9 Saker att Tänka på Innan du Blir Sambo

Om du har dejtat din partner ett tag kanske du känner att det är dags att gå vidare till nästa fas. Ett av era hyresavtal kanske ska förlängas, eller så är ni helt enkelt trötta på att hela tiden åka fram och tillbaka mellan varandra. Oavsett situation är det ett stort steg att flytta ihop med din partner och bli sambos.

Innan du flyttar ihop med din partner finns det en hel del frågor att fundera på och diskutera innan ni går vidare.

Många par flyttar ihop och blir sambos som ett “test” inför äktenskapet. Baserat på vad vi vet idag, om du är orolig över framtida skilsmässorisker och vill se till att er samboresa blir så underbar som möjligt, här är några frågor att ställa dig själv innan du flyttar ihop med din partner samt saker att tänka på.

1. Varför flyttar ni ihop?

Är det 1) för bekvämlighets skull, 2) för att “testa” relationen, eller 3) av en önskan att spendera mer tid tillsammans?

2. Är du förlovad eller funderar du/ni på äktenskap?

Den potentiella risken för skilsmässa från samboskap verkar minska eller till och med försvinna när paret är förlovade eller på riktigt överväger att gifta sig innan de flyttar ihop.

3. Tar du ett medvetet och genomtänkt beslut att flytta ihop?

Olika studier och forskare har varnat för att sakta men säkert glida in till att bli sambos utan att tänka efter så noga eller faktiskt prata om det. Kommunikation är otroligt viktigt i en relation och inte minst när det kommer till ett så stort beslut som att bli sambos. Att se till att våra beslut är förenliga med våra värderingar och övertygelser är en viktig faktor för att uppnå och upprätthålla självrespekt och sunda relationer.

Det kan bli svårt att ta ut oss själva från det liv vi skapar genom att flytta in med någon – skaffa delade tillhörigheter, delade husdjur, kanske till och med ett gemensamt hus. Innan niu flyttar ihop, tänk på att du tar ett stort beslut att bli betydligt mer involverad i den här personen.

4. Hushållsuppgifter

Hur ska ni dela upp hushållsuppgifterna? Kommer en person att göra allt? Kommer du att dela det 50/50? Om så är fallet, hur? Kommer ni att turas om? Kommer en person att göra inomhusjobben och den andra personen kratta löv och klippa gräsmattan? Det är bra att ha diskuterat dessa saker innan ni flyttar ihop för att båda parter ska veta vad som förväntas från varandra. Detta undviker gräl och diskussioner.

5. Renlighet

Hur ren och städad är du? Är du noga med det? Kan du leva med din partners renhetsnivå? Om du är en persom som måste ha rent och snyggt hela tiden, prioritera dina bekymmer när du kommunicerar med din partner. Till exempel genom att säga att det är viktigare med ett rent kök än att det ligger några strumpor på golvet. Motsatt, om du tenderar att vara stökig, diskutera fram en  plan för städning så att din partner inte behöver tjata.

Även om de flesta par håller med om att det verkligen är ett monumentalt steg att flytta ihop, se till att ni båda är på samma sida om vad handlingen att dela ett utrymme innebär. Att flytta ihop bör tvinga dig att prata om gemensamma värderingar, mål och vad de betyder. Ibland tror folk att att flytta ihop inte är ett lika allvarligt steg som äktenskap, så de tar lätt på handlingen.

Naturligtvis skiljer sig konsekvenserna av en flytt från person till person, och det är viktigt att avgöra vad det betyder att dela en bostad för både dig och din partner. Det är viktigt att fråga varandra om en flytt kommer att leda till äktenskap i framtiden. Om du eller din partner flyttar ihop för att skjuta upp eller påskynda processen med att knyta ihop säcken, är det viktigt att innan partner är medvetna om nästa steg underteckna ett hyresavtal.

6. Sätt gränser

Personliga gränser måste anges så att man inte känner att man går på varandras tår. Alla behöver sitt eget personliga utrymme då och då.

För att skydda sig mot obekväma scenarier, bör sambos överväga följande frågor: Vem betalar för vad? Är ni alltid tillsammans, eller skulle du vilja prioritera tid med vänner och ha lite egentid då och då? Slutligen, när och hur ofta kommer ni att checka in med varandra?

7. Var uppmärksam på din partners vanor

Att flytta ihop är detsamma som att spendera betydligt mer tid tillsammans. Om ni planerar att flytta ihop är det viktigt att komma ihåg att det verklige är annorlunda än att bara spendera tre nätter i veckan i varandras lägenheter om övergången till ett dygnet runt-förhållande.

Eftersom ni kommer att tillbringa mer kvalitetstid tillsammans, föreslås att du uppmärksammar din partners vanor, noterar hur snygga de är och hur de hanterar känslor som ilska. Ni borde spendera en stor del av er tid tillsammans samtidigt som ni lär er varandras vanor innan ni flyttar in. Det finns många justeringar som måste göras när man faktiskt bor tillsammans.

8. Diskutera dina förväntningar

Det är bra att avgöra hur mycket tid ni kommer att ägna åt varandra under veckan, och vad som utgör din definition av kvalitetstid. Att ställa dig själv frågor som huruvida ni planerar att sitta ner tillsammans för middag varje kväll eller inte kommer att hjälpa till att sätta dessa förväntningar och undvika ett potentiellt argument i framtiden.

9. Skriv ett samboavtal

Ett av de största misstagen som vissa gör när de flyttar ihop och blir sambos är att de inte skriver ett samboavtal. Direkt när ni flyttar ihop tenderar det att bara vara positiva känslor och inga tankar på att ni någonsin skulle bryta upp och gå skilda vägar. Men att inte förbereda sig för det värsta men hoppas för det bästa är ett stort misstag.

Att inte skriva ett samboavtal kan skapa stora problem och en enorm huvudvärk. Detta är som tur är någonting som kan undvika med ett samboavtal.

Enligt Centrumadvokaterna: “Sambors ekonomiska förhållanden regleras i Sverige under Sambolagen (2003:376). Sambo enligt svensk lag är man om man har sammanlevt under äktenskapsliknande förhållanden i mer än sex månader.”

Vidare säger Centrumadvokaterna “Sambolagen stadgar att det gemensamma bohaget, dvs. det som kallas samboegendom, vid en begärd bodelning ska delas lika mellan parterna. Med sambors gemensamma bohag avses möbler, hushållsmaskiner och andra saker som varit avsedda för det gemensamma hemmet.”

Med andra ord, om du äger en lägenhet som ni båda flyttar ihop i och ni sen separerar kommer din sambo att ha rätt till halva lägenheten.

Du kan enkelt använda en Samboavtal mall som ni båda skriver under innan ni flyttar ihop och blir sambos.

Frågorna ovan kanske inte ger en smärtfri diskussion, men de har en otrolig vikt för att du och din partner ska förstå varandra och njuta av varandras sällskap.

Regelbundna diskussioner kommer att bli lättare med tiden, och i sin tur blir du bättre kommunikatörer av både känslor och tankar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!