Att Renovera ett Historiskt hem Skapar Extra Utmaningar – Så Gör Du!

Äldre hem har mycket karaktär och detaljer som du inte hittar i moderna, kakformade hus. Dessutom är det spännande och givande att ta en byggnad som har förfallit och blåsa nytt liv i den. Det finns dock några ytterligare utmaningar du kommer att möta när du renoverar ett historiskt hem som du helt enkelt inte stöter på med nyare konstruktion.

Oavsett om du köper ett hus som behöver lite extra uppräschning eller om du renoverar ditt befintliga hem, här är några saker att tänka på när du arbetar på ett historiskt hems exteriör.

1. Använd rätt murbruk

Det är viktigt att du matchar färgen och typen av murbruk så nära som möjligt originalet på tegel- och stenbyggnader. Att använda ett murbruk som är för hårt kan orsaka skador på äldre byggnader. För mycket Portlandcement blandat i murbruket gör det extremt svårt. Om du är osäker på vad du ska använda är det bäst att ringa in en murare som är specialiserad på historiska byggnader. Detta ökar naturligtvis dina renoveringskostnader – men förhindrar att problem uppstår senare. Du kommer att upptäcka att detta är ett genomgående tema när det gäller att renovera ett historiskt hem.

2. Lös grundproblem

Om du köper ett äldre hem, var särskilt uppmärksam på grunden. Med tiden skiftar grunden och spricker. Problem kan vara mindre och åtgärdas för under 10tkr. Men du kan också behöva en helt ny grund, som kan uppgå till hundratusentals kronor.

Alla hem från 1960-talet eller tidigare har sannolikt en askeblocksfundament som får sprickor och problem från vattenskador med tiden. Det finns några sätt att lösa sådana problem. Ibland är lösningen helt enkelt att täta blocken på insidan för cirka 20.000kr. Men ibland kräver bostaden en ny grund och golv, vilket är mycket dyrare.

3. Följ lokala riktlinjer

Folk flyttar tillbaka till städer och renoverar äldre hem, men i många samhällen har koder och regler införts för att säkerställa att stadsdelen behåller sin karaktär.

Detta innebär att du kan behöva följa strikta riktlinjer när du renoverar ditt hem, särskilt på utsidan. Dessa regler kan ibland göra att renoveringar blir dyrare.

4. Reparera gamla fönster

Istället för att byta ut fönstren i ditt historiska hem, överväg att reparera dem. Du kanske kan behålla hemmets ursprungliga karaktär genom att behålla fönstren och lägga till väderskydd, glasering eller göra lite extra snickeriarbete för att förhindra värmeförlust och andra problem.

5. Förhindra vattenskador

Vattenskador sipprar in i ditt hem och skapar alla möjliga problem, som ruttet trä och mögel. Det första steget för att göra ditt hem vattentätt är att reparera eller byta ut taket. I ett historiskt hus vill du se till att taket matchar byggnadens stil. Du skulle till exempel inte vilja sätta ett plåttak på ett viktorianskt hem.

Var noga uppmärksam på vilken typ av material som används för bältros och hur väl färgen matchar din övergripande palett.

6. Tänk på funktionella förändringar

Det är sällsynt att historiska sällskap och bostadsägarföreningar tillåter ett tillägg till ett historiskt hem. Naturligtvis varierar reglerna från plats till plats. Detta gör det svårt att utöka storleken på ett äldre hus, men du kan fortfarande få utrymme genom att färdigställa en källare eller göra om en vind till ett litet gästrum eller lekområde.

Dessa typer av förändringar förändrar inte husets exteriör utan gör det mer funktionellt för dem som bor inne.

Renovera ett historiskt hem

Tillfredsställelsen av att blåsa liv i ett historiskt hem är ovärderlig. Du kommer dock att möta svårigheter med att bevara exteriörens karaktär samtidigt som du säkerställer att strukturen kommer att bestå i många år framöver. Att renovera ett äldre hem kräver tålamod och uthållighet. Den här typen av projekt är inte för alla, men om du älskar skönheten i förrtidens arkitektur kan det vara ett du gillar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!