Alucrom presenterar Sveriges största klimatsmarta ytbehandlingsanläggning: Ett steg mot en hållbar byggindustri

Alucrom, Sveriges främsta rostskyddsentreprenör och en del av Granitor-gruppen, har tagit ett stort steg framåt i byggbranschen genom att öppna portarna till Sveriges största och mest unika klimatsmarta ytbehandlingsanläggning. Anläggningen, känd som Arendals Backe, ligger på Hisingen i Göteborg och är även Alucroms huvudkontor och entreprenadverksamhet.

Arendals Backe, som sträcker sig över en yta på 5 200 kvadratmeter, är ett tydligt uttryck för Alucroms ambitiösa planer för de kommande åren. Företaget strävar efter att driva ytbehandlingsbranschen framåt, med ett starkt fokus på hållbarhet och ny teknik.

Företaget, som grundades 1953, har länge fokuserat på att hitta alternativa lösningar för att minska användningen av miljöfarliga ämnen som används i antikorrosionsprocesser. Deras arbete inbegriper också att förbättra hanteringen av dessa ämnen. Detta har blivit ännu mer relevant i en ekonomisk nedgång där nybyggnationer och investeringar ofta sätts på paus, vilket gör det viktigt att underhålla och skydda det som redan är byggt.

Arendals Backe är ett tydligt resultat av Alucroms hållbarhetsarbete, vilket redan har resulterat i en betydande minskning av företagets energiförbrukning, koldioxidavtryck och avfall. Anläggningen kommer att vara mer energieffektiv, ha lägre utsläpp, separata vattentankar och solceller på taket för att driva ungefär 40 procent av energiförbrukningen från förnybar el. Dessutom förväntas VOC-utsläppen minska med cirka 40 procent jämfört med företagets tidigare anläggning i Göteborg, tack vare mer effektiva och miljövänligare färgsystem.

Alucrom har en bred erfarenhet inom ytbehandlingsbranschen och har under sina mer än 60 års verksamhet behandlat flera kända landmärken såsom Hisingsbron, Tingstadstunneln och Stallbackabron. Företaget ytbehandlar allt från mindre stålkonstruktioner till balkar, brosektioner och busschassin för Volvo.

Alucrom är en del av Granitor, en svensk familjeägd företagsgrupp med verksamhet inom fastighetsutveckling och förvaltning, entreprenad, konsult och underhåll samt tillväxtinvesteringar i utvecklingsbolag. Gruppen omsatte 9,7 miljarder kronor 2022 och sysselsätter 4500 samhälls- och industriutvecklare.

Denna nya anläggning visar hur Alucrom och Granitor-gruppen tar steg för att utveckla hållbara lösningar för morgondagens samhälle och industri. Med Arendals Backe tar de ledningen i kampen mot klimatförändringar och visar att det är möjligt att förena industriell utveckling med hållbarhet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!