Så Åtgärdar du en Sne Dörr som Kärvar

Det är lätt att ta dörrar för givet. Tills de börjar kärva och bli snea det vill säga. Kanske har din dörr blivit sne med tiden eller kanske har du installerat ett nytt golv och påverkat hur dörren stänger.

Det perfekta gapet mellan en dörr och dess ram är cirka 1/8 tum på alla sidor, så när du väl har fastställt att dörren inte är alltför tät på grund av lösa gångjärn (som kan dras åt för en enkel åtgärd) kan du måste hyvla eller jämna ut överflödigt trä från den upphöjda sidan för att få det att fungera smidigt igen. Verktyget för detta jobb är en vanlig handhyvel. Dess vassa, vinklade blad rakar tunna remsor av trä när du skjuter det över ytan, och medan elektriska hyvlar eller bandslipmaskiner kan användas för hyvling, ger den enklare enheten dig maximal kontroll.

Det finns flera åtgärder för en dörr som kärvar. En av dem är, som nämnt, att hyvla ramen, men det finns även andra lösningar som vi ska titta närmare på i denna artikel.

Steg 1

Öppna och stäng luckan några gånger (om den inte är blockerad längst ner) för att se var den gnuggar pinnen. Kör en tunn kartong eller papper mellan sockeln och dörren för att identifiera en start- och slutpunkt för det upphöjda området; markera dessa punkter med en penna på sidan – inte kanten – på dörren. Om det hjälper dig att se hyvelzonen bättre, använd en linjal och penna för att dra en linje mellan punkterna. Detta kan vara en kort längd, eller hela kanten kan behöva rakas. I det senare fallet, använd en snickarkompass: Ställ blyertspetsen och kompasspunkten ungefär 1/8 tum från varandra och kör punkten neråt sockeln för att dra en rak linje längs dörrens vertikala kant. Gör detta på båda sidor av dörren så att snittet i full längd blir symmetriskt. Om du trimmar från botten för att rymma golv, mäta 1/8 tum upp från golvets yta.

Steg 2

Om dörren bara är något ur kvadrat och bara en liten upphöjd sektion måste tas bort bör du kunna undvika att ta bort den från ramen. Immobilisera den med en dörrstopp och plana den på plats (se steg 3). Men för maximal kontroll och för att plana längre delar, ta av dörren från gångjärnen med en skruvmejsel eller borr.

Vrid dörren så att kanten som kräver justering vetter mot dig. Håll den på plats mellan dina ben och plana de höga fläckarna ovanifrån. För en hel längdskärm, ta bort gångjärnen från baksidan och ta trä från baksidan eller gångjärnen på dörren-detta gör att du kan undvika att lossa spärrhårdvaran. Om du behöver ta bort upp till en tum på toppen eller botten av dörren, lägg den platt över två såghästar – för detta arbete, hoppa över handhyveln och börja med en cirkelsåg och avsluta sedan med en slipmaskin.

Steg 3

På vertikala kanter, raka efter träkornet; på horisontaler, arbeta mot mitten från varje ytterkant. Applicera ett jämnt men lätt tryck på hyveln så att du inte gnisslar träet eller rakar dig mer än nödvändigt. Till skillnad från en dålig frisyr växer trimmat trä inte tillbaka!

Tips: Om du upptäcker att du måste ta bort mer än 1/8 tum, överväg att använda en elektrisk hyvel eller remslipare, men kom ihåg att det du får i hastighet offrar du under kontroll. Fortsätt försiktigt med elverktyg för att undvika att skapa synliga dips eller hål.

Steg 4

Efter att ha planerat den avsedda mängden, häng upp dörren igen och sväng den. Om det fortfarande fastnar, ta bort det och raka lite mer. När den öppnas och stängs perfekt, ta bort den till sand, grunda och måla de hyvlade ytorna. Installera om eventuell hårdvara som du kan ha tagit bort innan du hänger igen dörren för gott.

Andra åtgärder för en dörr som kärvar


Steg 1

Öppna och stäng den felriktade dörren för att leta efter områden där den fastnar eller inte står rätt. Leta efter luckor runt dörrens kanter när den är stängd. Placera ett vattenpass på dörrens övre kant medan den är öppen för att se om den hänger plant.

Steg 2

Kontrollera var låsen på dörren träffar slagplattan på ramen. Ett tips är att täcla slagplattan med maskeringstejp och smeta ut läppstift på spärren. När du stänger dörren överför läppstiftet för att visa om spärren träffar slagplattan för högt, för lågt eller lagom.

Steg 3

Dra åt skruvarna på gångjärnsplattan som håller dörren på ramen. Dra åt det övre gångjärnet för att få spärren att träffa högre på slagplattan, eller det nedre gångjärnet för att få det att träffa lägre.

Steg 4

Lägg till kartong mellan mellan gångjärnen och ramen på antingen toppen eller botten, beroende på om du behöver höja eller sänka dörren. Klipp en rektangel av tunn kartong, till exempel baksidan på en anteckningsbok, så den är något större än gångjärnet där den ansluter till ramen.

Steg 5

Skruva loss gångjärnet från ramsidan. Håll kartongen upp till ramen och sväng gångjärnet tillbaka på plats. Skär runt gångjärnet med en verktygskniv så att det matchar gångjärnet exakt. Skruva tillbaka gångjärnet med kartongen mellan gångjärnet och ramen.

Steg 6

Byt ut dörrkarmen om den är snedställd och gångjärnsjusteringarna inte gör någon skillnad. Köp en ny dörrkarm av rätt storlek. Ta bort dörren från ramen, riv ut den gamla ramen och spika fast den nya ramen. Använd mellanlägg för att jämna till den nya ramen innan du sätter fast dörren igen.

Byt ut skruven närmast dörrstoppen

För att använda denna teknik, ta bort en skruv nära mitten av gångjärnet (snarare än den övre eller nedre skruven).

När skruven sitter tätt mot gångjärnet, ge skruven ytterligare ett kvarts varv med en skruvmejsel.

Stäng dörren för att kontrollera passformen. Fortsätt dra åt och kontrollera tills dörren inte längre fastnar.

Håll koll på dörrkanten när du drar åt. Om du börjar skapa luckor vid ramen, sluta.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!