7 smarta små Uteplatsidéer på en Budget

Uteplatser är en av de funktioner som kan göra ditt hem levande med skönhet. De kan tas loss eller fästas på ditt hus.

De är mångsidiga och tillåter en mängd olika material som stenar, kakel, tegel och stenar. Uteplatser är mestadels byggda på betonggolv eller sand och behöver ingen form av räcken runt dem.

Med bara en uppsättning stolar, ett bord och ett paraply kan du ställa upp en uteplats i ditt hem och njut av fördelarna den ger.

Skönheten och värdet den tillför ditt hem, platsen för avkoppling den ger, skuggan den ger när du använder din smartphone och enheter i det fria, och det provisoriska middagsbordet du får en sval kväll i det fria är bara några av fördelarna.

Små uteplatsidéer på en budget

Att sätta upp en uteplats kan vara dyrt eller billigt, beroende på vilka idéer du har om hur du kan använda de material du har till ditt förfogande. Nedan finns några billiga idéer för att sätta upp en uteplats i vilken byggnad som helst.

1. Välj den perfekta platsen

Termen “perfekt” är en sak av personlig åsikt eller kanske lite överdrift av något du kan tycka är trevligt. Men i fallet med att välja en plats för din uteplats måste det finnas en perfekt plats i ditt hem.

Detta är det första steget och det viktigaste. Alla andra idéer du måste implementera kommer att kretsa kring den plats du väljer.

För vissa är den perfekta platsen vilken del av hemmet som helst som är grön, har blommor, träd och alla naturliga växter. Det kan bli vackrare när den här platsen ligger på bergssidan av hemmet där du kan se estetiken hos den välanlagda gräsmattan på din trädgård eller ha utsikt över gatan och titta på förbipasserande.

Den perfekta platsen kan vara vid poolen eller under ett träd där du enkelt kan övervaka aktiviteterna i ditt hem, särskilt dina barn när de leker. Oavsett vilken plats som passar din definition av “perfekt”, ställ in din uteplats där. När du väl har fått den perfekta platsen kan vilken annan funktion som helst bara vara en grädde på moset.

Denna idé är den enklaste och lättaste att börja med.

2. Använd grus

Skönheten med grus när man bygger en uteplats är mer än vad man kan se. Om din uteplats är placerad under ett träd eller runt träd och buskar med envisa rötter, kan du välja att använda grus som golv. Gruset kommer att dämpa växande rötter och täcka de redan uppenbara.

Grus förbättrar också estetiken på din uteplats. Du kan välja att blanda dem med andra dekorativa stenar för att göra utsikten mer tilltalande. De bildar en stadig plattform för att montera ditt bord, stolar och skugga.

De är också ett bra val av golv i områden som vanligtvis är översvämmade eller fuktiga.

Beroende på tillgången på grus i ditt område kan grus uteplatser vara mycket billigare än de flesta typer av uteplatser. Grus är också ekonomiskt för små uteplatser.

Installations- och underhållsprocedurerna är ganska enkla. Dessa ger dem en fördel gentemot andra alternativ.

3. Lägg några plattor

Att lägga plattor på golvet precis innan du ställer upp dina stolar och bord ger din uteplats en stilren look.

Det finns ett brett utbud av utomhusplattor du kan välja mellan. De inkluderar plattor som kan ta stå emot olika klimatförhållanden, tunga vikter (vid extra utrustning runt din uteplats) och som även passar din budget.

Med tanke på de olika typerna av utomhusplattor som finns tillgängliga på marknaden och deras olika priser, är det bäst att få konsultationer från en kakelåterförsäljare eller kakelsäljare. De kan enkelt rekommendera rätt typ som passar din budget.

4. Bygg en eldstad

Om du älskar den öppna spisen och känslan som kommer med att sitta vid eld medan du pratar med dina nära och kära, läser en bok eller smuttar på en kopp kaffe, så kan du designa en uteplats som ger dig allt detta.

