Är det Dags för Takbyte?

Att genomföra en takomläggning är en kostsam investering och därför är det många som drar på sitt takbyte så länge som det är möjligt. Taket är en av husets viktigaste byggnadsdelar som skyddar bostaden mot väder och vind. Om taket får skador eller börjar läcka in vatten eller fukt kan det leda till omfattande fuktskador som kan bli mycket dyrbart att reparera. Därför bör du inte vänta med ditt takbyte då det har uppnått sin livslängd.

Att genomföra ett takbyte

Exakt när du ska byta ditt tak beror till stor del på vilken takbeklädnad taket har och om taket lades på ett fackmannamässigt sätt vid det förra takbytet. Om taket har ett godkänt tätskikt som monterats enligt gällande branschregler så är det oftast takbeklädnaden som avgör när det krävs en takomläggning.

  • Livslängd för olika tak
  • Tegelpannor: 50 – 100 år
  • Betongpannor: 30 – 40 år
  • Takplåt: 40 – 60 år
  • Ytpapp: 20 – 30 år

Hur vet man att man behöver byta tak?

Om taket har blivit skadat, det läcker in vatten eller då det har uppnått sin livslängd bör du snarast genomföra ett takbyte. För att slippa de olägenheter som exempelvis ett läckage kan medföra kan du inspektera ditt tak minst en gång varje år.

Det gör du genom att gå upp på taket och kontrollera takbeklädnadens skick. Har du plåttak ska du kontrollera om det finns skador eller om det uppstått rost i skarvar. Om du istället har takpannor kontrollerar du om de är hela eller om de har börjat vittra sönder. Du behöver också lyfta på ett par takpannor för att kontrollera om läkten har fått röta och i vilket skick tätskiktet är i.

Då kan du tidigt få en uppfattning om när det är dags att genomföra en takomläggning så att du kan planera din takomläggning på bästa sätt.

Vad kostar det att genomföra ett takbyte?

Vad ett takbyte kostar beror på flera olika faktorer som hur stort taket är, vilken takbeklädnad taket har och om det krävs ställningar för takbytet. Normalt kostar ett takbyte på en normalstor villa mellan 80 000 kronor upp till 300 000 kronor, beroende på ovanstående faktorer och takkonstruktionens skick i övrigt.

Som privatperson har du möjlighet att använda ROT-avdrag vid takbyte. Det innebär att du kan göra ett skatteavdrag på 30 % av arbetskostnaderna.

Jämför offerter från flera takföretag hos Takexperter

För att få bästa pris och den mest prisvärda lösningen för ditt takbyte ska du ta in offerter från flera takföretag, hos exempelvis Takexperter. Då kan du jämföra offerter för att se vilket företag som kan erbjuda de bästa villkoren, garantierna och priserna. Då priserna kan skilja sig åt mellan olika företag så finns det möjlighet att spara tusenlappar på att jämföra offerter.

Kvalitetsgranskade takföretag

Då taket är en viktig del av huset och dessutom kostar en del att byta ska du anlita seriösa takföretag som har utbildad personal och som fått goda omdömen från tidigare kunder. Om du väljer att beställa kostnadsfria offerter hos Takexperter kan du vara trygg med att det endast är granskade takföretag som lämnar offert. Då kan du vara säker på att arbetet utförs enligt gällande branschregler och med högsta kvalitet för maximal livslängd.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!