Vad du Behöver Veta Innan du Köper en Hammare

En hammare är ett måste för alla skickare och hemmafixare. Det är ett av de mest grundläggande verktygen som används för en oändlig mängd olika bygg-och snickerisyften.

Men som du säkert har märkt finns det en oändlig mängd olika hammare att välja mellan på marknaden. Hammare finns i olika storlekar, utföranden, och designer, och de är definitivt inte skapta lika. Så vad ska du titta efter när du ska köpa en hammare?

Svaret på den frågan är att det beror på. Hur du hittar den perfekta hammaren för just dina behov är också precis vad vi ska titta närmare på i denna artikel. Så här bestämmer du vilken hammare som är bäst för dig.

Vad är den bästa hammaren för dig?

En hammare är så mycket mer än bara ett handtag och ett huvud. Det finns mer i hammaren än du tror.

I slutändan handlar valet av rätt hammare hur den känns i din hand och hur du planerar att använda den.

Vilket hammarhandtag är bäst?

De tre mest grundläggande handtagsalternativen är stål, glasfiber och trä. Hammarhandtag finns i en mängd olika längder och de flesta finns i antingen en rak eller böjd eller böjd form.

Hammare av stål

Stålhandtag är de starkaste hammarna. Det är svårt att slå ett fast eller svetsat stålstycke när det gäller full styrka. Men stål är också det tyngsta alternativet, och den extra vikten betyder inte nödvändigtvis att hammare med stålhandtag ger mer kraft.

Mycket av vikten är nere från botten av handtaget, så det påverkar faktiskt inte slagkraften. Stålhammare är kända för att orsaka vibrationer som påverkar användaren och komforten. Tunga vibrationer kan leda till upprepade belastningsskador och andra problem. På grund av sin styrka är hammare med stålhandtag en favorit bland murare och liknande arbetare.

Folk använder hammare för olika syften. Många använder sin hammare för demonering snarare än bygge. Så det beror verkligen på vad du ska göra med hammaren. För rivning skulle stål vara det bästa valet på grund av dess robusthet.

Hammare med glasfiberhandtag

Glasfiberhandtag överför mindre vibrationer än stål, men fortfarande mer än trä. Elektriker älskar glasfiberhandtag eftersom de inte leder ström. Rörmokare och mekaniker uppskattar glasfiberhammare också. Dessutom är de relativt prisvärda och billiga.

Trähanterade hammare

Trähandtag överför mindre vibrationer än glasfiber och mycket mindre vibrationer än metallhandtag. Trä är också det lättaste handtagsmaterialet, vilket innebär att större delen av vikten är uppe i huvudet (där det räknas). Trähandtag kan bytas ut om de är skadade och kan till och med anpassas för de uber-specifika hammarkännare där ute. Trähandtag är starka, men inte lika starka som stål, så det är inte det bästa alternativet för demo-arbete.

Om en hammare kommer att hänga från din påse hela dagen, vill du förmodligen inte att den ska vara supertung. Och om du pundar på en hel massa naglar är ett lågt vibrerande trähandtag bara biljetten. Så naturligtvis är trähandtag vanligtvis föredragna av ramar, snickare och sidospårinstallatörer.

När det gäller mindre vibrationer är trähandtag överlägset bäst.

Hammarhandtagets längd och kontur

De flesta hammarhandtag är 14 till 18 tum långa och finns i antingen en rak eller böjd stil. Om du behöver en mindre och mer lätthanterad hammare kan det vara mer praktiskt att välja en mindre hammare.

Många rörmokare, elektriker och maskinarbetare kryper ofta i trånga utrymmen och föredrar därför korta hammare eftersom de är mindre benägna att fastna.

Vissa människor älskar träkänslan och de flesta hammare i trähandtag har inget greppmaterial ovanpå träet. Mjuka grepp känns bra men tenderar också att slitas ut snabbare.

Hur tungt ska ett hammarhuvud vara?

De flesta hammarhuvuden väger mellan 450 och 620 gram. Men det kan vara lite vilseledande eftersom det inte finns någon industristandard för hur man väger ett hammarhuvuden. Att väga ett hammarhuvud med trä- och glasfiberhandtag är enkelt: ta bara huvudet av handtaget och väg det. Men det blir svårare när det gäller hammare som är gjorda med integrerade stålhandtag och slagskydd.

Det finns flera saker att tänka på när det gäller hammarens vikt:

Hur du använder det: Om du hamrar mycket ovanför huvudet eller till och med rakt på, är lättare bättre. Om du alltid svänger ner lågt, som en murare, är en tyngre hammare okej.

