AI-forskaren och fysikprofessorn Max Tegmark, professor vid världsledande MIT (Massachusetts Institute of Technology), sa i en intervju att om man vill framtidssäkra sig mot AI ska man börja arbeta som rörmokare. Resonemanget, som väckt stor uppståndelse i media, utgår från att klassiska hantverksyrken är svårare att automatisera än många tjänstemannayrken, exempelvis administratörsroller. AI har lätt för att analysera stora datamängder och dra slutsatser, men svårt för att fixa en läckande toalett.

Hantverksyrken kräver en kombination av fingerfärdighet, situationsanpassad problemlösning och förmåga att navigera i en fysisk miljö; sånt som AI har svårt för men som den mänskliga hjärnan har finslipats för i miljontals år. 

AI och robotar förlitar sig i första hand på förutbestämda instruktioner och datadrivna modeller; de lär av erfarenhet. Detsamma gäller förvisso oss människor; vi lär oss genom att uppleva. Skillnaden i fallet för hantverksyrken kontra många andra yrken ligger i att arbetet ofta sker i oförutsägbara miljöer där konstanta justeringar, praktisk kreativitet och direkt interaktion är avgörande. Detta kan sägas vara fallet för en börsmäklare också, men skillnaden är att denna opererar i en virtuell miljö. Hantverkaren arbetar fysiskt i en fysisk miljö.

När en rörmokare, byggarbetare eller fordonsreparatör ställs inför ett oväntat hinder, exempelvis ett äldre rörsystem i en gammal byggnad, en lutande träbalk eller ett elproblem under motorhuven, krävs en improviserad uppfinningsrikedom och snabba beslut på plats, något som är svårt för en algoritm att efterlikna. I alla fall i dagsläget. 

Hantverksyrken och branschen i helhet står dock inte utanför AI-utvecklingen. Digitala mät- och ritverktyg, ofta understödda av AI-baserad mjukvara, kan underlätta vid planering och precision i byggprojekt. Genom att samla in data från sensorer i verktyg och maskiner kan hantverkare snabbare felsöka och se var resurser behövs som mest. 3D-skanning och CAD-system med inbyggd AI kan föreslå konstruktioner, materialval och arbetsflöden som maximerar effektivitet och minimerar spill. AI blir därmed ett verktyg som hantverkare kan använda för att förbättra precision och säkerhet, snarare än en konkurrent som helt ersätter de praktiska yrkeskunskaperna. Många hantverkarföretag använder även AI som ett sätt att slippa delar av kundkontakten, exempelvis genom AI-drivna chattfunktioner.

Vissa företag väljer dock att fortsätta sätta människan i centrum. Ett exempel är fönsterföretaget Mockfjärds som ser till att kunder alltid får tala med en människa när de exempelvis ska byta eller installera nya fönster. Företaget betonar att den personliga dialogen är avgörande för att hitta rätt lösning, exempelvis genom gratis hembesök och måttservice, återvinning av gamla fönster och montering av nya.

Max Tegmark säger att “AI kommer att förändra arbetslivet fullständigt.” Han beskriver att AI är det största hotet mot arbetslivet någonsin, större än under den industriella revolutionen när man “uppfann maskiner som kunde konkurrera ut våra muskler.”

Observationen är ett historiskt faktum; den industriella revolutionen ersatte människan i många avseenden och ritade om arbetsmarknaden i grunden. Maskiner kan spika, klistra och svetsa åt oss, mycket effektivare än vad vi kan. Men hantverksyrkena har alltid krävt långt mer än bara råstyrka och snabbproducerande repetition, så som i fabriker. Varje spik ska inte slås in på exakt samma ställe, varje bräda har sina egna förutsättningar. Därför är hantverkaren inte utbytbar.

Angående strömningarna i dagens arbetsliv påpekar Max Tegmark att ”En jurist som tar ett jobb som massör går till en lägre lön – inte högre.” Precis som denna jurist på sätt och vis ”kliver ner” till massörens yrkesnivå, kan en intressant tendens där människor med traditionellt högre utbildning – exempelvis jurister, ekonomer eller ingenjörer – i allt större utsträckning väljer att ”kliva ner” i hantverkssektorn förväntas.

Men trots risk för ökad konkurrens som ett resultat av AI pekar arbetsförmedlingen på goda framtidsutsikter för många hantverksyrken.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!