Viktiga Saker att Veta när du Målar Köksskåp [Komplett Guide]

Om ditt kök behöver en uppfräschning men du inte vill spendera tiotusentals eller till och med hundratusentals kronor på en kostsam renovering kan du överväga att helt enkelt måla köksskåpen för att förändra utseendet och känslan i ditt köp. Skåp täcker ofta större delen av väggutrymmet i köket, så att måla köksskåp och köksluckor kan dramatiskt ändra utseendet på hela ditt kök och ge den en helt ny look.

Det första många tänker på när det kommer till att renovera och fräscha upp köket är att byta ut alla köksskåp och luckor. Men detta är ett väldigt dyrt och ofta onödigt projekt. Allt som kanske krävs helt enkelt är att måla dina köksskåp. Hur du gör just detta ska vi gå igenom i denna artikel steg-för-steg.

Det finns ett antal potentiella misstag när det kommer till att måla köksskåp – från felaktigt ytval till otillräcklig förberedelse – ge ofullkomliga resultat och slösa ansträngning och färg. Därför bör du planera lite innan du når en pensel. Från färgval till projektlängd, här är sju överväganden att göra när du målar dina köksskåp.

Inte alla köksskåp är praktiska att måla

Även om köksskåp av kalt eller målat trä, laminat eller metall alla är bra val, finns det vissa ytor som du bör fundera över innan du börjar:

Skåp gjorda av grovkorniga träslag, som ask och mahogny, har en synlig kornighet som ger en mindre än perfekt jämn färgfinish som innehåller framstående spår (även efter slipning). Såvida du inte är beredd på den tidskrävande uppgiften att fylla kornens porer med träfyllmedel till jämn yta, håll dig till målning av köksskåp av nära korniga träslag, såsom lönn, som möjliggör en sömlös och jämnt yta.

Knäckt eller skevt laminat: Dessa förhållanden kan förhindra att färg fäster på dina skåp, så reparera mindre laminatskador eller sätt tillbaka skåpen innan du målar dem.

Flagnande färg: Om den befintliga färgen på dina skåp flagnar i stora bitar kan du ha ett underliggande fuktproblem i ditt hem och bör undvika att måla tills du har identifierat och löst det. Annars riskerar du att den nya färgen också flagnar.

Blybaserad färg: Även om din färgbeläggning bara flagnar lite kan avlägsnande av skadligt blydamm släppas ut i luften om det är blyfärg. Blyfärg är vanligt i hem byggda före 1978. Ett test för bly kan avgöra om din gamla färg är blyfri och säker att ta av.

Ta bort och lyft skåpkomponenterna för en jämn finish

Om du målar köksskåp med dörrarna fortfarande hängande på kökssluckorna kan du missa kanter och hörn eller få färg på dörrhandtagen. För en jämn lackering, töm skåpen och ta bort skåpdörrarna, lådorna och  diverse vred, handtag och gångjärn. Förbered varje komponent du vill måla på små plaststativ som lyfter ett föremål från en plan arbetsyta med minimal kontakt så att du kan se och måla flera ytor utan att vänta på att den målade ytan ska torka. När du har målat framsidan och sidorna på en skåpdörr, vänd den bara och måla den andra sidan när du har ställ.

Kan du skippa slipning innan du målar köksskåp?

Att torka alla målningsytor med tvålvatten är ett viktigt första steg för att avlägsna inklädd smuts och fett, vilket kan resultera i dålig vidhäftning av färgen till ytan och en färgbeläggning som för tidigt flagnar. Att göra detta är viktigt för att färgen ska hålla länge.

Men för att hjälpa till att göra ytan grövre så att färgen klibbar måste du antingen slipa (släta med sandpapper) eller avlägsna (ta bort glansen kemiskt). Att slipa alla skåpkomponenter försiktigt med sandpapper kan ta en dag eller mer men är lämpligt om skåpmaterialet är tillräckligt grovt för att slipa (trä eller matt eller träliknande laminat). Om du väljer det här alternativet, använd 180- till 220-sandpapper och var noga med att inte repa träet eller riva den känsliga laminatytan.