Hur ofta du använder den: Om du bär runt på din hammare dagligen men sällan använder den, köp en lättare hammare. Det finns ingen vits att bära en massiv vikt på din sida om du knappt använder den.

Din styrka: En tyngre hammare erbjuder större kraft, men bara folk som kan hantera dem. Det finns en punkt där en hammare blir för tung för att svänga snabbt, och en större kraft skulle uppnås genom att svänga en lättare hammare, snabbare. Vad detta  beror på är användarens styrka.

Balans: Vissa människor älskar att använda en hammare med ett supertungt huvud och ett fjäderlätt handtag. Vissa föredrar en hammare med lägre tyngdpunkt som stålhanterade hammare har. När det är möjligt, testa en hammare innan du köper den.

Idén om balans innebär att vikten fördelas jämnt mellan topp och botten och framåt och bakåt. En välbalanserad hammare kommer att hjälpa till att svänga sig själv. Om du har en obalanserad hammare kanske det blir mindre jobbigt att slå på spiken men mer arbete med att få tillbaka hammaren. Obalanserade hammare kräver större ansträngning.

Räfflade hammarhuvuden

En räfflad hammare har lite dragkraft och är utformad för att driva in en spik utan att böja den. Denna hammare kommer att lämna en räfflad yta på spiken. Detta är okej för grov regling etc, men om du arbetar med något material som inredning, där ett våffelformat märke skulle vara oönskat vill du se till att använda en hammare med ett slätt huvud.

Titanhammare

Hammare med titanhuvud kostar generellt mer än en hammare gjord i stål. Så vad får du för pengarna? När ett stålhuvud träffar en spik dras cirka 30% av energin tillbaka från slaget. När ett titanhammarhuvud slår en spik, studsar bara 3% av energin tillbaka. Det betyder att en titanhammare får samma resultat som en mycket tyngre stålhammare.

Dessutom försvinner denna energi från ett stålhammarhuvud inte bara i tomma intet; en del av det kommer tillbaka till lederna hos den som svänger hammaren i form av vibrationer. Om du slår i en massa spikar varje dag och inte vill ha för mycket värk och påfrestning i händer och leder kan det vara klokt att investera i en titanhammare.

Titanhammare är verkligen fantastiska. Du kanske vill ha en stålhammare till hands för ditt rivningsarbete eftersom stål faktiskt är hårdare än titan. Eller så kan du köpa en hammare med ett stålhuvud (eller huvudansikte) och ett titanhandtag, som kombinerar det bästa från båda världar.

Vi rekommenderar inte att man slår för hårt på härdade stålföremål som stål, rost, betongpinnar, fundamentbultar, med mera eftersom dessa föremål kommer att orsaka slitage på titanhammaren och slita ner den snabbare.

Platta hammarhuvuden

Platta hammare blir allt mer populära. Det platta huvudet gör att huvudet kan komma in i snävare fläckar. Dessutom ser de coola ut!

Behöver ditt hammarhuvud ett slagskydd?

Handtag som inte är i stål kan bli slitna, till exempel under de tillfällen när du missar spiken och handtaget slår mot ytan. Om du älskar trähandtag och vill förhindra att degår sönder av felslag, överväg en hammare med stötskydd.

Vilket hammarhuvud är bäst?

Vilket hammarhuvud som är bäst beror helt på dina preferenser och behov. Det finns ett dussin hammarhuvuden att välja mellan och det spelar bara roll hur du använder din hammare och hur bra den känns i din hand.

Hammarklor: raka eller böjda?


Raka hammarklor

Det finns två typer av raka hammare: korta och långa. Långa, raka klor är skarpare. Men raka klor är också tunnare och kan brytas i en demoleringssituation. Korta klor är mer robusta men genomborrar inte trä lika bra.

Böjda hammarklor

Böjda klor kan dra de flesta spikar ur trä utan hjälp av en distans, men ger mindre hävstång än raka klor. Böjda klor sticker inte heller ut så långt ut, vilket gör det mindre troligt att en böjd klo stöter på hinder.

Utbytbara delar

Vissa tillverkare erbjuder utbytbara eller utbytbara delar som handtag, hammarytor och till och med hammarhuvudena själva.

På så sätt behöver du inte flera hammare för olika ändamål, och att byta huvuden tar generellt lite tid. Dessutom kan du byta ut vissa delar om någonting skulle gå sönder.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!