Bostadsmarknaden har genomgått betydande förändringar under det gångna året, där 2023 präglades av en fortsatt hög inflation och ökande bolåneräntor. Dessa ekonomiska faktorer har satt sin prägel på byggbranschen, där köparna har blivit färre och mer avvaktande, samtidigt som utbudet av bostäder har ökat, enligt en rapport från bostadssajten Booli.
Ett framstående inslag under året har varit den ökade tillgången av unika villor till salu, vilket även har påverkat lägenhetsmarknaden med rekordnivåer av tillgängliga bostäder under hösten. Trots detta är antalet unika lägenheter till salu för hela året lägre än föregående år, vilket kan kopplas till att en betydande del av lägenheterna har legat ute till försäljning under en längre tid.
”Känslan under året har därför varit att det legat ute många bostäder till salu. För lägenheter däremot handlar det snarare om att det är objekt som förblivit osålda och som därmed ökar utbudet, trots att det inte tillkommit så många nya objekt på den tröga marknaden,” säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.
Den låga efterfrågan på bostäder har resulterat i färre genomförda bostadsaffärer och minskat deltagande i budgivningar. I genomsnitt deltog endast 2,2 budgivare per hus, vilket är en betydande minskning jämfört med tidigare år.
En intressant aspekt är även ökningen av bostäder på ”Snart till salu-marknaden”, där lägenheter ökade med 7 procent och villor med hela 11 procent jämfört med föregående år. Det totala utbudet på marknaden var det högsta sedan Booli började mäta 2013, vilket indikerar en utmanande marknad för både köpare och säljare.
Längre tid till salu har varit ett genomgående tema under 2023, särskilt under hösten. I genomsnitt låg en lägenhet ute till försäljning i 29 dagar, medan en villa tog 40 dagar. Detta är en signifikant ökning jämfört med 2022 och visar på den utmanande ekonomiska situationen som påverkar villamarknaden hårdare.
”Säljarna har inte velat gå ner mer i pris för att möta köparna. Det tyder på att en stor del av säljarna inte måste sälja nu utan kan avvakta med att sänka priset,” säger Karin Grundeus.
För att möta den låga efterfrågan behövde även fler säljare sänka utgångspriset på sina bostäder. Ungefär var femte bostad var prissänkt under året, den högsta nivån på över tio år.
Budgivningarna höll sig på rekordlåga nivåer, och förhandling om priset blev vanligare än traditionell budgivning. Trots den utmanande marknaden minskade inte kvadratmeterpriserna för lägenheter i samma takt, och i genomsnitt kostade en lägenhet 45 800 kronor per kvadratmeter, en minskning med 3 procent jämfört med 2022.
Sammanfattningsvis har byggbranschen stått inför utmaningar under bostadsåret 2023, där ökat utbud, längre försäljningstider och prissänkningar speglar den avvaktande marknaden. Utmaningarna har särskilt påverkat villamarknaden, där medelslutpriset sjönk med 9 procent jämfört med föregående år. En återhämtning på bostadsmarknaden kan kräva flexibilitet från både köpare och säljare för att möta de rådande ekonomiska utmaningarna.