Om du emellertid har träskåp i gott skick, eller om de är gjorda av ett glansigt laminat eller till och med metall som du inte kan skrapa, använd en formel som fungerar som flytande sandpapper. Det används med en mjuk trasa och tar bort glansen från blanka ytor inom cirka 30 minuter och lämnar en grov, målningsbar yta.

Grundfärg är viktigt

Innan du rusar för att ta en pensel till dina köksskåp, var noga med att applicera en grundfärg för att förbättra färgbeläggningens vidhäftning till ytan och förhindra för tidig flagning.

Det här steget är valfritt om du målar köksskåp som redan är målade, men du vill använda grundfärg när du går från en mörkare till en dramatiskt ljusare färg (till exempel marinblå till vit) för att förhindra att den gamla färgen lyster genom i den nya färgen. Den bästa typen av grundfärg beror på ytan du målar:

  • Rent trä: Välj en oljebaserad inre grundfärg för att förhindra att tanniner i träet blöder igenom och fläckar ytan (latexgrunder är mindre fläckresistenta).
    Omålat laminat: Välj en olje- eller vattenbaserad limfärg som är utformad för att första vid blanka ytor.
  • Omålad metall: Använd en oljebaserad metallgrunder (se exempel på Amazon).
  • Latex över olja: För att täcka en gammal oljebaserad färgbeläggning med latexfärg, använd en limningsfärg för att förbättra vidhäftningen av latexfärgen till den blankare oljefärgen.

Korrekt färgval är viktigt

Med grundfärg applicerad kan du applicera en latexfärg (tillverkad med pigment och vatten) över antingen latex- eller oljebaserad grundfärg, eller en oljebaserad färg över en oljebaserad grundfärg. När du väljer mellan vilken typ av färg som ska användas för dina köksskåp, överväg dina behov. Oljebaserad färg är mer fukt- och fläckbeständig vilket är fördelaktigt i köksstänkområdet och ger ett mer långvarigt färgjobb. Men det kan ta upp till en dag att torka. Latexfärg, även om den är mindre hållbar, torkar på bara några timmar.

När du väljer en färg för dina skåp, fundera på vilken stil du vill uppnå i ditt kök. Kom bara ihåg att färgen du väljer till slut bör komplettera dina väggar, bänkskivor och golv. Tänk också på att ljusare färger kan få ett rum att se större och ljusare ut, men kan också göra fläckar mer synliga, medan mörkare skapar en mer intim, mysig atmosfär och döljer fläckar bättre.

Slutligen, leta efter färg som är specifikt gjord för inomhusanvändning, helst i en halvblank yta för att ge dina skåp en attraktiv glans och en slät yta som är lätt att rengöra. Platta och äggskaliga ytor är mattare och grövre vilket gör dem svårare att skrubba, medan glans reflekterar mycket ljus och betonar de minsta penselmärkena och andra brister i färgbeläggningen. Om dina skåp har många av dessa brister, välj satinglans, vilket är ett steg under halvblank i glans men döljer brister bättre.

Att använda en pensel och roller ger bästa resultat

Medan vissa målare föredrar att använda en kvalitetspensel för mer kontroll över var grundfärgen och färgen går, väljer andra väljer rollers för snabbhet och jämnare resultat. Genom att kombinera båda tillvägagångssätten skapar du en mjukare och mer enhetlig färgyta med minimala penselmärken. För att börja, använd en pensel för att måla dörrarnas spår och urtag. Naturborstborstar passar bättre för oljebaserade färger; syntetiska borstborstar fungerar bäst för latexfärger. Byt sedan till en rolller för att täcka plana områden på fram- och baksidan av dörrarna tillsammans med skåpslådorna.

Slutsats

Att måla köksskåp på egen hand kan kosta allt från 2000kr till 6000kr i genomsnitt och kan spara 4000kr till 8000kr jämfört med professionell målning. Men förutom att det är ett tre-siffrigt projekt är det också ett tredagarsprojekt minst. När du tar hänsyn till ytbehandling, grundmålning, målning och torkning, planera tre dagar för att måla om skåp i ett litet till medelstort kök eller fem dagar för ett stort kök.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!