Allt om Cold Brew Coffee: Vad är det och hur man gör det?

Kallbryggt eller varmbryggt kaffe skiljer sig från vanligt kaffe eftersom det tillagas utan att tillsätta mjölk eller socker. Å andra sidan är varmt kaffe en sötad dryck. På sitt ansikte ser varje varm kaffedryck mer eller mindre exakt likadan ut: en blandning av varmt kaffe med is. Men egentligen är det en enorm skillnad i hur kaffe görs och dess smak. Den här artikeln kommer att förklara kallbryggt kaffe och varför du bör använda kallbryggt kaffe istället för ditt standardmärke.

Vad är Cold Brew Coffee?

Visste du att att dricka kallbryggt kaffe också hjälper till att ge sömn och tillsammans med detta kan du också använda aromaterapi men se upp för att du måste hantera eteriska oljor med försiktighet.

För att börja svara på frågan måste vi titta på bryggmetoderna som används för att skapa denna unika kopp Joe. Vanligtvis serveras kaffe som har blötlagts eller placerats i en varm kopp vatten precis efter att det malts och bryggts. Detta är standardpraxis som används av många kaféer i Amerika och runt om i världen. Denna bryggmetod skapar en alltför söt, bitter och sur dryck, vilket inte är att föredra på många dagliga menyalternativ.

Istället används en process som kallas kallbryggning. Kallbryggning innebär att värma upp kaffet till rumstemperatur och sedan hålla det över en kastrull med sjudande vatten. Resultatet är ett utsökt iskaffekoncentrat som kan användas på samma sätt som varmbryggt kaffe. Eftersom kallbryggt kaffe är rikare i smak än varmt bryggt kaffe, är det ett perfekt substitut för ditt vardagliga morgonkaffe!

Hur gör man Cold Brew?

Det verkar som att många vänder sig för att göra sitt kaffe hemma från tekniken att göra en kopp varmt kaffe på din köksbänk. Men hur gör man en kall brygd, och är det så enkelt som vissa gör det till? Tja, som de flesta saker vi alla har gjort, är de verkliga hemligheterna med att göra kallbryggning begravda någonstans mellan fiktionen och verkligheten. Om du ska få ditt kaffe kallt finns det några enkla steg du måste följa.

Det första steget är att bestämma vilken typ av kaffe du ska brygga – föredrar du en fransk press, espresso, droppkaffe, etc.

När du har bestämt dig kan du gå vidare till nästa steg, som är att få alla de tillbehör du behöver för att göra kaffet, vilket borde vara relativt enkelt.

Att göra en kall brygd är inte annorlunda än att göra en vanlig kanna kaffe, förutom hur kaffet görs. Som jag sa tidigare, du lägger bara bönorna (eller kaffet) i grytan, tillsätter vattnet, ställer in den tid du vill att banken ska brygga och väntar. Vissa metoder kommer att använda en fransk press för att tvinga igenom varmt kaffe, men du kan alltid använda en vanlig mugg för att göra det om du inte har en. Det finns också andra sätt att göra kalla bryggningar, som att använda is, frysta kaffebönor eller en kombination av båda, men de kräver vanligtvis mer ansträngning, så för bästa resultat, försök att hålla dig till de mer traditionella metoderna.

Hela processen kommer att vara väldigt lik att göra en vanlig kopp Joe. Det kommer att finnas några extra steg inblandade, men de bör inte ta för mycket tid eller ansträngning att slutföra, och generellt sett är det ganska enkelt att göra. När du blir mer erfaren med kaffe kan du börja anpassa metoderna för att passa din smak bättre, men att göra en kall bryggning regelbundet är inte knepigt för de flesta. Så länge du håller ditt kaffe färskt och inte utsätts för överskottsvärme (vilket kommer att döda smaken helt) bör du inte ha några problem med att förstå hur man gör det.

Vilken typ av kaffe ska du använda för att göra cold brew?

Många undrar vad som gör kaffe “kallt” i första hand. Svaret är en kombination av flera faktorer, inklusive specifika rostningsmetoder, som franska pressar och vissa typer av koffein. Det viktigaste som gör kaffe “kallt” är temperaturen på vattnet som används för att skapa det, och detta kan variera kraftigt beroende på var du gör det och hur din utrustning är inställd. Om du till exempel rostar ditt kaffe i en fransk press, blir vattnet du använder för att göra det mycket varmare än om du skulle göra det hemma i en vanlig kastrull. Det är därför de flesta kaffedrickare håller med om att Starbucks standardbryggning är den bästa av koppen eftersom den är nybryggd och inte föremål för några temperaturjusteringar.

När det gäller vilken typ av kaffe som är bäst för att göra kalla bryggningar finns det några olika sorter. En är traditionellt gjord med mörkrostade bönor, och resultatet kan bli ett rikt, mörkbrunt kaffe. Om du gillar sådant kaffe, överväg för all del att göra kallbryggning, men om du inte gör det bör du hålla dig till standardbryggmetoden. Det kommer att ha samma mängd koffein och kommer att smaka lika bra. När det gäller vilken typ av stek som är bäst beror det på personliga preferenser. Ändå inkluderar några välkända namn Kona, Jamaican Blue Mountain, Colombian Medallochas, Kona Flavored Roasts och Russian Breakfast.

Robusta- och Arabica-kaffe är bäst för kallbryggningstekniker, främst när de används sparsamt . Dessa typer av kaffe är bra för espresso, cappuccino, latte och andra typer av drycker. Bönans mörker påverkar smaken, men inte alls så mycket som man kan tro. Mörkare kaffe kommer att behålla sin arom och sin smak mer än lätta rostar. Även “special”-blandningar som Kona och Jamaican Blue Mountain är bäst lämpade för denna teknik. Mörkare kaffe innehåller också mer koffein, vilket fungerar bra i kombination med varm mjölk och socker.

Det sista med att göra kall bryggning är att du måste se till att du aldrig överbryggt koffein, annars blir den bitter. Mängden kaffe du behöver brygga med en kaffebryggare för att få en bra kallbryggning är cirka 4 ounces per kilo kaffevikt. Så om du väger två pund kaffe och du brygger en halv kopp kaffe får du en god kall dryck.

Att dricka kallt kaffe hjälper också till att slappna av i sinnet. En bryggd kaffe, en ordentlig madrass och täcken, och din kväll är gjord. Du kan även lägga till ett påslakan för att undvika spill. Ett påslakan är en tygpåse som används för att skydda täcket från skador.

Slutsats

Att hitta rätt bönor är halva striden när du väl har bestämt dig för vilken typ av kaffe som är bäst för kallbryggning. Kafferostare brukar använda två primära storlekar av bönstorlek: små och medelstora. Små bönor, kallade “specialbönor”, har i allmänhet lägre koffein och högre fetthalt.
Medelstora bönor, även kallade “bulkbönor”, är vanligtvis lägre i koffein och högre i fiber. Många människor föredrar att använda bulk, små kaffebönor för att göra en stark kanna kaffe, men för riktigt starka bryggningar är det viktigt att använda medelstora bönor. Andra överväganden att tänka på är stektid och vattentemperatur.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!