7 Trädplanteringstips för Husägare

Träden du köpt kan verkar som om de trivs i krukorna du köpte dem i, men så småningom måste du förflytta dem till deras permanenta hem. Här är sju av våra favoritträdplanteringstips för att hjälpa dina transplantationer att blomstra.

Välj din planteringsplats noggrant

Var smart med var du väljer att transplantera ditt nya träd, särskilt de som växa till höga höjder och sprida sina rötter djupt. Mycket av vår infrastruktur – kraft, vatten, gas, internet och avlopp, för att bara nämna några – är under jord. Om du planterar ett träd som kommer att ha en vidsträckt rotstruktur, är det möjligt att det så småningom kommer att växa igenom och skada ledningar och rör som för ström och vatten in i ditt hem.

Var smart med var du väljer att plantera dina träd. Om rötterna växer till stadsägda trottoarer eller gator kommer du att bli sugen på flyttkostnader.

Välj rätt årstid

Du kan köpa krukträd året runt antingen på lokala plantskolor eller online, men du måste vara försiktig med årstiderna du väljer att plantera. Det kommer att variera beroende på vilken art du väljer. Lövträd planteras bäst under tidig vår eller tidig höst — innan de bladar ut eller efter att löven börjar ändra färg.

Barrträd flyttas bäst sent på sommaren.

Hoppa över gödselmedlet — För tillfället

Du kanske tror att du behöver gödsla ditt nya träd så fort du får det i jorden, men du kanske gör mer skada än nytta. Du kanske så småningom vill applicera gödsel, men experter rekommenderar att du väntar i minst ett år innan du börjar gödsla.

Det enda undantaget från detta är om trädet inte trivs i sitt nya hem. I det här fallet föreslår vi att du rådgör med en arborist eller annan expert innan du börjar experimentera med vad du än kan köpa i din lokala järnaffär.

Vattna tillräckligt, men inte för mycket

Ett annat av våra trädplanteringstips kan hjälpa dig att avgöra hur mycket vattna ditt nya transplanterade träd behöver. Utan tillräckligt med vatten kommer ditt nytransplanterade träd att vissna och dö – men att vattna för mycket skapar också sina egna problem. Börja med att djupvattna ditt nya träd varje dag under de första två veckorna efter att du planterat det för att hjälpa rötterna att börja bosätta sig i sitt nya hem.

Efter de första två veckorna räcker det att vattna ungefär en gång i veckan för att hålla rötterna återfuktade. Var uppmärksam på omgivande nederbörd och säsongsbetonade temperaturer. Du behöver vattna mer under varma och torra perioder och mindre när du får eftermiddagsåskväder.

Var uppmärksam på din kompost

När du har ditt nytransplanterade träd i marken, omger det med kompostmaterial är alltid en bra idé. Mulch hjälper jorden att behålla fukt, vilket kommer att förhindra att jorden och rotsystemen torkar ut, särskilt när det är varmt och soligt ute.

Å andra sidan, om du staplar området runt ditt nya träd med för mycket kompost kan du skapa en varm och fuktig miljö som kan uppmuntra svamptillväxt och skadedjur – inga varav är bra för ditt nya träd. Var sparsam med din kompost. Ett tunt lager kompost applicerat 1-2 tum från trädstammen är ditt bästa alternativ.

Lägg ner beskärningssaxen

Vi vill alltid hålla våra träd trimmade tillbaka så att de inte växer okontrollerat men när det kommer till dina nyligen transplanterade träd, håll händerna borta från sekatören. Att omplantera, oavsett om du flyttar trädet från en plats till en annan eller flyttar det från en kruka till marken, är en stressande upplevelse.

Den enda gången du ska beskära ett nyplanterat träd är att det finns döda eller trasiga grenar. Annat än det, ge ditt nya träd minst ett år på sig att återhämta sig från transplantationsstressen innan du börjar trimma det efter din smak.

Låt det stå, men var redo att stödja

Få ditt träd att stå rakt på en rund rot boll kan verka utmanande men det är ett enkelt trädplanteringstips som hjälper ditt nyplanterade träd att trivas. Gräv ett hål tillräckligt djupt för att din transplantation kan stå av sig själv. Sedan kan du lägga till mer jord för att packa in den och göra den stabil.

Om den inte står av sig själv kan du använda insatser för att stötta trädet. Du kommer ofta att se detta i träd som planterats av din stad — ett nytt träd som omges och stöds av noggrant vinklade 2×4:or. Lämna dock inte insatserna för länge. Du måste ge rötterna en chans att växa och stärkas, och de kommer inte att få den styrka de behöver om trädet ständigt stöds av pålar eller timmer.

Ha tålamod och ta hand om det

Träd växer i hundratals år till bastioner av styrka, men i i början kan de vara ganska ömtåliga. Dessa trädplanteringstips hjälper dig att hålla dina nya förvärv friska och glada medan de sprider sina rötter och sträcker sig mot himlen

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!