7 köksuppgraderingar du kommer att älska – Guide

Det sägs att köket är ett, om inte det mest använda utrymmet i ett hem. Så det är bara vettigt att du vill förvandla det till en plats där du kommer att trivas.

Med tanke på all den tunga matlagning och diskning som pågår flera gånger om dagen, är det inte förvånande att ditt kök kommer att börja kännas kallt, trist och fult så småningom. Efter all extra tid du nu spenderat hemma i år, kanske du också har insett att en köksuppgradering är påkallad.

Om du tar dig tid att grundligt söka efter inspiration, finns det många designidéer att hitta. Oavsett vilken stil du föredrar, budget och till och med storleken på ditt kök, finns det en uppgradering för varje typ av husägare. Med ett kök du älskar, kommer nu att laga måltider för hela familjen också kännas mer som en glad sak att göra och mindre som en syssla.

Gör dig redo att ändra ditt köks utseende och atmosfär med följande uppgraderingar som du säkert kommer att älska.

1. Installera inbyggda kökshanddukshållare

Om du inte redan har en i ditt kök är det nu definitivt dags för dig att installera en inbyggd kökshanddukshållare. Det här är en som du till exempel kan ha under din köksö. Även om det är en liten förändring, skapar det maximal effekt för att få ditt kök att se mer organiserat ut.

Du har inte bara kökshanddukarna utom synhåll på själva bänken, utan du kan omedelbart dra ut en när du lagar mat på köksön.

2. Blanda olika toner i en färg

Köket behöver inte bara vara enfärgat. Du kan enkelt uppgradera den för att få mer djup och dimension genom att ha olika toner i en färg.

Låt oss säga att du vill ha ett blått kök. Om du bara väljer en nyans av blått kan det se malplacerat ut från resten av vardagsrummet, särskilt om det du har är en öppen planlösning. Istället för att chocka dina gäster med en slående blå nyans, kan du börja med en mycket ljus först – en som är nära vit. Arbeta dig sedan långsamt upp ett par nyanser mörkare för att lägga till djup.

Även med bara din färg kan du redan skapa en enorm skillnad genom att få den att se mer genomtänkt och sammansatt ut.

3. Göm eluttag

Denna tredje köksuppgradering kan kräva ett stort omarbete, men det är värt att ta tag i om du ändå ska renovera hela köket. Istället för att ha dina uttag exponerade i köket, ändra deras layouter för att dölja dem utom synhåll. Ett bra sätt att dölja eluttag är att täcka över dem eller installera dem under dina hängande kökshyllor.

Uttag är ett måste i alla kök, så du har en plats att koppla in dina vitvaror. Men detta betyder inte att det också måste avbryta en vacker backsplash. Ju mindre visuell röra du har, det sägs att desto mer tilltalande kommer ditt kök att se ut.

4. Välj accentljus

Underskatta aldrig kraften hos accentljus, inte ens när de är i ditt kök. Vem säger att accentljus bara är för ditt vardagsrum? Om ditt kök har en ö, är toppen av den ett av de bästa ställena att hänga en uppsättning accentljus, vanligtvis i tre. Om du letar efter en med maximal effekt, duger en stor belysningsarmatur.

Förutom ditt vardagsrum och utomhusplats kan ditt kök också lätt vara en av platserna där du underhåller och välkomnar gäster till ditt hem. Så det är bara rätt att tänka noga på att utforma ditt köks belysning tillräckligt bra.

5. Flytta din diskbänk

En av de värsta sakerna som en husägare någonsin kommer att behöva gå igenom är att känna att de har fastnat och diskat flera gånger på en dag och att de står inför en tom vägg. Eller så har du gäster och diskar fortfarande.

Om ditt handfat för närvarande står mot en tom vägg, ändra saker och ting. Det är bäst att ha diskbänken mot ett fönster där du kan se ut mot din trädgård eller lekande barn. Eller så är den vänd mot gatan där du kan se människor och andra förbipasserande gå. En annan bra idé är att placera din diskbänk mot resten av ditt vardagsrum. Alla dessa är ett försök att göra sysslan med att diska mindre vardaglig och mer interaktiv och uppfriskande varje gång du gör det.

6. Lägg till lite grönska

Här är en omedelbar och billig uppgradering för att göra ditt hem mysigare och mer välkomnande. Ta med lite grönska. Vid det här laget är du kanske redan medveten om växtville som pågår med så många husägare som väljer att ta med fler växter i sina hem. Bland alla möjliga platser i ditt hus där du kan placera extra gröna armaturer, glöm inte ditt kök.

Med en liten aspekt som att ha växter i en snygg, dekorativ vas, kan du förvandla ditt kök till ett livligare utrymme. Det rekommenderas att inte bara välja vilken annan vanlig buske som helst. Kurera dina växtval noggrant så att du tar hem luftrenande växter. Även om du rengör ditt kök mycket noggrant, finns det fortfarande gifter i luften som kommer att frigöras regelbundet från all matlagning du gör. Du kan motverka det i ditt hem med hjälp av luftrenande krukväxter.

7. Släpp in mer naturligt ljus

Naturligt ljus är allt i ett hem nuförtiden! En anledning till att ditt kök kan kännas så kallt och fuktigt är att fönstren är för små eller att det inte finns några alls. Bryt hål i dessa väggar och ha fönster så stora som ditt utrymme tillåter dig att ha. På så sätt kan du få både frisk luft och en hel del solljus som kommer in under olika tider på dygnet.

Speciellt om du har ett litet kök kan du få utrymmet att kännas och se större ut genom att släppa in mer naturligt ljus. Det kommer att få utrymmet att kännas mycket luftigare och mer avkopplande också.

Slutsats

Nu när du har fått listan över köksuppgraderingar ovan att bli inspirerad av, bör du nu kunna ställa in dig på att vara mer exalterad för en förändring.

Oavsett om det är i små förändringar här och där eller en större omarbetning, finns det alltid något att göra för varje budget och preferens i åtanke. Det här är ditt kök, så se till att ta hänsyn till din personliga stil också.

Med noggrann planering och genom att arbeta med en välrenommerad entreprenör kan du äntligen komma fram till ett kök som är både funktionellt och vackert.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!