Så skyddar du fastigheten med en underhållsplan

Oavsett om du äger ett bostadshus eller en kommersiell byggnad eller kanske ansvarar för en hel bostadsrättsförening så betyder det att du har ett långsiktigt ansvar för byggnadens skick. Underhållsplanen är ett otroligt viktigt redskap för att sköta byggnaden på ett effektivt sätt. Den kan innebära att du slipper oväntade och kostsamma reparationer.

Det kan vara väl värt att ta hjälp med en detaljerad underhållsplan för att säkerställa att fastigheten behåller sitt värde över tid. Låt oss ta en titt på varför en underhållsplan är så viktig, vad den bör innehålla och hur du kommer igång.

Varför är en underhållsplan viktig?

En väl genomarbetad underhållsplan hjälper dig att ligga steget före i fastighetens livscykel. I stället för att åtgärda akuta problem när de uppstår kan du förebygga skador genom regelbunden inspektion och planerade åtgärder. På så sätt minskar du risken för större renoveringar i framtiden och slipper dyra panikåtgärder. 

Dessutom ger en tydlig plan överblick och förutsägbarhet, vilket kan vara extra värdefullt för ekonomisk planering, oavsett om du är privat fastighetsägare eller ansvarar för ett bostadsrättsföreningshus. Det är inte bara det geografiska läget som avgör värdet på kommersiella fastigheter. Din underhållsplan kan få stor betydelse vid en senare försäljning.

Vad bör en underhållsplan innehålla?

Om du vänder dig till en firma som jobbar med att skapa skräddarsydda underhållsplaner så kommer du att få en plan som är särskilt bra för din fastighet. Men generellt sätt kan vi se att det handlar om:

  1. Byggnadens komponenter:
    Identifiera vilka delar av byggnaden som behöver regelbunden översyn. Detta inkluderar tak, fasad, fönster, dörrar, VVS-system, ventilation, värmeanläggningar, dränering samt el- och säkerhetssystem.
  2. Statusbesiktning och intervaller:
    Genomför en grundlig statusbesiktning för att avgöra byggnadens nuvarande skick. Därefter kan du sätta upp intervaller för när olika komponenter ska ses över eller renoveras. Taket kanske kräver en årlig inspektion, medan fönsterbågarna bara behöver målas om vart femte år.
  3. Prioriteringar och tidslinje:
    Alla åtgärder behöver inte göras på en gång. Prioritera åtgärderna efter hur akuta de är men glöm inte de långsiktiga insatserna. Genom att ha en tydlig tidslinje ser du till att inte skjuta upp nödvändiga renoveringar till framtiden.
  4. Kostnadsberäkning:
    Ta fram en budget för varje åtgärd och försök att lägga in dessa kostnader i en längre ekonomisk plan. Kostnadsfördelning över flera år gör det lättare att hantera dyrare projekt och fördelar bördan jämt över tiden.
  5. Dokumentation och uppföljning:
    Se till att alla inspektioner, åtgärder och uppdateringar dokumenteras noggrant. En bra dokumentation gör det enkelt för nuvarande och framtida ägare eller styrelser att följa fastighetens underhållshistorik, vilket kan öka byggnadens värde vid eventuell försäljning.

Så kommer du igång med en underhållsplan

Det finns olika vägar till en bra underhållsplan. Det finns inget som säger att du måste betala för tjänsten men visst finns det fördelar med professionell hjälp.

  1. Ta in professionell hjälp
    Att samarbeta med en besiktningsman, byggkonsult eller annan expert kan vara till stor nytta. De kan identifiera dolda brister, föreslå åtgärder och sätta en realistisk tidsplan. Dessutom slipper du själv sätta dig in i vad som bör vara med i din fastighets underhållsplan då du får hjälp med detta.
  2. Digitala verktyg och mallar
    Det finns idag många digitala hjälpmedel och mallar som underlättar arbetet med underhållsplanen. Dessa kan spara tid och ge en tydlig överblick över planerade och genomförda åtgärder. Om du ska göra arbetet på egen hand bör du ta hjälp av den här typen av digitala stöd som kan finnas gratis online.
  3. Involvera alla intressenter
    Om du ansvarar för en bostadsrättsförening ska du se till att styrelsen och medlemmarna förstår syftet och vinsterna med planen. Transparens och kommunikation skapar förtroende och engagemang. Om fler kan engagera sig kan det vara en fördel.

Långsiktigt värdeskapande

En väl genomtänkt och regelbundet uppdaterad underhållsplan är en investering i fastighetens framtid. Den bidrar till att bibehålla eller öka byggnadens värde, främjar trygghet och trivsel för boende och användare, samt minimerar risken för akuta, kostsamma ingrepp. Kort sagt: genom att skydda fastigheten med en underhållsplan skyddar du också ditt långsiktiga ekonomiska intresse.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!