Genom att helt enkelt göra en cirkel eller kvadrat av upphöjda block, kan du bilda en eldgrop där du kan elda lite skog under det kalla vädret.

Att bygga en eldstad kräver inte mycket, särskilt om du väljer en vedeldad eldstad. Du behöver bara ett litet utrymme framför stolarna och en grop gjord med block eller betongplatta.

Det bör dock finnas tillräckligt med ventilation och ingen takskärm om möjligt. Om du måste sätta en skärm bör den vara gjord av värmebeständiga material och bör vara tillräckligt hög för att motstå eldens värmande effekt.

Det finns olika typer av eldgropar att tänka på för din uteplats.

Vedeldad eldstad

Detta är den äldsta och mest naturliga formen av eldstad. Att titta på veden brinna en vinterkväll är en intressant syn. Du bör dock säkerställa ett säkert avstånd mellan stolarna och eldstaden. Se också till att ventilationen är ordentlig för att undvika att hela platsen fylls med rök.

Gaseldad eldstad

Till skillnad från den vedeldade eldstaden kan en gaseldstad installeras i en halvstängd uteplats. Den är rökfri och gör ett bra jobb för att hålla atmosfären på uteplatsen varm. Det är bäst att ha en brandsläckare till hands vid olyckor.

Du kan välja att installera elvärmare om du är mer orolig för att få din uteplats uppvärmd under kallt väder. De är bärbara och kan användas i både slutna och öppna utrymmen.

5. Plantera ett träd för skugga

Om din gräsmatta saknar ett träd eller en skärm ovanför, eller den perfekta platsen du hittade för din uteplats inte har den typ av skugga du behöver, överväg då att plantera ett paraplyformat träd.

Att plantera ett träd är inte dyrt. Och trädet kan beskäras för att täcka precis det önskade markområdet.

Du kan besöka en trädgårdsmästare för att ge dig råd om vilken typ av träd som passar din uteplats. Om du inte har råd med en trädgårdsmästares tjänster kan du göra det själv genom att fråga vänner och familjer om deras råd, eller surfa på internet efter idéer.

6. Prova trädetaljer

Du kan försköna din uteplats genom att forma och sammanfoga skogen med hjälp av enkla redskap till ditt förfogande.

Du kan bygga några träsitsar själv eller med din familj under en tid med familjen. Detta kan vara en rolig upplevelse för alla. Om ditt snäva schema inte låter dig bygga dem själv, kan du anlita någon som gör det åt dig.

Du kan också konstruera en permanent skärm med trägrenar och halmtak. Om du tycker att det är svårt att välja rätt träslag kan det räcka med bambustavar; de kommer att göra din uteplats vackrare.

Denna idé är enkel och mindre ekonomisk att genomföra, särskilt på platser där det finns gott om träd. Du måste dock undvika olaglig fällning av träd. Du måste också skaffa tillstånd för att utföra sådana konstruktioner om det är ett krav på din ort.

7. Använd konstgjorda blommor

Planterar några naturliga träd, blommor och buskar kan vara avgörande för din budget, speciellt när du måste fortsätta underhålla dem för att se bra ut.

Det blir ännu mer ekonomiskt dränerande när klimatförhållandena i din ort inte stöder tillväxten av dina önskade blommor. Inför allt detta kan du välja att gå på konstgjord väg.

Du skulle hitta många utomhusblommor som är gjorda för att se ut som riktiga blommor om du besöker en blomsteraffär. Du kan packa dem i en blomkruka och placera dem på strategiska platser runt din uteplats. Konstgjorda blommor kräver lite underhåll och möjliggör flexibilitet i designen. De bästa typerna att få är de gjorda av siden; de verkar naturliga.

Du kan vara kreativ genom att sätta dem på eller bredvid väggen där staketljuset kommer att lysa på dem och få din uteplats att se vacker ut på natten. Du kan också spraya lite doft på blomman eller lägga några i blomkrukorna så att du andas in doftande luft medan du njuter av den svala kvällen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!