9 Skäl till Varför det är så viktigt att göra en Renhetskontroll Hemma

Det är nödvändigt att hålla ditt hus och din omgivning rent. Alla är vi medvetna om det. De flesta av oss lägger inte tillräckligt med tid på att städa våra bostäder.
Tänk på hur länge och hur ofta du gör en renhetskontroll hemma hos dig? Tror du att det räcker med att bekämpa allt damm, bakterier och insekter som kan råda i din omgivning?

Om vi ​​skulle använda vad massorna gör som ett riktmärke, så är svaret på denna fråga nej. Folk städar inte sina hus tillräckligt. I själva verket, enligt en undersökning gjord, tillbringar en genomsnittlig person bara 1,5 år i hela sitt liv med att städa sitt hus! Över 60 procent av människorna föredrar att dölja röran och dammet från gästerna istället för att faktiskt rengöra det.

Denna statistik är ganska alarmerande. De visar att de flesta människor inte är medvetna om hur viktigt det är att göra en renlighetskontroll i sina hem. Tror du också att det bara är viktigt att göra en renhetskontroll för att rädda ansiktet inför gästerna?

Nåväl, här är en sammanfattning av alla anledningar till varför det är viktigt för dig att se till att ditt hus är rent.

Det hjälper till att döda bakterier och insekter

Du kanske inte vill att andra organismer ska leva tillsammans i din bostad. Men chansen är att de är det. Buggar och insekter trivs i mattor, orenade ytor och väggar.

Om du inte använder sprayer och desinfektionsmedel kommer du inte att kunna förhindra att insekter och insekter växer i antal. Och du måste undvika sådan tillväxt för din och din familjs hälsa. Vissa insektsbett kan trots allt vara farliga.

Dessutom kan bakterier också orsaka en mängd olika åkommor. Om du gör en renlighetskontroll i ditt hus regelbundet, kommer du enkelt att kunna eliminera upp till 98 procent av de bakterier som finns i ditt hem. I förlängningen kommer du att spara dig besväret med dyra läkarresor.

Det hjälper till att höja luftkvaliteten

Människor tenderar att tro att deras hem är deras fristad. Luften i ditt hus är trots allt bättre än utomhusluften, som är full av bilångor, eller hur? Tyvärr är detta inte fallet. Varför?

Detta beror på att hushållens luftföroreningar är en verklig fenomen! Enligt Naturvårdsverket är inomhusluften mycket mer förorenad än utomhusluften. Här uppstår föroreningar från kaminer som släpper ut gas och partiklar vid användning, luftfräschare, tobak, dammkvalster, mögel etc. För att inte tala om att inget hus är helt skyddat från omvärlden. Därför kan föroreningar från utsidan lätt sippra in.

Alla dessa föroreningar kan sedan orsaka olika hälsa -relaterade frågor. Det kan till exempel utlösa allergier och förvärra astma. Barn och äldre vuxna är sannolikt mest drabbade av luftföroreningar inomhus. Genom att hålla ditt hus rent och göra en renhetskontroll då och då kan du säkerställa kvaliteten på din inomhusluft och på så sätt hålla alla åkommor borta.

Ett rent hus garanterar bättre sömn

Din omgivning spelar en avgörande roll för kvaliteten på din sömn. Tänka. Efter en lång dag på jobbet kraschar du på din säng, dåsigheten tar över din kropp. Precis när du lyckas glida iväg till djup sömn känner du plötsligt något krypa upp för dina ben. Du vaknar med ett ryck, bara för att upptäcka en bugg som håller på att slå till.

Om du inte springer en regelbunden renlighetskontroll och vidta åtgärder för att desinficera ditt hus, kommer sådana händelser att bli ganska vanliga i ditt liv. De kommer att hämma kvaliteten på din sömn. När du ytterligare lägger till nysningarna som orsakas av det rådande dammet i luften, kan du enkelt ta farväl av en kvalitetssömn. Det är därför det är absolut nödvändigt att städa ditt hus så att du kan vila lugnt. Och detta har också belysts av forskning.

Det har visat sig att förbättrad luftkvalitet i sovrummet hjälpte respondenterna att sova bättre, vilket i sin tur stärkte deras logiska resonemang!

Ett rent hus är lika med bättre mentalt välbefinnande

Du kanske tror att ett smutsigt och orent hus bara påverkar din fysiska hälsa. Och även om effekten på en persons fysiska hälsa utan tvekan är ett grundläggande skäl till att städa, är det inte det enda skälet. En annan hälsa som påverkas negativt av ett smutsigt hus är mental hälsa. Medan det tidigare inte lades så stor vikt vid det, inser människor långsamt behovet av att vara glada och känslomässigt stabila.

