Allt du behöver veta om att resa runt i Sverige

Att resa runt i sverige i en camper, eller i en husbil som det även kallas på svenska, är ett utmärkt sätt att spendera semestern. Men det finns en hel del saker som är bra att tänka på inför avresan. För att få bästa möjliga förutsättningar så kan du här därför hitta allt du behöver veta om att resa runt i Sverige. 

Hur du förbereder dig inför din resa i Sverige

Först och främst måste du göra en plan. Och häng med här, men det första du måste bestämma dig för är om du ska planera i förväg eller inte. Vissa människor älskar att planera in i sista detalj, medan andra hellre bara ger sig ut och se vad som händer. 

Är du en detaljorienterad person eller en freestyler som tar saker som de kommer? Hur väl du känner dig själv kommer att ha mycket att göra med hur roligt du har.

Om detta är din första husbilssemester rekommenderar vi att du planerar åtminstone en del av den i förväg. Att veta vart du ska och vad du kan förvänta dig när du kommer dit kommer att göra resan mindre stressig. 

Planera hur du kommer att få vatten och bensin

På vissa ställen är det svårt att få färskvatten. I Sverige kan du få färskvatten på de flesta bensinstationer, campingplatser och rastplatser som betalas av staten. Ibland så kan det dock kosta pengar att fylla på vatten. 

Hur mycket vatten du behöver beror på hur många personer som är i din grupp, hur du känner för renlighet och om du kommer att gå långa sträckor där du kanske inte kan få vatten.De flesta bensinmackar säljer bensindunkar eller har platser där du kan fylla på de bensindunkar du redan har. 

När du har beslutat dig för att hyra husbil i Göteborg från Campervan Sweden inför din husbilssemester så är det just vatten och bensin som är allra viktigast. Resten av detaljerna brukar gå att lösa med lite kreativitet och en stark vilja. 

Packa rätt, packa lätt

Den goda nyheten är att du har ett tak och till och med ett garderobsutrymme, vilket sätter dig före människor som sover i tält. Men det betyder inte att du måste ta med dig det mesta som finns i dina garderober där hemma. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme, och du vill inte bära runt all den vikten.

Det bästa man kan göra är att packa så lite som möjligt. Ett sätt att göra detta är att göra en lista över allt du behöver innan du åker.

Beroende på vädret i Sverige vid en viss tidpunkt, kommer du förmodligen att vilja bära lätta kläder under dagen och en tröja och jacka på kvällen. Du som är bekant med sommar i Sverige är väl medveten om att vattentäta kläder är ett måste ifall ett plötsligt regnoväder dyker upp.

Även om det är bra att komma bort från datorer när du är på semester, är det ändå en bra idé att ta med något digitalt att göra, och glöm inte att ta med en laddare. Glöm inte saker som håller dig säker och lugn, som solkräm, en konservöppnare och en flasköppnare så att du kan få det efterlängtade glaset vin efter en lång dag i naturen.

Säkra allt inför avresa

Detta gäller allt du har med dig och alla andra i husbilen. Så, se till att allt du tagit med är väl packat och fastsatt på rätt plats. Faktum är att om din husbil inte har lås eller spärrar på skåpdörrarna, är det en bra idé att binda fast de så att inget faller ut på en slingrande väg.

Slangar och kablar ska rullas ihop och knytas fast, och tunga saker som gasflaskor ska hållas på plats med bungee-snören eller remmar. Alla i husbilen ska också vara säkert fastspända med ett säkerhetsbälte, oavsett var i fordonet de än befinner sig. Även om man kan sitta bekvämt i en soffa eller ligga på en säng så kan det snabbt ändras ifall en olycka inträffar. 

Slutligen, slappna av

Planera din resa så att du kommer till din destination under dagen. Detta kommer att göra det mycket lättare att komma i ordning på plats. Detta kommer också att ge dig tid att ansluta till alla eluttag och fylla på din vattentank. Det ger dig också tid att be campingägarna eller andra campare om hjälp om du behöver det.

Och om du kommer till platsen tillräckligt tidigt, kommer du att vara redo, med ett glas vin i ena handen och en måltid som lagas på spisen, precis i tid för att njuta av utsikten och den första vackra solnedgången. Då kommer det faktum att du valde att hyra husbil i Stockholm att verka som den bästa idén någonsin. 

Hur du får det mesta från den svenska sommaren

Exakt hur du bäst förbereder dig beror lite på vart i landet du planerar att spendera din tid. Om du planerar att hyra en husbil och semestra i norra Sverige så är myggnät eller myggsprej en nödvändighet. 

Det allra bästa är därför att kolla upp eventuella naturupplevelser och sevärdheter i närheten av platsen som du vill besöka. Sverige erbjuder gott om natur och en stor biologisk mångfald. Anpassa dig därför efter den miljö som du önskar besöka för att få en så bra semester som möjligt. 

Ett tips är även att passa på att uppleva mindre lokala händelser, kanske besöka en loppmarknad eller en lokal auktion, prova på en ny delikatess eller varför inte höra med lokala personer om vad de rekommenderar att man provar på. Ofta så finns det gott om “gömda skatter” som du kanske inte upptäcker under din efterforskning, men som lokalbor är väl medvetna om. 

Avslutningsvis så är det viktigt att komma ihåg att din husbil faktiskt är ett hus på hjul. Om det mot förmodan skulle vara så att du eller någon i ditt sällskap inte tycker om platsen som ni vistas på, packa då ihop allt och kör vidare i din camper genom vårt avlånga land mot bättre destinationer.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!