringslösningen ordentligt. Som ett resultat orsakar detta streck och fläckar som är svåra att ta bort på fönsterglasen.

Synen av dessa streck på dina fönster är inte bara ful utan betyder också att du har slösat bort alla dina ansträngningar. Du kan undvika allt detta genom att putsa dina fönster en torr, molnig dag. På så sätt har du mycket lättare att rengöra fönstren eftersom det blir mindre reflektion på grund av intensivt solljus. Dessutom förhindrar molnen att det snabbt bildas fläckar på fönsterglasen, vilket ger dig mer tid att rengöra dina fönster ordentligt.

4. Använd mikrofiberduk

Pappershanddukar eller tidningar har ofta använts för att torka fönsterrutor av de flesta husägare. Det rekommenderas dock att använda en mikrofiberduk om du vill att dina fönster ska ha ett streckfritt och glänsande utseende som om de hade rengjorts av en fackman.

Mikrofiberduken med en ergonomisk struktur är idealisk eftersom den perfekt tar upp fönstrens smuts och vattenfläckar. Därefter glänser dina fönster eftersom de inte har några fläckar eller repor på ytan.

Mikrofibertyg är också fördelaktigt eftersom det inte lämnar ludd som med hushållspapper eller tidningar. Därför förblir glasfönstrets yta kristallklar och ränderfri.

5. Använd diskmedel

En av de vanligaste rengöringsmedlen är den blå fönsterputsaren, som vanligtvis anses vara effektiv vid putsning av fönster. Detta är dock inte sant eftersom den blå fönsterputsaren lämnar efter sig en strimmig, vaxartad och svår att ta bort film. Att använda en sådan fönsterputs kan leda till ansamling och spridning av damm och smuts på fönstren, vilket ytterligare gör dem otydliga.

Det bästa rengöringsmedlet du istället bör välja är diskmedel som garanterar att dina fönster är fläckfria. Även om effektiviteten hos denna konventionella hushållsprodukt vid rengöring av fönster kan komma som en överraskning, gör den underverk för att få bort allt fett och smuts. För optimal effektivitet av diskmedel bör du använda den med en skrapa.

6. Använd tillräckligt med rengöringsprodukter

Du använder hellre överflödigt rengöringsmedel än att du inte använder tillräckligt för att rengöra dina fönster. Att göra något motsatsen gör det bara mycket svårare att rengöra dina fönster perfekt och garanterar ett streckfritt utseende.

Därför vill du använda tillräckligt med rengöringslösningar från diskmedel till vinäger. När du gör det, se till att balansera deras förhållanden korrekt för att ge dig mer än tillräckligt med rengöringsprodukter för att rengöra alla dina fönster och se till att de är fläckfria.

Även om det är en enkel teknik att använda tillräckligt mycket rengöringsprodukt, är det konstigt att se till att dina fönster är gnistrande rena.

7. Glöm inte fönsterkarmarna

Eftersom ditt sinne fokuserar på att rengöra fönsterglasen är det lätt att glömma fönsterbrädan och karmarna. Du får inte göra ett sådant misstag och bör istället se till att använda en absorberande trasa för att få bort allt överflödigt vatten från fönsterkanterna.

Att göra detta är nödvändigt eftersom fönsterkanterna i de flesta fall kommer att lämnas glänsande när de tvättats med tvålvatten. När du torkar av kanterna, glöm inte att göra detsamma på fönstrens insida.

Slutsats

Den föga tilltalande synen av en remsa av smuts på dina fönster är det sista du vill se som husägare. Som tur är kan du förhindra allt detta genom att rengöra.

Och eftersom denna uppgift för många människor ofta känns krånglig och överväldigande, har den här guiden sammanställt användbara tips för fönsterputsning som du behöver veta. På så sätt kommer insidan av ditt hem att ha tillräckligt med solljus, och du får också en otrolig utsikt utifrån fri från alla hinder.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!