Folk kanske undrar. Vad har renlighet att göra med en persons psykiska välbefinnande? Det har gjorts undersökningar som tyder på att “röra” och oorganiserade hus är en källa till depression, trötthet och stress. En studie utförd i Personality and Social Psychology Bulletin underbyggde fyndet hos kvinnor. De som bodde i röriga hus hade en hög nivå av kortisol i systemet tillsammans med symtom på trötthet och depression jämfört med de som hade organiserade hus.

Med logik är det lätt att förstå varför detta händer. När du efter en lång tröttsam dag på jobbet kommer hem till ett rörigt och orent hus kommer det att få dig att känna dig dyster. Eftersom det också påverkar ens sömn, kan detta ytterligare förvärra problemet, och därmed påverka det mentala välbefinnandet.

Dina barn behöver ett rent hus

Om du inte är övertygad om fördelarna med att bo i ett rent hem för din skull, kanske du vill göra det för dina små. Detta gäller särskilt om du har spädbarn och småbarn i ditt hem. Att leva bland smuts rekommenderas inte för någon, men det kan ha en allvarlig belastning på barns hälsa specifikt.

Små barns immunförsvar är svagt och ännu inte fullt utvecklat. Det här är också den ålder då människor älskar att utforska. Barn tenderar att krypa in på oönskade platser. Det slutar med att de plockar saker från golvet och stoppar dem i munnen. Om du inte gör en renlighetskontroll i ditt hus och ditt barn får i sig damm- eller bakterietäckta föremål från delar av ditt hem, kommer det att göra att ditt barn blir sjuk.

Håll ditt hus rent för att säkerställa din familjs hälsa. Om din familj har små medlemmar är det ännu viktigare för dig att hålla ditt hem rent.

Din bild i din umgängeskrets beror på den

Du kanske har hört talas om klichépåståendet “Människor är sociala djur”. Tja, det är sant. Människor kan inte leva isolerade och kräver att samhällen ska frodas. Ditt sociala liv är en integrerad del av vem du är. Så mycket som vi gillar att säga till varandra att vi inte är dömande, är faktum att vi dömer varandra utifrån hur de lever.

Om du till exempel ringer någon hemma hos dig för en fest är du alltid medveten om vad de tycker om ditt hem. Och ett orent hus sänder alla fel budskap om dig som person.

Ju mer uppmärksamhet du ge till att städa ditt hus, desto bättre intryck kommer du att kunna göra på dina nära och kära. Detta kommer att hjälpa dig att umgås och därigenom upprätthålla sunda sociala relationer.

Det hjälper till att öka din kreativitet

Detta är något som bara ett fåtal av er kommer att relatera till. Alla ni vars jobb och yrke kräver att ni är kreativa; du kommer att veta att det ofta inte är lätt att komma på innovativa idéer hela tiden. Din omgivning spelar en roll för att få din kreativa känsla att flöda.

En smutsig, rörig plats kommer att göra det svårt för dig att uppnå mental frid kräver att släppa loss din kreativitet. Om du istället städar din stökiga bostad ofta och gör renhetskontroller ofta, kommer du att finna det lättare att koncentrera dig i ditt hem. Och låt oss inse det – vi kan alla behöva lite kreativitet ibland, oavsett om det är i våra professionella eller privata liv.

Hjälper till att bekämpa allergier

Bekämpar allergier och renlighet hand i hand. Därför förtjänar det ett separat omnämnande. Ingenting utlöser allergier, vare sig det är pollen- eller dammallergi, som ett orent hus. Mellan smutsiga golv och djurhår är dina bihålor aldrig glada i ett rörigt hus.

Se till att för att städa ditt hus och ta bort allt damm eller djurhår som kan finnas. Detta kommer att minska luftföroreningarna inomhus och göra luften andningsbar för personer med allergier. Detta bidrar i sin tur till att förbättra livskvaliteten.

En väg till ett organiserat liv

Har du någonsin kämpat för att hitta viktiga papper, precis när du behövt dem? Eller så kanske du gick in i ett rum och du kan se dammet lägga sig ovanpå dina dåligt samlade prydnadsföremål. Hur får det dig att känna dig?

Om du är en organiserad person är chansen stor att en synen är en mardröm för dig. Genom att göra en renhetskontroll ofta kan du garantera att du inte behöver hantera sådana oorganiserade och röriga scenarier. Istället kommer allt att vara på plats, och därför kommer du att kunna hitta det du behöver på nolltid.

Slutsats

Renlighet är det första steget för att förvandla ett hus till ett varmt och inbjudande hem. De bästa platserna kan förvandlas till beboeliga soptippar om du inte rengör dem tillräckligt. Gör en renhetskontroll i ditt hus regelbundet. Vidta nödvändiga åtgärder för att eliminera buggar. Gör en djupstädning på helgerna medan du dammar av allt på vardagarna.

Ditt hem har potentialen att bli din fristad. Men du måste underhålla den för att den ska fungera som en.

 

1

Andelar

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!