Ångspärr för Golv- en Komplett Guide

De flesta av oss tänker inte mycket på utrymmet under våra hem men sanningen är att du kan behöva finansiera kostsamma reparationer om du inte har koll på detta.

Ångspärrar är en förebyggande åtgärd för våra undergolv och någonting som du definitivt bör se över om du inte ännu har gjort det. Så, hur fungerar de? Behöver du en? Läs vidare så hjälper vi dig att fatta beslutet själv.

Vad är en ångspärr?

En ångspärr är ett tjockt plastark som läggs genom husets krypgrund som finns i olika tjocklekar. Plasten hindrar fukt från att komma upp under marken och komma in i området under ditt hem.

Fukt är ditt hems fiende. Det kan orsaka massor av strukturella skador och få mögel att dyka upp oavsett var läckan har spridits om den inte behandlas.

Det är dubbelt farligt under ditt hem. De flesta människor tillbringar trots allt inte mycket tid i sitt krypgrund och det betyder att skador som hade kunnat förhindras inte syns under lång tid.

Problemen som kan uppstå sträcker sig från strukturella skador till hälsoproblem. Strukturella skador kommer ofta i form av våt röta men det finns andra sätt som fukt kan börja förstöra saker. En oskyddad krypgrund är en grogrund för en mängd olika mikroorganismer.

Oxidationsprocesser, som rostning, kan också förekomma i de metalliska delarna under ditt hem. Med tiden kan den äta upp metaller och skapa allvarliga problem.

Mögel kommer att inträffa var som helst där fukt kan få ett anständigt grepp. Även en förhöjd luftfuktighet är ofta tillräckligt för att skapa problem med dessa mikroorganismer.

Behöver du en ångspärr?

Vissa hem behöver inte nödvändigtvis en ångspärr, men det är lätt att identifiera ut om du gör det. Om krypgrunden under ditt hem är smutsig bör du ha en installerad så snart som möjligt.

Det finns några olika sätt att få bort vatten i krypgrunden. Läckor ovanifrån kan orsaka problem, men de hanteras i allmänhet av en rörmokare. Om det har hänt i stor utsträckning kan du behöva reparera området under ditt hem även om du har en ångspärr.

Där ångspärrar verkligen erbjuder en viktig fördel är att förhindra kondens och läckage.

Läckage uppstår när jorden runt ditt hem blir våt och vattnet förs under hemmet. Det kan göra jorden fuktig eller leda till att vatten faktiskt hamnar i själva krypgrunden beroende på markförhållanden. En ångspärr förhindrar att denna snabba avdunstning orsakar problem.

Den andra stora orsaken till fukt kommer från kondens när lufttemperaturen ändras. Det är mindre problem med lägre luftfuktighet men vatten kommer nästan alltid att kondensera från luften när den lokala temperaturen ändras.

Hur installerar du krypgrund?

Ångspärrsinstallation kan utföras i några enkla steg av en utbildad professionell.

Först måste hela området under hemmet graderas och eventuellt löst skräp tas bort. Många företag kommer att hoppa över detta steg och det är ett av de största problemen som en amatör kan möta.

Du behöver en solid, platt bas för att installera en ångspärr på ett idealiskt sätt. Utan detta kommer du att möta klumpning och andra problem med ångspärren som kan orsaka allvarliga problem.

Hela utrymmet måste sedan mätas och eventuella hinder som fortfarande finns kvar måste bedömas. Det är här den professionella skillnaden verkligen kan ses. Den genomsnittliga personen har inte den erfarenhet som krävs för att säkerställa en bra layout med plasten som används som ångspärr. Arket förbereds sedan, med utskärningar för hinder.

Efteråt måste plastarket läggas så tätt som möjligt och uppnå nära 100% markskydd. Eventuella smutsiga områden under hemmet kan orsaka problem i framtiden. Slutligen är barriären installerad med rostfritt stål, korrosionsbeständiga häftklamrar och speciella knappar som förhindrar rivning.

Allt sagt och gjort är det en stor uppgift som kräver mycket specialkunskap, men de flesta kommer att tycka att det är värt installationens pris.

Behöver du göra något underhåll för din ångspärr?

För det mesta kommer en ångspärr att hålla i många år framöver.

De flesta tycker att de kan komma undan med bara en årlig inspektion under torrperioden. Gå bara ner med en ficklampa och ta en titt runt: om något är trasigt bör du försöka reparera det omedelbart.

När du gör din inspektion är det också en bra idé att kontrollera om det finns tecken på röta eller andra skador i undergolvet och stöd i ditt hem. Det är bara en säkerhetsåtgärd och barriären förhindrar de flesta problem men konstigheter uppstår emellanåt.

Så länge du håller koll på det här och där kommer du att klara dig bra.

Slutsats

En ångspärr är inte ett så stort engagemang, men den skada den kan förhindra under ditt hem är ovärderlig. Om det finns ett smutsgolv under din krypgrund bör du defintivt övervära att installera en ångspärr.

Det är inte något som hemmafixare bör utföra, utan helst bör du anlita proffs. Varje liten detalj räknas och erfarenhet spelar verkligen roll.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!