Allt du bör veta om Garageportsfjädrar

Att ignorera dina garageportars fjädrar är ett av de största misstagen du kan göra som husägare.
Fjädrarna är den viktigaste delen av porten. Du bör vara uppmärksam på dessa fjädrar eftersom de är en integrerad del av hela porten. Dessutom, på grund av fjädrar, föreslår experter att du litar på professionella för att reparera dörren till ditt garage om något går fel.

Fjädrarna orsakar de flesta problem

När man diagnostiserar vad som är fel på ditt garage undersöker teknikerna ofta fjädrarna. Ofta har installationen av Garageportsfjädrar gjorts felaktigt. Om dörren inte är av hög kvalitet kan fjädrarna lätt gå sönder. Men det är något som lätt kan fixas. Du behöver bara byta ut fjädrarna.

Vilka typer av fjädrar finns det i en garageport?

Det är främst två typer av fjädrar som används. Det finns expansionsfjäder och kontraktionsfjäder. Expansionsfjädrar föredras för kommersiella garageportar.

Vridfjädrar

De här är de tunga fjädrarna som är anslutna till metallstången som är parallell med garageporten. Vridfjädrar är placerade direkt ovanför dörröppningen. De är laddade med en vridande handling. Medan dörren stängs drar några kablar i botten metallstången med hjälp av remskivor. När stången vrider sig bildas en spänning till följd av att fjädrarna vrider sig. När du öppnar dörren lossnar fjädrarna. Avlindningsåtgärden öppnar dörren genom att lyfta upp den.

Förlängningsfjädrar

Dessa fjädrar skiljer sig från vridfjädrarna eftersom de är lätta. De är inte parallella med dörren, snarare löper de vinkelrätt mot den. De är placerade precis över de horisontella delarna av garageporten. Fjädrarna har spänning eftersom de sträcks ut via remskivor och kablar. Den betydande skillnaden här är att de kräver en säkerhetskabel i varje fjäder av säkerhetsskäl. Det kan skada dig om det inte finns några säkerhetskablar installerade i just den här porten.

Säkerhet med fjädrar i garageportarna

Kanske det viktigaste du måste vara medveten om när det kommer till fjädrar är säkerheten i det hela. Det beror främst på att fjädrarna är hårt lindade. Därför har de mycket spänning inom sig. När de går sönder kan det orsaka några allvarliga skador. Det är därför du alltid bör leta efter en professionell reparatör som hjälper dig att fixa den här delen av din dörr åt dig. Det är inte värt att riskera din hälsa över.

Diagnostisera problem

Det är inte alltid lätt att diagnostisera vad som går fel med dörren till ditt garage. En miljon saker kan gå fel. Mest har det med fjädrarna att göra. Du måste ta reda på om problemet är mindre eller allvarligt. Till exempel är bara lite gnisslande ingen anledning till oro. Testa att tillsätta smörjmedel och se om det löser problemet. Om det fungerar, då är du redo.

Men om smörjmedlet av någon anledning inte gör det för att åtgärda gnisslet måste du ringa efter professionell hjälp. Något kan vara allvarligt skadat med fjädrarna eller själva dörren. Du behöver en expertutlåtande som exakt skulle kunna förstå vad problemet är och hur du ska åtgärda det. Du bör veta att det här är de viktigaste sakerna som kan vara fel:

  • Frånvaro av säkerhetskablar på dina förlängningsfjädrar
  • Obalans fjädrar
  • Problem med fjädrarnas fästen

Byter dina fjädrar

Om proffsen kommer fram till att du behöver få nya fjädrar installerade i din dörr, bör du rådfråga dem om det bästa priset för garageportsfjädrar. Detta är absolut nödvändigt eftersom det finns många olika prisklasser tillgängliga på marknaden. Du behöver sålla igenom de olika modellerna, företagen och priserna.

Du bör undersöka det lite men att be om en professionells åsikt kommer att hjälpa dig att spara en betydande del av din tid. Se bara till att reparatören du anlitar är riktigt erfaren och har bra referenser.

Kan du ersätta dem själv?

Du kanske undrar om denna prövning är något du kan göra på egen hand. Svaret är ja. Du kan göra det men det är en ganska komplicerad procedur. Du behöver bara hitta järnaffären som säljer ersättningsfjädrarna och köpa sådana som är kompatibla med din dörr.

Kolla en video online eller en grundlig guide om hur du byter ut. Men du bör göra det mycket noggrant och följa alla försiktighetsåtgärder som experterna har föreslagit. Du kan inte bara vinkla detta; du måste hålla dig till reglerna mycket strikt. Annars kan du bli allvarligt skadad.

Varför det är bättre att lita på en professionell

Det rekommenderas alltid att du anlitar en professionell som hjälper dig i detta ärende. Detta föreslås eftersom det är mycket komplicerat att hantera allt med fjädrarna i dörrarna till ditt garage. Inte bara det, men det är inte heller säkert för någon oerfaren husägare. Det kan sluta med att du skadar dig själv och till och med dörren i högre grad än tidigare. Det är inte värt risken!

Det enda du måste se till är att du kan lita på proffsen företaget skickade dig. Du kan bedöma det genom att titta på uppgifterna för företaget eller den oberoende entreprenör som du vill anlita. Att kolla recensioner online och tidigare kundupplevelser är dessutom en bra indikator på om du ska anlita reparationstjänsten eller inte. Du kan också intervjua personen och se om de verkar professionella eller inte.

Sammanfattningsvis var dessa alla de viktigaste saker du behövde veta om dina garageportars fjädrar som husägare. I framtiden kommer du att vara bättre förberedd att hantera ett scenario som detta.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!